Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Skrbno načrtovan vrt je cenejši kot ...

Stane Sušnik

Na Štajerskem je MOGA vodilno podjetje za urejanje vrtov in parkov, ki hkrati ponuja široko izbiro sadik. Mojca Vidmar Pintar je hči ustanovitelja podjetja, inženirka vrtnarstva, prokuristka in solastnica podjetja, ki že 13 let načrtuje zasaditve in skrbi za izvedbo, nego oz. vzdrževanje načrtovanega, ob pomoči predanih sodelavcev. V tem obdobju je pridobila bogate izkušnje, o čemer sem se lahko prepričal tudi med najinim klepetom.

Katere spremembe zaznavate na vrtovih v času, odkar se posvečate temu delu?

Ko sem začela delo, so ljudje večinoma sadili in negovali rastline kar sami, češ da za to pa res ne potrebujejo podjetja. Za načrtovanje okolja kot celote se je odločala le peščica ljudi, največkrat tisti, ki so bili bolje situirani. Večina si je želela imeti veliko rastlin, polne grede, dogajanje vse leto, zelenjavni in sadni kotiček, danes pa velja največja pozornost vzdrževanju. Vrtovi so zdaj manjši, več je vrstnih hiš in hiš s terasami, lastniki pa si želijo minimalistično zasaditev s čim manj nege.

Opazno se je povečala ponudba rastlinskih vrst in sort. Med novejše trende spadata želja po oblikovanih rastlinah, kot so niwakiji ali zunanji okrasni bonsaji, in možnost sajenja zelo velikih dreves (od 8 do 10 metrov). Pri delu si pomagamo z različnimi sodobnimi stroji in prevoznimi sredstvi, posebej namenjenimi grobim zemeljskim delom in prevozu velikih sadik. Tudi ti »pomočniki« so čedalje bolj izpopolnjeni.

Danes splet ljudem omogoča lahek dostop do informacij, zato prihajajo k nam s fotografijami in seznami želja, kar pa je včasih težko uresničiti. Epidemija je prinesla povečano prodajo prek spleta in želje po zelenjavnem ali sadnem delu vrta. Radi bi gojili zelišča, sadje in zelenjavo na svojih terasah in strešnih vrtovih. Na srečo so zdaj na voljo sadne sorte, prilagojene sajenju na manjše vrtove in v korita. Čedalje več je bazenov, džakuzijev in kopalnih kadi, zato si lastniki želijo čim več zasebnosti.

Je mogoče opisati tipičen štajerski vrt?

Vrtove snujemo po celotni Sloveniji, če pa se osredotočim na Štajersko, so tu vrtovi čedalje manjši, bolj minimalistično urejeni, predvsem pri naročnikih, za katere je vrt statusni simbol in si ne želijo veliko dela z vrtom.

Še vedno velja, da mora biti vrt lepo urejen, vendar si precej naročnikov želi, da ...

Celoten prispevek si lahko preberete v oktobrski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj 2021.

Mojca Vidmar Pintar

Stane Sušnik