Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Spodbujajmo optimistično razpoloženje s spajem za čutila v vrtu

Špela Korinšek Kaurin

V današnjem času, ko je tempo življenja zares hiter in se nam zaradi različnih skrbi zdi, da nam dnevi polzijo med prstmi, je še toliko pomembnejše, da se znamo ustaviti v trenutku in pustiti našim čutom, da ga doživijo v polnem zamahu. Prav zaradi te potrebe vse pogosteje govorimo o pomenu čuječnosti in meditacije, ki obljubljata bolj bogato, izpopolnjeno in optimistično življenje. Tudi če vam ta praksa ni najbolj domača, pa lahko za bolj globoko doživljanje trenutka poskrbite posredno, z ureditvijo vrta - tako, da bo ta spodbujal vaše čute in jim dajal obilo možnosti, da vklopijo svojo intenzivnejšo senzoriko in vašim možganom pošljejo pozitivne signale, ki bodo spodbujali boljše počutje, optimističen pogled ter bolj bogato doživljanje trenutka. Kako pa ustvarimo tak senzoričen vrt?

Senzorični vrt je v resnici pravi spa za naša čutila. Vsi dobro poznamo blagodejen občutek, ko nas ob sprehodu po vrtu pobožajo omamne vonjave zelišč, a navadno do tega učinka pride precej spontano, ne da bi pri zasajevanju posebej razmišljali o tem, da želimo v svojem zelenem raju uživati tudi v vonjavah. Pri senzoričnem, pravzaprav čutnem vrtu pa elemente za stimulacijo čutov načrtujemo namensko. Pri tem poskušamo doseči, da bo intenzivneje stimuliranih vseh pet naših čutov (vonj, vid, dotik, okus in tudi sluh), seveda na pozitiven način. S to namero lahko uredimo celoten vrt ali pa poseben kotiček za naše čute določimo le na posameznem delu parcele. Senzorični elementi nas spodbujajo, da se stvari in rastlin dotikamo, jih povohamo, okušamo, burijo pa tudi naš vid in razvajajo naša ušesa.

Kako ustvarimo blagodejne zvočne učinke?

Najprej nam verjetno kot odgovor na to vprašanje pride na misel postavljanje različnih zvočnih elementov v okolico naših rastlin. Tako lahko na primer na vejo drevesa obesimo vetrni zvonček, ki bo ob prijetnem vetriču zapel simpatično nežno simfonijo. Marsikdo se navduši tudi nad zvokom klopotca, najbolj sodobni pa si na deblo kakšnega višjega drevesa obesijo skoraj neviden zvočnik. Vse to so rešitve, s katerimi mi sami spodbujamo zvok. Kaj pa, če izkoristimo tudi zvok narave?

V ta namen lahko zasadimo rastline, ki se na nežne potiske vetra odzivajo s prijetnim zvokom. Odličen za ta namen je bambus, katerega suho listje in votla debla s pomočjo vetra zapojejo zares lep glasbeni venček. Nežno se pod taktirko vetra oglašajo tudi okrasne trave, odlično pa se v koncertno zasedbo podajo še rastline s suhimi semeni. Za še bolj uglašen orkester lahko zasadimo rastline, ki privabljajo ptiče, čebele in druge brenčeče žuželke. Ja, res je … Če boste dobro prisluhnili, boste lahko zares senzorično uživali v čudoviti glasbi, ki jo ustvarjajo krilca teh malih bitjec. Več jih je, bolj glasna so.

Potem pa je tu še zvok vode. Ah, kako blagodejno se sliši šumenje malega potočka ali pretakanje kapljic v majhnem vrtnem vodnjaku. Ko boste izbirali svoj vodni element, pa imejte v mislih, da na zvok, ki ga ustvarja voda, vplivajo številne podrobnosti – od tega, kakšna je hitrost vode, ki se pretaka, do njene prostornine, pa od dolžine padca in globine vodnjaka, v katerega se steka. Da imajo čuti na voljo več možnosti, se je treba poigrati z več vodnimi elementi v vrtu, izbiro vodnega elementa pa lahko prilagodite tudi namenu, ki ga boste določili za posamezni vrtni kotiček.

Pri zvoku je dobro nekaj pozornost nameniti tudi podlagi, po kateri stopamo. Saj veste, kako lepo šelestijo odpadli listi, po katerih hodimo jeseni? Prav poseben zvok se sprosti tudi, ko na primer stopamo po gramozni poti. Zvok je povsem drugačen, kot če naše stopinje zamolklo oddaja beton. Zelo poseben zvočni učinek dosežemo tudi, če poti prekrijemo z lesno zastirko. Takrat namesto zvoka ustvarjamo tišino. Saj se spomnite posebnega zvočnega občutka, ko stopamo po lesnatih gozdnih tleh? Zelo podoben učinek lahko z lesno zastirko dosežemo tudi na domačem vrtu.

Vidni učinki in optične iluzije

Vrt navadno doživljamo z našim vidnim živcem. Ugotavljamo, ali nam je nekaj všeč ali ne, se prepuščamo barvam in uživamo v videzu naših rastlin. A tudi naš vid je pogosto precej nenatančen in izpusti številne podrobnosti, ki mu postanejo preveč »domače«, in zato niso več zanimive. Da bo tudi vizualno naš vrt ves čas dovolj intenzivno dražil naše oči in jih spodbujal, da se čudijo lepoti okolice, moramo vanj vpeljati čim več vizualnih presenečenj, različnosti in nepričakovanih vzorcev. Poigramo se lahko tudi z ustvarjanjem iluzije, ki že sama po sebi vabi k raziskovanju.

Najpogosteje te učinke dosežemo s pomočjo rastlin. Tako za zasaditve izbiramo rastline z različnimi značilnostmi – take, ki ...

Celoten članek preberite v junijski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj.

TM naslovna-jun21.jpg

uživanje na vrtu

Dreamstime