Izšla je nova številka!

Naše mačke pozimi

Tudi tistim mačkam, ki so poleti in v toplem delu jeseni imele prost dostop do vrta, pozimi prijajo najtoplejši kotički v stanovanju.

Ohrovt za umirjenost in zbranost

Ohrovt je zimska zelenjava iz vrst kapusnic, ki je povsem po krivici v senci zelja.

Modne smernice letošnjega prazničnega krašenja

Čarobnost praznikov nam pričarajo čudovite praznične dekoracije.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Zelenjava

Začetek jeseni še ne pomeni konca dela na zelenjavnem vrtu

Miša Pušenjak

Meteorološko septembra že prestopimo v jesen, a to še ne pomeni, da je delo na vrtu končano. Kimavec je mesec, v katerem posejemo ali posadimo še prezimne vrtnine, prav tako pa tudi hitro rastoče vrtnine za jesen.

Septembrske setve in sajenja

Verjetno ni veliko vrtičkarjev, ki bi jih bilo treba opomniti, da je še vedno ali komaj zdaj pravzaprav čas za setev motovilca in špinače. Te setve so običajno še dovolj zgodnje, da bo pridelek že v jeseni. Obe vrtnini lahko sejemo neposredno na stalen prostor. V tem času je smiselno, da jih posejemo tudi pod paradižnik, če je še na vrtu in je primerno vzdrževan,  seveda. To pomeni, da ste redno odstranjevali zalistnike in po obiranju plodov odstranili tudi spodnje liste. Spodaj je zdaj dovolj zračno in predvsem svetlo. Prostora pa je dovolj tako za motovilec kakor za špinačo.

Raje sejmo v vrstice kot povprek

Na praznih gredicah naj bosta tako motovilec kakor špinača posejana v vrstice. Mnogim se zdi taka setev izguba časa, a za vse vrtnine je nujno, da je zemlja okoli korenin vedno rahla. Tudi pleveli v jeseni rastejo hitro in lahko zamorijo posevek. Rahljanje zemlje in odstranjevanje plevelov bo veliko enostavnejše. Prav tako bo veliko lažje pobirati pridelek.

V vrsticah posejane rastline imajo dovolj zraka in svetlobe, povprek na gredici posejane pa v gručah potrebujejo veliko moči, da si priborijo svoj košček svetlobe ...

Nasvete za delo na zalenjavnem vrtu preberite v novi številki revije Zeleni raj (letnik III/september 2017), ki je izšla 21. avgusta 2017.

Lan, ognjič in kapucinke so rastline, ki lepo cvetijo, hkrati pa zmanjšujejo prisotnost strun v vrtnih tleh.

Miša Pušenjak