Izšla je nova številka!

Tiptop zeleni kotiček za kralje in kraljice žara

Eden od razlogov, zakaj smo tako nestrpno čakali sončne dni, so tudi popoldnevi, preživeti v prijetni družbi ob pripravi jedi na žaru. Slovenci obožujemo »žarjenje«, pa naj bo to na klasične

Manj poznane zelenjadnice, ki jih boste želeli preizkusiti

Ko se sprehajamo mimo vrtov, včasih z veliko radovednostjo kukamo čez plot in poskušamo ugotoviti, kaj neki raste na tisti posebni gredici in se bahavo razkazuje v svojem obilju. Ja, tudi slovenski

Kakšno je idealno mesto za vašo vrtno klop?

Namen vrta je, da v njem uživamo, se predajamo njegovi lepoti, občudujemo naravo okoli sebe in počivamo. V našem zelenem raju zato ne sme manjkati udobna klopca, ki nas vabi, da se usedemo nanjo i

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Zelenjava

Znaki, ki kažejo, da je rastlina v težavah – 1. del

Miša Pušenjak

Rastline so otroci narave in tako kakor vsa živa bitja lahko zbolijo. Bolezen rečemo z eno besedo nezaželenim znamenjem, ki ogrožajo lahko samo videz, lahko pa tudi uporabnost ali celo življenje rastline. Bolezni, kot so definirane zgoraj, lahko povzročajo živi ali neživi dejavniki. Med žive dejavnike uvrščamo glivice, s katerimi se lahko borimo, bakterije, ki jih lahko samo omejujemo in upočasnjujemo, ter viruse, ki so nam v zadnjem letu pokazali, da proti njim ni uspešne rešitve. Številna znamenja in težave, ki jih opažamo na vrtninah in nam povzročajo skrb ter na žalost tudi škodo, pa niso povzročene z živimi organizmi. Imenujemo jih fiziološke motnje, njihov vzrok pa je pomanjkanje ali presežek posameznih hranil, napačne temperature, preveč ali premalo vlage … Oglejmo si nekaj najbolj aktualnih znakov, ki nam kažejo, da je rastlina v težavah.

Pomanjkanje kalcija ni samo problem plodovk

Tudi letos so se nekateri že srečali s tem, da jim robovi listov solate črnijo. Te poškodbe so lahko dokaj moteče ali pa skoraj neopazne. Pomanjkanje kalcija se lahko pokaže tudi na čebuli, če je nepravilno oskrbovana z vodo. Nekateri notranji obroči propadajo, so črni. Če pa še gnijejo, se je ob pomanjkanju kalcija pojavila še bakterijska okužba. Prav tako se lahko jeseni taki sivi do črni obroči pojavijo na prerezu zelja, pri bučkah in kumarah pa opazimo gnitje konice plodov. Skoraj zagotovo ste se vsi že tudi spoznali s trohnenjem spodnjih delov plodov paradižnika, pri papriki pa so te poškodbe pogosto tudi ob straneh plodov. Pomanjkanje kalcija v tkivih rastlin se res kaže na zelo različne načine in tako ni nič nenavadnega, da mnogi teh znakov ne povežete med seboj.

A pozor: to pomanjkanje kalcija je le redko povezano z dejansko nizko količino kalcija v tleh. Marsikdo namreč meni, da je dodajanje jajčnih lupin ali celo apnenje rešitev za te težave. Pa ni. Kalcij je hranilo, ki ga je navadno v tleh dovolj. Le da ima prav poseben način, kako se prestavlja iz tal prek korenin v rastlino in do vseh rastlinskih delov. Vsa hranila, razen kalcija, imajo svoj »prevodni sistem«, prenos hranil po rastlini zahteva tudi energijo. Kalcij se po rastlini prestavlja z vodnimi kapljicami povsem »zastonj«, brez porabe energije. Res pa je, da se mora po rastlini gibati tudi voda. Slednja se po rastlini giblje tako, ko jo korenine črpajo, skozi listne reže pa nato izhlapeva. Vodni stolpec je tako ves čas sklenjen od koreninskih laskov do listnih rež. Voda gre najprej v vrh rastline, od tam pa so spušča v poganjke, liste in nazadnje v plodove. Tako se giblje tudi v vodi raztopljen kalcij. Če je kjerkoli pretok vode moten, kalcij preprosto ne pride do koncev listov, najpozneje pa pride do konic plodov.

Najpogosteje se ustavi tukaj. Ko je prevroče, posebej če sonce pripeka, rastlina zapre vse listne reže. Zato voda ne izhlapeva več, ustavi se tudi dotok kalcija do konic listov (solata) in seveda najprej plodov. Če vode v tleh zmanjka zaradi nepravilnega namakanja, ko ima rastlina enkrat vode na razpolago preveč, drugič premalo, je pojav črnih lis na plodovih skoraj neizogiben. Če je oskrba z vodo neenakomerna pri zelju in čebuli, trohnijo tisti deli glave in čebule, ki so se oblikovali v času pomanjkanja vode. Zato nastajajo obroči na prerezu. Zakaj pa črnijo listni robovi solate? Včasih je razlog prav tako neenakomerna preskrba z vodo poleti. Zdaj spomladi pa je lahko vzrok ravno nasproten. V neprezračenih rastlinjakih in predvsem pod koprenami je zračna vlaga 100-odstotna. Voda iz listnih rež nima kam izhlapevati, saj je zunaj listov vode v zraku več kakor v samih listih. Ponovno kalcij ne pride do konic listov, zato te rjavijo oz. črnijo. Ta pojav je še močnejši, če imajo rastline na voljo preveč dušika. Zato je na prvem mestu pomembno uravnoteženo gnojenje. Če se znaki pomanjkanja kalcija pojavljajo pogosto, je gnojenje z organskimi gnojili zagotovo preobilno. Zmanjšamo odmerke zelju, ohrovtu in plodovkam, solate in čebule pa ...

Celoten članek preberite v junijski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj.

Zelenjavni1-jun21.JPG

Črni rob na listih solate je posledica pomanjkanja kalcija, v tem času najpogosteje zaradi previsoke zračne vlage.

Miša Pušenjak