Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Zelenjava

Koledarček setev najbolj pogostih zelenjadnic

Miša Pušenjak

Lead: Vzgoja zelenjadnic iz semena postaja znova vedno bolj priljubljena med ljubiteljskimi vrtnarji. Če ste se odločili, da boste letos semena sejali tudi sami, imate verjetno večino semen že nakupljenih in zdaj že nestrpno čakate, da se dela začnejo. Prav vsako leto pa v uredništvu opažamo, da se bralci pogosto srečujete s težavami, ki so posledica izbire primernega časa za sejanje izbranih zelenjadnic. Tako smo razmišljali, da bi bilo nadvse priročno, če bi našo strokovnjakinjo Mišo Pušenjak zaprosili, naj poskuša čim bolj izčrpno pripraviti seznam, na katerem bodo za najbolj pogoste zelenjadnice pri nas izbrane praktične usmeritve, s pomočjo katerih bo uspeh na vašem zelenjavnem vrtu zagotovljen. Veseli smo, da je naši izkušeni avtorici to uspelo, pred vami pa je tako izčrpen pregled, ki naj vam bo za orientacijo, kadarkoli boste znova v dvomih.

Delo na vrtu se začenja

Ja, zdaj gre počasi zares. Delo na vrtu se začenja, pa vendarle vedite, da se še prav nikamor ne mudi. To naj vam bo osnovni motiv, da bo na vrtu tudi poleti vse lepo uspevalo. Največja napaka pri delu na vrtu je prav prevelika želja po visokem in zgodnjem pridelku. S to namero prepogosto zemljo pregnojimo, posledično pa je bolezni in težav na zelenjavnih gredicah več, kot bi bilo to potrebno.

Pogosto tudi sejemo prehitro v premrzla tla na prostem ali pa presajamo prevelike sadike v premrzla tla. Ker želimo vse in še več, je kolobar preozek, posebej v rastlinjaku. V zadnjih letih pa opažam, da je tudi radiča in endivije na vrtu preprosto preveč. Ne moreš imeti eno jesen polnega vrta radiča, kam pa bo šel drugo leto? Prav tako je v rastlinjaku poleti samo paradižnik, pozimi pa samo solata. V takih primerih se ne smemo čuditi, če že v nekaj letih na zelenjavnem vrtu začnemo opažati, da gre vse narobe.

Za pomoč, kdaj kaj sejemo, sadimo in presajamo, naj vam bo naslednja tabela. Miša Pušenjak vseeno opozarja, da so to samo predlogi. Vsako leto se moramo namreč s setvami in presajanji vedno prilagoditi posebnim razmeram, ki jih tisto leto določa vreme.

TABELA 1: Setve po mesecih

Celoten članek preberite v marčevski izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 21. februarja 2022! Tam najdete tudi izčrpni tabeli, s katerima bo vrtnarjenje še bolj enostavno.

za naslovno fotko

shutterstock