Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Zelenjava

Zelenjavni in zeliščni vrt v maju

ZR

Že od prvega v mesecu lahko sejemo in sadimo, kar nam srce poželi, le paradižniki, paprike in jedilne bučke bodo morali še počakati do sredine meseca, melone in jajčevci še malo dlje, do konca meseca.

Ker fižol in kumare kalijo dalj časa, jih lahko posejemo na gredice že na začetku meseca, s sadikami pa moramo prav tako počakati.

Gredice redno plevemo in jih po vsakem dežju okopavamo, da je prst ves čas zračna. Razredčimo pregoste v vrste sejane posevke. Osujemo grah in zgodnji krompir.

Maja še ne zastiramo tal z zastirko, saj še ni prave vročine, ki bi žgala gola tla. Gola prst se čez dan namreč bolj segreje kakor prekrita in zato tudi ponoči dalj časa zadrži toploto, ki seva v okolico, kar ugodno vpliva na nežne rastlinice in jih varuje pred mrazom. 

Grahu, če tega še nismo storili, priskrbimo oporo z razvejenim vejevjem ali s špalirjem, narejenim iz palic in vrvice. Fižolovke je najbolje zakoličiti, še preden posadimo fižol, saj bi s kasnejšo namestitvijo poškodovali nežne korene. Ko je fižolovka nameščena, okoli nje posadimo fižolovo seme.

Zeliščni kotiček
Vse, kar velja za zelenjavo, občutljivo za mraz, velja tudi za nekatere začimbnice, ki jih mraz lahko popolnoma uniči. Tako baziliko presadimo na prosto šele konec maja, majaron in druge začimbnice ter zelišča pa lahko posadimo že prej. Še je čas, da si omislimo zeliščni kotiček ali uredimo gredo, ki bo mešanica zelišč in okrasnega, užitnega cvetja.

Rabarbari redno obtrgujemo do konca razvite liste. Nikoli jih ne režemo, ker se na mestu reza običajno pojavi gniloba. Liste trgamo tako, da jih rahlo zasukamo in potegnemo.  Lahko že porežemo pehtran, mete, melise in dišeči komarček ter jih sveže uporabimo v kuhinji. Če se je na zeliščih pojavilo večje število uši, »naseljene« vršičke preprosto odrežemo s škarjami.

Ne jezimo se na koprive, temveč jim na vrtu določimo prostor, kjer naj v miru rastejo, pod pogojem, da jim omejimo rast in jih redno uporabljamo. Za začetek za juho ali prikuho, kasneje za prevrelko za gnojenje in zaščito rastlin.

Dreamstime