Izšla je nova številka!

Trni kot orožje

O živih mejah smo pogosto pisali in spodbujali njihovo zasajanje, saj imajo številne pozitivne učinke za naše okolje, poleg tega pa so vsaka po svoje privlačne. Seveda ne zanikamo, da je z njimi

Vrtnine za čedalje bolj vroča poletja

Podnebne spremembe v naše poletje prinašajo vse bolj ekstremne temperature, veliko daljša pa so tudi obdobja, ko se temperature gibljejo nad 20 °C. Tako se spreminjajo tudi pravila gojenja nekater

Priprave na zasaditev balkonskih in okenskih korit

Skoraj ni človeka, ki ne bi ob pogledu na cvetoče pročelje hiše zavzdihnil od lepote. Okrasna korita na balkonskih ograjah in okenskih policah še tako preprosti hiši dodajo srce, kanček glamurj

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Vrt si zasluži spoštovanje

Stane Sušnik

V drugem izmed nizov pogovorov s krajinskimi arhitekti in oblikovalci vrtov sva pila limonado z Mojco Habjan, dipl. inž. agr., ki s svojim podjetjem Krajina že četrt stoletja svetuje in načrtuje slovenske vrtove.

Za vami je že kar dolga kariera in več sto vrtov, ki ste jih oblikovali. Lahko opišete razlike med željami naročnikov na začetku vaše poklicne poti in danes?

Velika razlika je v tem, da takrat ni bil prisoten svetovni splet. Ljudje so veliko manj vedeli o rastlinah in grajenih elementih. Krajinska arhitektura je bila za marsikoga neznan pojem; bližje jim je bilo področje vrtnarjenja. Ko sem začela načrtovati, so me ljudje poklicali in spraševali, ali bom prišla na vrt. Meni se je to zdelo čudno vprašanje … Kako bi lahko drugače načrtovala?

Ko sem prišla k njim, me niso toliko spraševali kot danes; bolj sem si ogledovala prostor in vlekla podatke iz lastnikov. Niso znali izraziti svojih želja in predstav.

Zdaj je položaj povsem nasproten. Komaj pozdravim, že začno naštevati, kaj vse si želijo … Ustavim jih, češ da bomo začeli počasi. Najprej obhodim vrt in se veliko pogovarjam. Lastnike moram spoznati, saj brez tega ne morem ničesar. Vrt mora biti čim bolj prilagojen njim, njihovim željam, seveda ob upoštevanju dejavnikov, kot so arhitektura hiše, podnebje, lega, sestava tal, morebitne težave s sosedi idr.

Morda je bilo včasih težje načrtovati, ker sem od naročnikov izvedela premalo, saj niso imeli tako izoblikovanih predstav kot danes. Nekateri so bili hitro zadovoljni z vsemi predlogi, saj jim je bilo vse novost. Danes je drugače: vlada preobilje informacij. Ljudje imajo že pripravljene knjige, revije, slike na telefonu in mi kažejo, kaj vse bi želeli. Tako jih moram zlagoma ustavljati, saj ne more biti vsaka rastlina ali element na vsakem vrtu. Pokažejo mi izbrano rastlino, ki morda zaradi končne velikosti, fiziologije ali celo vrste nikakor ni primerna za njihov vrt.

Še nekaj je danes drugače. Vmes je bilo obdobje, ko nekatere generacije sploh niso hotele slišati za uporabni vrt. Veseli me, da je zdaj povsem drugače. Uporabni vrt postaja obvezna enota, ne samo nekaj dvignjenih gred, ampak prave zelenjavne grede. Poleg tega je vse več povpraševanja po rastlinjakih. Ljudi zanima, kako podaljšati sezono pridelovanja zelenjave.

Obdobje korone je številne napeljalo k iskanju rešitev, kako bi si na vrtu uredili prijetno okolje za delo na prostem od doma, torej »pisarno zunaj« in prav tem kotičkom se v zadnjem času veliko posvečam.

Imate več naročnikov med ženskami ali med moškimi?

Rekla bi, da je razmerje približno pol-pol. Nemalokrat se mi zgodi, da imajo glavno besedo pri zelenjavnem ali sadnem vrtu prav moški. Ženske zanima bolj okrasni del vrta. Nekoč je moške zanimalo predvsem to, katere tlaki bodo uporabljeni za dvorišče, da jih bodo čim lažje očistili, če jim bo puščalo gorivo iz avta na tla …

Zdaj sta pri pogovorih vedno prisotna oba partnerja. Tega sem prav vesela. Včasih sem poslušala žensko, ki je na moje predloge odgovorila, da jih bo prenesla možu in mi bo potem sporočila, kaj je sprejemljivo. Zdaj pa mož sodeluje med pogovorom.

Zgodi se, da v pisarno k meni pride cela družina, z otroki vred, kar mi je všeč. Ko se dogovarjam za obisk pri naročniku, poskušam uskladiti termin tako, da so doma vsi člani družine. Otroci imajo namreč povsem drugo videnje vrta, kot ga imamo odrasli. Zanima jih, kje bodo postavljena igrala, kam se bodo lahko skrili itd. Prav je, da so otroci s svojimi potrebami, željami v vrt vključeni že v zgodnjem obdobju. Tako te lepe spomine otroškega raziskovanja in doživljanja vrtnega prostora prenašajo v odrasla leta. Prav starši in stari starši moramo otrokom čim bolj prijazno pokazati pomen in vrednoto vrta kot prostor pridelave ter kot pomemben prostor druženja, igre in uživanja z družino ter prijatelji. Vrt si zasluži spoštovanje; moramo se hvaležno zavedati, kako veliko nam ponuja.

Kaj vas naročniki najpogosteje vprašajo? Recimo naj bo vrt takšen, da bo čim manj dela z njim?

Celoten članek preberite v poletni izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj 2021.

Naslovna slika - Mojca Habjan

Stane Sušnik