Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Zelenjava

Zdravilna rdeča pesa

Marija Merljak

Rdeča pesa je prava zakladnica mineralov. Uporabljamo lahko pesne liste in koren.

V študentskih časih smo si kosila in večerje največkrat pripravljali sami, takole »v klapi«, danes pri meni, jutri pri tebi. Še zlasti Primorci, ki smo ob koncu tedna šli domov, ob ponedeljkih pa se vračali s težkimi potovalkami, polnimi krompirja, rdeče pese, bučk, korenja, čebule, solate in še česa. Pa tudi sadje se je našlo vmes.

Kavboj Pipec in Rdeča pesa

Nekega dne, ko je kuhal moj mož, tedaj še fant, me je ves zaljubljen nežno vprašal, ali imam rada – jerebuco (izgovoril je s polglasnikom). Niti v najbolj skritem kotičku možganov nisem našla pametne povezave; skratka, pojma nisem imela, kaj mi ponuja. Pa se je v zadregi potrudil s prevodom v ortodoksno slovenščino – v rdečo peso. Od tedaj vem, kako ji pravijo na Goriškem. Seveda smo potem družno pojedli njegovo jerebuco, rdečo kot kri in – ljubezen. Spomnim se, da je nekdo polnih ust (kar seveda ni lepo, a je študentsko dopustno) za vsesplošen smeh pikro pripomnil: »A potem ste na Goriškem v Pionirskem listu prebirali Kavboja Pipca in Jerebuco?!« Mladi danes najbrž ne vedo, da smo odraščali ob stripu Kavboj Pipec in Rdeča pesa; to drugo je bilo ime Indijančku s črnim peresom iznad glave.

Botanika

Jedilna rdeča pesa ima znanstveno latinsko ime Beta vulgaris var. conditiva. Vse kultivirane rastline so nastale iz divje rdeče pese (Beta maritima), ki je imela drobno korenino. S selekcijo in križanjem so nastale sorte, kakršne poznamo danes. Rdeča pesa spada v družino metlikovk (Chenopodiaceae).

Bližnji sorodnici sta krmna pesa in sladkorna pesa, v nekoliko bolj oddaljenem sorodstvu je tudi blitva (Beta vulgaris subsp. cicla). Pri nas poznamo skoraj izključno rdečo jedilno peso, vendar so jedilne pese tudi bele, oranžne in vijoličasto bele progaste. Resnici na ljubo rdeča pesa sploh ni rdeče barve, marveč vijolične do temno karminasto rdeče. Zaznava barve je odvisna od svetlobe, ki pada na rezino.


Več o rdeči pesi, njenih zdravilnih učinkih in uporabi v kulinariki preberite v novi številki revije Zeleni raj (letnik II/november), ki je izšla 17. oktobra 2016.

Pečene rezine iz rdeče pese

Ivan Merljak