Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Ustvarjanje na poletnem vrtu

Dr. Sabina Šegula

Končno poletje in cvetje v vseh barvah, oblikah in vonjavah! Okrasne grede kar vabijo, da si omislimo nekaj za dekoracijo mize. In kaj šele cvetoči travniki ... Mi, preden se navdušeno odpravite na »pašo«, dovolite, da vas navdahnem z nekaj nasveti in idejami?

V tem času z veseljem si nabiramo cvetje, trave in zelenje, a se kaj hitro zgodi, da ob vročih poletnih dnevih cvetje oveni. Vedeti moramo, da je marsikatero cvetje, posebno pa travniške rastline, treba nabirati kar z vedrom v roki. V vedru imamo 10 cm vode in takoj, ko steblo odrežemo, rastlino vstavimo v vedro z vodo. Ravno tako je tako nabiranje priporočljivo tudi za nabiranje cvetja na vrtu.

Zelo lepi so šopki v spiralni tehniki. Za ta namen očistimo stebla, da pod veznim mestom ni zelenja. Nato stebla polagamo stalno v isto smer tako, da se nam oblikuje spiralna razporeditev. Šopki, ki so narejeni v spiralni tehniki, so običajno v polkrožni obliki, zračni, imajo definiran svoj notranji in zunanji prostor. To pomeni, da lahko vidimo tudi v notranjost šopka. Ne pozabimo osnovnih pravil za oskrbo rezanega cvetja:

1. očisti orodje, s katerim režeš cvetje,

2. očisti vazo,

3. dodaj čisto vodo in hranilo za rezano cvetje,

4. očisti peclje in jih poševno spodreži,

5. šopka ne postavljaj na neposredno sonce in blizu sadja (iz sadja izhaja etilen, ki spodbudi hitrejši propad šopka).

Zelo impozantno cvetje za šopke so potonike (Paeonia sp.). Na vrtovih se grmičasto razraščajo in imajo lahko polne ali enojne cvetove. V šopkih jih kombiniramo z vrtnicami, hortenzijami, nageljni, kot pajčolan pa te močne strukture šopka razrahlja plahtica. Njeni drobni nežni cvetovi svetlo rumeno zelene barve so res pravi dodatek šopkom.

Kot je poletje pisano, je lahko pisan šopek. Travniška kadulja s svojo temno modro barvo je pravi kontrast oranžnim zajčkom in monardi. Celotni preplet barv je igriv, dodane so vejice še zelenega ribeza. Nezreli plodovi so prava popestritev cvetja. Trave rahljajo strukturo šopka in zdi se nam, da smo v tem šopku ujeli cel vrt.

Ko opazujemo nepokošene travnike, trave valovijo in njihova struktura je res zanimiva. Različno oblikovano latje da šopku prav poseben videz. Dodatno pa z listi trav, ki se lepo upogibajo in prosto padajo, ustvarimo dodatne padajoče linije. Pri ustvarjanju šopka s travami smo pozorni, da jih dodajamo v šopek po skupinah. Le tako je dovolj opazna razlika med sortami in oblikami latja.

Kako pa si lahko pomagamo, če nam oblikovanje spiralnega šopka dela težave?

Popolnoma preprosto. Šopek oblikujemo s pomočjo posebnega držala – podlage, ki je oblikovano tako, da ima v zgornjem delu gobo za sveže cvetje, v spodnjem delu pa se držalo odvije in ga lahko damo v vazo. Ker je držalo odprto in je goba v neposrednem stiku z vodo, ima cvetje nemoteno oskrbo z vodo.

Celoten članek preberite v poletni izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj 2021.

Sabina Šegula

dr. Sabina Šegula