Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Ščepec navdiha iz svetovno najbolj znanega vrtnarskega šova

Š.K.

Če se vsaj malce zanimate za vrtnarske trende, ste zagotovo že slišali za pompozno vrtnarsko razstavo Chelsea Flower Show, ki jo vsako leto pripravijo največji vrtnarski mojstri v Londonu. V resnici ne gre le za razstavo, temveč za pravi vrtnarski šov. Poleg tega, da dogodek zaznamuje več kot sto let dolga tradicija, je Chelsea obdana tudi s kančkom prestiža, saj jo vsako leto pod žarometi medijev obiščejo tudi visoko cenjena imena, med njimi celo člani britanske kraljevske družine. A kljub vsemu bleščečemu pompu je poudarek še vedno predvsem na rastlinah. Vsak, ki razstavo obišče, gre domov poln bogatih vtisov in idej, kaj vse bo na novo preizkusil tudi na svojem vrtu.

Razstava Chelsea Flower Show je letos v Londonu potekala od 24. do 28. maja, v času, ko nam bogastvo rastlin ponuja svoj največji blišč. Bistvo šova je ljubezen do rastlin, hkrati pa razstava ponuja pravo galerijo rastlinskih novosti in inovativnih vrtnarskih oblikovalskih idej. Chelsea nedvomno tudi določa vrtnarske trende. Pravzaprav je inkubator novih zamisli, inovativnih kombinacij, še ne videnih predrznih barvnih shem, novih sort in zanimivih vrtnarskih pripomočkov.

Vrtnarski mojstri, ki pripravijo razstavo, so izvedeni strokovnjaki, ki imajo odličen vpogled v dogajanje v svetu, svoje aktualne poglede pa nato skozi neverjetno kreativo izrazijo na tematskih modelnih vrtovih. Tako trende še potrjujejo in jih tudi ustvarjajo na novo. Kar je super, predvsem zato, ker zadnja leta velik poudarek dajejo ohranjanju narave, glavne teme pa sledijo naravovarstvenim ukrepom. V ospredju so medonosne rastline, pa vrtovi, ki spodbujajo živalsko raznolikost, skrb za varčevanje z vodo, recikliranje in izogibanje plastiki, trajnostni pristopi in vračanje k avtohtonim zasaditvam.

Vrtnarski mojstri pa so si letos zadali še eno nalogo – širjenje zavedanja o pozitivnem vplivu vrtnarjenja na naše duševno zdravje in dobro počutje. Na šovu so poskušali prikazati, da si lahko tudi na čisto majhnem prostoru ustvarimo pravi zeleni raj, naše zeleno svetišče, v katerem bistrimo svoje misli in umirjamo duha. To rdečo nit nosijo tako spektakularni modelni vrtovi, ki so pravo rastlinsko gledališče, kot tudi manjši tematski vrtovi in modelne balkonske zasaditve. V času, ko smo pravzaprav vsi pod izjemnim stresom zaradi dogodkov, ki se dogajajo okrog nas v svetu, je vrtnarjenje najboljši način za sprostitev in razbremenitev misli, ustvarjalci razstave pa so to sporočilo predajali zelo nedvoumno in z jasnimi primeri.

Ker je med nami vedno več strastnih ljubiteljev sobnih rastlin, razstavljavci  ...

Celoten članek, skupaj s fotografijami iz razstave, preberite v poletni izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 20. junija 2022!