Izšla je nova številka!

2 P-ja: pastinak in portulak

Pastinak je verjetno najmanj znana zelenjava za domačo juho. Vsi poznamo korenček, peteršilj, zeleno, brez njih tudi ni domače goveje ali zelenjavne juhe. Pastinak pa nekako ni našel poti v naša

9 napak, ki se jim želimo izogniti pri vrtnarjenju na visokih gredah

Visoke grede ljubitelje vrtnarjenja navdušujejo vedno bolj in postajajo pravi »bum« tako na manjših kot tudi na večjih vrtovih ter celo na terasah in balkonih. Ja, res so nadvse praktične, pa š

Preizkušene zmagovalke z balkonov

Juhu, prihaja čas, ko bomo lahko spet naše balkone in terase oblekli v cvetje. Predvsem dame smo velike ljubiteljice balkonskih rož, in čeprav se že skoraj tradicionalno na slovenskih balkonih bo

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Zelenjava

V novo sezono z novimi preizkusi

Miša Pušenjak

Prihaja nova vrtnarska sezona in vsi že nestrpno čakamo, da na zelenjavnih gredicah začnejo rasti naše najljubše rastline. Kaj pa, če bi vseeno letos posadili tudi kaj novega. Miša Pušenjak vas spodbuja, da preizkusite njeni »ljubljenki« – sladki krompir in andsko jagodo. Z njenimi izčrpnimi navodili bo šlo kot po maslu ...

Kaj je sladki krompir?

Rastlina sladki krompir se je v Slovenijo prikradla skozi stranska vrata – spoznali smo jo namreč kot okrasno rastlino. Njeni veliki, srčasto oblikovani listi so postali zanimivi za okrasne vrtnarje, ki so z odbiro in veliko dela vzgojili številne sorte z rdečimi, rumeno-zelenimi in pisanimi, tudi različno oblikovanimi listi. Rastlina še danes dela družbo cvetočim balkonskim lepoticam v mešanih zasaditvah, jeseni pa pridne gospodinje pogosto presenetijo srednje veliki, dalijam podobni gomolji. Ker niso zaželeni, so žlahtnitelji poskrbeli, da mnogo novejših sort okrasne batate tega ne dela več.

V resnici pa je ta rastlina zelo priljubljena zelenjadnica v ZDA, kjer veliko receptov za pite in druge krompirjeve jedi v bistvu zahteva ravno uporabo sladkega in našega navadnega krompirja. Uspešno sicer lahko sladki krompir gojimo samo v res toplih krajih, a v zadnjih letih ga brez težav pridelamo tudi pri nas.

Čeprav ima podobno ime, sladki krompir ni v sorodu z našim krompirjem. Njegov lepi, plezajoči sorodnik je, ne boste verjeli, slak. Da je v sorodu s slaki, priča tudi njegovo latinsko ime – Ipomea batata. Pogosto ga pri nas zamenjujejo s topinamburjem, čeprav tudi ti dve rastlini nimata prav nič skupnega. Včasih boste zanj kje slišali ime jam, a tudi v tem primeru ne gre za isto rastlino.

Andska jagoda ali botanično Physalis peruviana

Če gre pri batati za plezajočo rastlino, pa je andska jagoda grmičasta. V domačih krajih je trajnica. Lahko uganete, od kod prihaja? Ni težko, saj o tem govori že njeno ime, Physalisi so namreč rastline Južne Amerike. Tam in v severni Ameriki gojijo več različnih vrst, pri nas se je za zdaj uveljavila samo andska jagoda. Njeno seme se pri nas kupi že nekaj let.

Grmičasta rastlina zraste tudi do 150 cm visoko, a takrat rodi bolj malo. To je namreč znak, da ste jo preveč gnojili. Uživamo plodove, ki so zavarovani s prav posebno lupinico – lampijončki. Nekateri se boste spomnili njene okrasne sorodnice, ki jih kar rečemo lampijončki, a so ti živo oranžno obarvani.

Rastlina potrebuje ogromno sonca in toplote, zato jo sadimo na najbolj sončna in topla mesta vrta. Spada med razhudnike, je sorodnica paradižnika, paprike jajčevca in krompirja, torej je to treba upoštevati pri načrtovanju kolobarja. Razhudnike sadimo na isto mesto lahko vsako drugo leto, bolj pogosto pa nikakor.

Kako uspešno pridelati, uporabiti in skladiščiti sladki krompir ter andsko jagodo, si lahko preberete v marčevski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj. Kliknite tukaj in kupite svoj e-izvod.

Zelenjavni 1-mar21.jpg

Sladki krompir

Shutterstock