Izšla je nova številka!

Kako poskrbeti za zelenjadnice v poletni vročini in se pri tem ne preveč spotiti?

Letos smo po dolgem času spet imeli kar pravo pomlad, pa je marsikdo že tarnal, da je premrzlo. Naj vam povem, da je takšen postopen prehod za rastline najboljši in najlažji, pa še ni vas pretop

Poletno vzdrževanje trajnic

Kdor se s trajnicami na vrtu ne želi čisto nič ukvarjati, jih ne sme niti posaditi, saj bi bile že vnaprej obsojene na propad. A spet ni res, kot marsikdo razglaša, da je z njimi veliko dela. Če

Brez vrta ne bi bila to, kar sem …

Na idiličnem kraju v Gorah nad Idrijo leži pravi mali botanični vrt. Njegova lastnica Sonja Mohorič ga je poimenovala Vrt v rebru in res se zdi, kot da tisoč in ena rožica raste na rebru ogromne

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Cvetje za poletje z mojega domačega vrta

Sabina Šegula

Vrtovi so že odeti v različne cvetlične barve in cvetovi, kot da bi tekmovali, je vsak posebej privlačen. Cvetje nas vabi, da se med njim sprehodimo in se prepustimo vsem čutilom: vidu, vonju, tipu in tudi sluhu, saj so na vrtovih tudi ptice in vsaka ima svojo melodijo. To je pravi cvetlični wellness in take sprostitve si vsak želi.

Zakaj je tudi pri cvetju pomembno lokalno pridelano?

Ste kdaj pomislili, da je cvetje z našega vrta, ko ga odrežemo in damo v vazo, odpočito, brez stresa in tako lepo zapolni prostor z omamnim dehtečim vonjem? Šopek vrtnic je popolnoma drugačen kot šopek iz vrtnic, ki jih kupimo.

Skoraj v rubriko »Saj ni res, pa je« se uvršča zgodba nekaterih vrtnic, ki jih kupimo. Vrtnice na policah so pripotovale v Slovenijo celo iz Ekvadorja ali Kenije. Če pogledamo bolj podrobno, kaj to pomeni. Iz Ekvadorja (Quito) do Nizozemske (Amsterdam) je ravne zračne linije 9.576 km. Letalo nikoli ne leti popolnoma naravnost in tako lahko dodamo še nekaj kilometrov razdalje. V povprečju to pomeni 12 ur potovanja z letalom. Potem pa morajo vrtnice na Nizozemskem pripotovati z letališča do cvetlične borze v Aalsmeeru. Od tam gredo na pot v tovornjaku v Slovenijo (Ljubljano), kar pomeni dodatnih 1.400 km, kar pomeni dodatnih 14 ur, če ni prometnih zastojev. Seveda nato še potujejo po Sloveniji v različne kraje in se znova vozijo v kombiju.

In taka vrtnica je brez dvoma utrujena, ima manj dišečega vonja ali pa ga sploh nima. Lahko jim sicer pomagamo z različnimi hranili za rezano cvetje, vendar ob tem malce razmislimo. Poletje je tu, na vrtu vse cveti. Zakaj torej ne bi izkoristili raje domačega sezonskega cvetja? Tu so tudi domače vrtnice. In že smo tu, pri »mantri«: »Lokalno pridelano«. Vendar pri tem ne gre le za hrano, enako velja za cvetje.

Cvetje v »garkeljnih« je naša identiteta. Cvetje na vrtovih, parkih, balkonih in terasah oblikuje naš bivalni prostor, kulturno krajino. Zato je ravno tako pomembno, da se zavedamo lokalne pridelave cvetja, domače proizvodnje. Ko kupujemo domače, spodbujamo lokalno gospodarstvo, razvoj podeželja.

Vsak cvet ima svoj karakter

In ko govorimo o cvetju – če si vzamete čas, boste ugotovili, da ima cvetje svoj karakter. Tako kot mi ljudje. In ravno to lahko najbolje vidimo in začutimo pri cvetju z domačega vrta.

Zakaj pa je pomembno razumeti karakter cvetja? Seveda zato, da ...

Celoten članek preberite v poletni izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 20. junija 2022!

Zarometi1-jul22.jpg

Naprstec v družbi turških nageljnov.

Sabina Šegula