Izšla je nova številka!

Igra barv v poletnem vrtu

Večina lastnikov vrtov pravi, da je njihov zeleni raj najlepši v pozni pomladi. In ja, res je, maja in junija zagotovo cveti najbolj množičen orkester rastlin, ob taki eksploziji barv pa je nedvom

10 idej za dnevno sobo na prostem

Tisti, ki so dovolj srečni, da imajo okrog hiše nekaj svoje zemlje, to navadno dobro izkoristijo. Spremenijo jo v zelenico, morda otroško igrišče in zelo pogosto tudi v zelenjavne gredice. V zadn

Ameriška borovnica

Čas je, da se z bolj ali manj visokih krošenj sadnega drevja spustim k tlom, k sadnim grmom. O jagodičju bo torej tekla beseda. Sem spadajo maline, robide in njihovi križanci, rdeči, beli in črn

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Skrbno načrtovan vrt je cenejši kot ...

Stane Sušnik

Na Štajerskem je MOGA vodilno podjetje za urejanje vrtov in parkov, ki hkrati ponuja široko izbiro sadik. Mojca Vidmar Pintar je hči ustanovitelja podjetja, inženirka vrtnarstva, prokuristka in solastnica podjetja, ki že 13 let načrtuje zasaditve in skrbi za izvedbo, nego oz. vzdrževanje načrtovanega, ob pomoči predanih sodelavcev. V tem obdobju je pridobila bogate izkušnje, o čemer sem se lahko prepričal tudi med najinim klepetom.

Katere spremembe zaznavate na vrtovih v času, odkar se posvečate temu delu?

Ko sem začela delo, so ljudje večinoma sadili in negovali rastline kar sami, češ da za to pa res ne potrebujejo podjetja. Za načrtovanje okolja kot celote se je odločala le peščica ljudi, največkrat tisti, ki so bili bolje situirani. Večina si je želela imeti veliko rastlin, polne grede, dogajanje vse leto, zelenjavni in sadni kotiček, danes pa velja največja pozornost vzdrževanju. Vrtovi so zdaj manjši, več je vrstnih hiš in hiš s terasami, lastniki pa si želijo minimalistično zasaditev s čim manj nege.

Opazno se je povečala ponudba rastlinskih vrst in sort. Med novejše trende spadata želja po oblikovanih rastlinah, kot so niwakiji ali zunanji okrasni bonsaji, in možnost sajenja zelo velikih dreves (od 8 do 10 metrov). Pri delu si pomagamo z različnimi sodobnimi stroji in prevoznimi sredstvi, posebej namenjenimi grobim zemeljskim delom in prevozu velikih sadik. Tudi ti »pomočniki« so čedalje bolj izpopolnjeni.

Danes splet ljudem omogoča lahek dostop do informacij, zato prihajajo k nam s fotografijami in seznami želja, kar pa je včasih težko uresničiti. Epidemija je prinesla povečano prodajo prek spleta in želje po zelenjavnem ali sadnem delu vrta. Radi bi gojili zelišča, sadje in zelenjavo na svojih terasah in strešnih vrtovih. Na srečo so zdaj na voljo sadne sorte, prilagojene sajenju na manjše vrtove in v korita. Čedalje več je bazenov, džakuzijev in kopalnih kadi, zato si lastniki želijo čim več zasebnosti.

Je mogoče opisati tipičen štajerski vrt?

Vrtove snujemo po celotni Sloveniji, če pa se osredotočim na Štajersko, so tu vrtovi čedalje manjši, bolj minimalistično urejeni, predvsem pri naročnikih, za katere je vrt statusni simbol in si ne želijo veliko dela z vrtom.

Še vedno velja, da mora biti vrt lepo urejen, vendar si precej naročnikov želi, da ...

Celoten prispevek si lahko preberete v oktobrski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj 2021.

Mojca Vidmar Pintar

Stane Sušnik