Izšla je nova številka!

Trni kot orožje

O živih mejah smo pogosto pisali in spodbujali njihovo zasajanje, saj imajo številne pozitivne učinke za naše okolje, poleg tega pa so vsaka po svoje privlačne. Seveda ne zanikamo, da je z njimi

Vrtnine za čedalje bolj vroča poletja

Podnebne spremembe v naše poletje prinašajo vse bolj ekstremne temperature, veliko daljša pa so tudi obdobja, ko se temperature gibljejo nad 20 °C. Tako se spreminjajo tudi pravila gojenja nekater

Priprave na zasaditev balkonskih in okenskih korit

Skoraj ni človeka, ki ne bi ob pogledu na cvetoče pročelje hiše zavzdihnil od lepote. Okrasna korita na balkonskih ograjah in okenskih policah še tako preprosti hiši dodajo srce, kanček glamurj

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Kako uredimo psom prijazen vrt

Špela Korinšek Kaurin

Ljubitelji rastlin so pogosto tudi ljubitelji živali in številni med vami imate doma tudi štirinožnega kosmatinca. Z nekoliko prilagoditve lahko naš vrt postane zeleni raj tudi za našega simpatičnega ljubljenčka.

Na prvem mestu je varnost

Psi zelo radi raziskujejo in se igrajo z neznanimi stvarmi, zato bodo prevohali vsak kotiček in poskušali splezati na vsako oviro. Če jih pustimo brez nadzora, se lahko hitro zgodi kakšna nesreča. Da bi to preprečili, je treba odstraniti ali zaščititi vse potencialno nevarne pasti. Ali je v vašem vrtu kakšen globlji jarek, morda odprt vodnjak ali pa kup težkih predmetov, ki se lahko ob udarcu podre? Če se pokaže kakšen ptiček ali sosedova mačka, bo kuža poskušal najti možnost, da ji sledi, pri tem pa ne bo prav veliko gledal pred svojimi nogami. Če bo treba kam skočiti, bo skočil, če bo treba hitro steči okoli vogala, se ne bo pretirano oziral na ovire pred sabo … Zato je pametno, da zavarujemo vse luknje v vrtu in pospravimo naložene kupe ali pa jih vsaj primerno zavarujemo.

Ste vedeli, da psa lahko ogroža tudi bazen ali ribnik? Je že res, da lahko večina psov uspešno splava brez predhodnih lekcij plavanja, a če ne bo dovolj hitro našel poti, da pride na kopno, je lahko usodna tudi ne pretirano visoka mlaka. Zato je nujno, da ima vsak naš vodni vir urejen primeren izhod na kopno in psa učimo od trenutka, ko pride v našo hišo, kje ta je. Dokler nismo prepričani, da kuža zares zna izplavati iz vodne »kopeli«, vse dostope do vode zavarujemo in kosmatinčka brez nadzora nikoli ne spustimo zraven.

Pomemben del varnosti je seveda tudi, da v vrtu naredimo zanesljivo ogrado, ki bo preprečila, da bi kuža pobegnil in nehote zašel na lokalno cesto. Ograja mora biti dovolj visoka, da je kosmatinec ne bo mogel preskočiti, preverite pa tudi, da kje ni kakšne luknje, ki jo bo pes zagotovo našel in hitro izkoristil priložnost. Če vam za ograjo služi živa meja, mora biti ta dovolj gosta in iz rastlin, ki bodo kužku hitro pokazale, da se ne splača boriti z njimi. Žal se pri številnih kužkih samo ta rešitev ne izkaže za povsem zanesljivo, saj hitro med vejami poiščejo kakšno luknjico in tvegajo kakšno prasko, da se prebijejo na želeno mesto, zato je priporočljivo, da poleg žive meje poskrbimo še za žičnato oviro, ki bo poskrbela za dvojno varnost.

Rastline in psi

Preden rečemo kakšno besedo o tem, katerim rastlinam se je varno v vrtu izogibati, da ne bodo škodile psu, se posvetimo temu, kako varnost pred psom zagotoviti rastlinam. Ja, ti razigrani »lumpi« se, ko jih v ta zadnjo piči prešernost, ne bodo prav nič ozirali na to, ali tacajo po vaši najljubši okrasni gredi in vsekakor ne modro premislili, kakšne bodo posledice, če v gredico solate izkopljejo veliko luknjo.

Najboljša možnost seveda je, da psa že od majhnega učimo, na katere dele na vrtu nima dostopa. Za to sta potrebna popolna doslednost in vztrajen trening s pozitivnim nagrajevanjem. Marsikateri pes bo zelo hitro usvojil navodila svojega gospodarja in se bo vsaj v njegovi bližini ubogljivo izogibal prepovedanim gredicam. Včasih pa ima kateri od psov tako močen naravni nagon, da mu preprosto ne bomo mogli preprečiti kopanja in lovljenja mačk ali ptičev po vseh možnih površinah. V takih primerih je priporočljivo, da okoli »občutljivih« gredic postavimo vsaj nižjo leseno oviro, ki bo štirinožca spomnila na to, da je bolje poiskati drugo pot in ne tacati po gospodarjevem terenu.

Pa obstajajo tudi rastline, ki so za pse nevarne? Seveda! Še posebno mladički zelo radi prežvečijo vse, kar jim pride pod gobček. Če je okus rastline zelo neprijeten, bodo verjetno »plen« izpljunili, a to vsekakor ni zagotovilo, da ne bodo poskušali še kdaj in se nehote zastrupili. Še posebno kakšni sočni plodovi, pa čeprav so v resnici še kako grenki, bodo skoraj zagotovo pristali v želodčkih. Na srečo bo pri večini rastlin kužku le nekaj dni slabo, le redke so namreč smrtno nevarne. Vseeno pa je priporočljivo, da se nevarnim rastlinam izogibamo ali pa z ograjico preprečimo dostop do njih.

Najbolj nevarne, ki so lahko za kužka tudi usodne, so:

... več preberite v februarski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj. 

Ljubljencki naslovna-feb21.jpg

Naslovna slika

Shutterstock