Izšla je nova številka!

Trni kot orožje

O živih mejah smo pogosto pisali in spodbujali njihovo zasajanje, saj imajo številne pozitivne učinke za naše okolje, poleg tega pa so vsaka po svoje privlačne. Seveda ne zanikamo, da je z njimi

Vrtnine za čedalje bolj vroča poletja

Podnebne spremembe v naše poletje prinašajo vse bolj ekstremne temperature, veliko daljša pa so tudi obdobja, ko se temperature gibljejo nad 20 °C. Tako se spreminjajo tudi pravila gojenja nekater

Priprave na zasaditev balkonskih in okenskih korit

Skoraj ni človeka, ki ne bi ob pogledu na cvetoče pročelje hiše zavzdihnil od lepote. Okrasna korita na balkonskih ograjah in okenskih policah še tako preprosti hiši dodajo srce, kanček glamurj

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Cvetje za poletne šopke

Dr. Sabina Šegula, Floweracademy.si

Končno bo kmalu poletje. Ko pomislimo nanj, pomislimo na počitnice, toplo sonce in seveda na pisane barve cvetlic, ki na gredah in travnikih tekmujejo, katera bo lepša. Maj je še čas, ko lahko na vrtu zasadimo okrasne zelnate trajnice ali enoletnice, ki nam bodo krasile vrtove, lahko pa si bomo iz njihovega cvetja poleti oblikovali lepe pisane igrive šopke. Te okrasne rastline morajo v višino zrasti vsaj 50 cm, saj šopke običajno oblikujemo iz rezanega cvetja, trav in zelenja, ki imajo daljša stebla. Veliko primernih kandidatk sodi v širšo skupino medovitih rastlin ali pa v skupino zelišč, lahko pa se znajdejo v presečni množici.

Kako se odločiti, katere rastline in kam jih bomo posadili?

Ne pozabite na rastne pogoje, ki jih rastline potrebujejo, in na svoj čas, ki jim ga lahko podarite, saj vam bodo za dodatno nego zelo hvaležne. Veliko dela nam olajšajo različni namakalni kapljični sistemi. Ko smo vse te dejavnike premislili, si lahko ogledamo osnovni pregled rastlin, ki jih lahko uporabimo za poletne šopke.

Za šopke so navadno najprimernejše rastline, ki uspevajo na sončnih legah, odcednih tleh in niso preveč zahtevne. Oskrba z vodo naj bo urejena, saj so poletni dnevi vroči. Najbolje je urediti kapljični namakalni sistem. Če vrt zalivate z vrtno cevjo ali zalivalci, je najbolje, da ga zalijete pozno zvečer, ko se rastline ohladijo in imajo nato celo noč čas vsrkati vodo. Če zalivate zjutraj, okoli 10. ure, dobijo rastline konkurenco pri porabi vode, saj voda začne zaradi sonca izhlapevati.

Osvežimo si nekaj znanja o učinkih barv

Za lažje oblikovanje šopkov je dobro upoštevati osnovna pravila oblikovanja. Šopki so lahko dinamični ali klasični, v odtenkih ene barve ali v kontrastnih barvah. Zato si bomo oblikovali skupine rastlin po barvah, hkrati pa bomo upoštevali različne geometrijske oblike cvetov.

Tople barve v barvnem krogu so rumena, oranžna in rdeča in nam dajo spodbudno energijo, delujejo dinamično. Hladne barve so vijoličasta, modra in zelena in delujejo umirjeno.

Glavne geometrijske oblike, ki jih pri okrasnih rastlinah obravnavamo, so:

- krog/krogla, ki deluje statično,

- ...

Celoten članek preberite v junijski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj.

SSnaslovna-21.jpg

Naslovna slika

dr. Sabina Šegula