Izšla je nova številka!

Od ribniške trojke do čipsa

Rumena koleraba in kolerabica sta torej vrtnini, ki bosta popestrili ne le zimski, temveč tudi jesenski, kolerabica pa še poletni jedilnik.

Iz lepega cveta nastane lep plod

Večina ljubiteljev vrtnic se pri izbiranju grmov za svoj vrt ogiba tistim sortam, ki cvetijo le enkrat v letu. Pri tem pozabijo na to, da imajo številne izmed teh vrtnic dodatno privlačnost – oč

Topla greda kot nekoč

Kljub zavedanju, da je najbolj zdrava sveža, sezoni primerna hrana, že pred koncem zime iščemo možnosti, kako bi se najedli sveže, doma nabrane solate ali drugih vrtnin. Najlažje se je sprehodi

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Zelenjava

Na vrtu pozimi ni vse prazno

Miša Pušenjak

Zelenjavo z domačega vrta lahko pobiramo pozimi prav tako kakor poleti. Res pa je, da moramo na to misliti pravzaprav vse od junija naprej.

Slovenija ima res precej različno klimo, zato vse vrtnine prav povsod seveda ne prezimijo. Ob morju imajo poleti le malo zelenjave, saj je vroče, predvsem pa zelo suho, vode pa malo. Zato pa so v veliki prednosti pozimi in zgodaj spomladi. Drugod po Sloveniji so razmere bolj ali manj enake. Seveda pa je spet nekoliko drugače na višjih nadmorskih višinah Pohorja in gorenjskih gora. Nekje do 400 metrov nadmorske višine se vrtnine obnašajo povsem enako, višje pa so razmere za prezimovanje res slabše.

Te dobro poznamo in prezimijo povsod

Praktično na vsakem vrtu v Sloveniji, tako ob morju kakor na celini in v višjih legah, najdemo zimske sorte solate, motovilec in špinačo. Te tradicionalno prezimne vrtnine s prezimovanjem nimajo težav, če jih sejemo ob pravem času.

Zaradi spremenjenih vremenskih razmer so se termini za setve nekoliko spremenili. Solata najbolje prezimi v stanju 4 do 5 listov, motovilec in špinača v stanju že oblikovane, a ne prevelike rozete. Mehkolistne solate (Zimska rjavka, Nansen) sejemo tako v zadnjih letih šele v začetku in konec oktobra, krhkolistne sorte (Posavka, Vegorka, Bistra) pa kakšen teden prej. Motovilec in špinačo za prezimovanje sejemo v sredini oktobra, seveda ju pa za jesenske solate sejemo že od konca julija naprej ...

Celoten članek preberite v novi številki revije Zeleni raj (letnik III/oktober 2017), ki je izšla 18. septembra 2017.

Shutterstock