Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Zelenjava

Manj poznane zelenjadnice, ki jih boste želeli preizkusiti

Š.K.

Ko se sprehajamo mimo vrtov, včasih z veliko radovednostjo kukamo čez plot in poskušamo ugotoviti, kaj neki raste na tisti posebni gredici in se bahavo razkazuje v svojem obilju. Ja, tudi slovenski ljubiteljski vrtnarji postajamo vedno bolj odprti do novosti in s preizkušanjem tujih sort preskakujemo tradicionalne okvire, tako pa je na vrtovih opaziti kup presenečenj, ki jim, čeprav smo prebrali že kar nekaj vrtnarskih knjig in revij, ne znamo poiskati imena. Pogosto gre bolj kot ne za raziskovanje, včasih pa pri tem naletimo na prave zvezde, za katere nam je pozneje žal, da smo jih spoznali šele tako pozno. Da ne boste idej iskali le s kukanjem čez plot, tokrat predstavljamo tri zanimive predstavnice, ob katerih vas bodo zagotovo zasrbeli vaši zeleni prsti.

Cucumelon ali mehiška kumarica

Bi lahko našli še kaj bolj simpatičnega kot sadež v obliki mini lubenice? Prav s to karakteristiko je t. i. cucumelon ali, kot smo mu nadeli ime Slovenci, mehiška kumarica ali mišja melona osvojila srca ljubiteljev vrtnarjenja po vsem svetu.

Čeprav plodovi mehiške kumarice spominjajo na kot oliva veliko lubenico, pa gre v resnici za pravo dekonstrukcijo. V resnici je rastlina kumarica, poleg njene rasti pa nas na to opozarja tudi njen okus – kot bi jedel kumarico, le z malce limoninega priokusu. Čeprav jo v svetu vrtičkanja poznamo šele nekaj let, ni tako zelo nova rastlina – v Srednji Ameriki so jo gojili že stoletja. Priljubljena je po svetu postala v zadnjih letih prav zaradi simpatičnega videza, ni pa le to tisto, zaradi česar se jo splača posaditi na eno od gredic na domačem vrtu.

Je namreč zelo enostavna za gojenje, se dobro razrašča in bohotno ponuja plodove, njena prednost pa je tudi, da praktično nima škodljivcev. Zanjo skrbimo zelo podobno kot tudi za kumarice, pri tem pa moramo vedeti, da je rastlina toplih krajev, zato je pri nas enoletnica, ustrezajo pa ji sončna, rahla, odcedna in s hranili bogata tla. Če je temperatura zelo visoka, plodove razvija bolj počasi, zato jo je ob vročinskem valu smotrno senčiti. Da jo boste lažje krotili, jo sadite ob oporo, najbolje kar ob visoke bambusove palice.

Plodove lahko vložite v kisu kot kumarice, lahko jih »pogrickate« (seveda skupaj z lupino) kot osvežilen prigrizek, ali pa jih pripravite v različnih omakah in solatah.

Huauzontle ali azteški brokoli

Azteški brokoli je še ena rastlina iz Srednje Amerike, ki si bo zaradi hranilnih vrednosti zagotovo kmalu pridobila priljubljenost povsod po svetu. Je namreč odličen vir kalcija in fosforja, vitaminov A in C, poleg tega pa vsebuje veliko vlaknin in tako blagodejno deluje na naše črevesje. Zraste precej visoko, tako ime pa si je pridobila zato, ker njena oblika malenkost spominja na brokoli. Na njenem dolgem in debelem glavnem steblu se pokonci razraščajo manjše veje, ki so prekrite z majhnimi ovalnimi listki, na koncu vej pa se do poletja razvijajo tudi majhni cvetovi.

Celoten članek preberite v poletni izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj 2021.

Mehiška kumarica

Shutterstock