Izšla je nova številka!

Kako otroke zvabimo izpred ekranov na vrt?

Že odkar so elektronske naprave med nami, se starši pritožujemo, da so otroci preveč pred ekrani. Med pandemijo se je ta navada pri mnogih še okrepila, saj so bili prisiljeni čepeti za štirimi

V novo sezono z novimi preizkusi

Prihaja nova vrtnarska sezona in vsi že nestrpno čakamo, da na zelenjavnih gredicah začnejo rasti naše najljubše rastline. Kaj pa, če bi vseeno letos posadili tudi kaj novega. Miša Pušenjak va

3 kreativne oblike zelenjavnega vrta

Del vrta, ki ga namenimo za gojenje užitnih rastlin, tako imenovani zelenjavni vrt, ima pri večini hiš tradicionalno obliko. Del zemlje spremenimo v kvadratne gredice, med katerimi poteka ozka potk

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Ko je čas, da okrasna gredica dobi novo podobo

Špela Korinšek Kaurin

Po določenem času se videz naših trajnih okrasnih nasadov upeha in rastline ne dajejo več od sebe svojega optimuma. Takrat le nestrpno čakamo, kdaj bo prva priložnost, da staro zamenjamo z novim in na vrt vnesemo novo svežino. Priložnost je zdaj tik pred vrati, zato se spominjamo, kaj moramo vedeti, ko se odločamo za nove zasaditve trajnih okrasnih gredic.

Čeprav marsikoga zamika, da bi trajne gredice v celoti spremenil in preobrazil, pa to ni najbolj optimalno razmišljanje. Rastlin, ki lepo rastejo, je škoda, poleg tega celostna prenova zahteva veliko dela in zajeten investicijski vložek, kar nekaj časa pa bomo tudi morali čakati, da bodo rastline dozorele in bo okrasna gredica dobila svoj optimalni videz. Bolj modra odločitev je, da ohranimo nekaj še vedno lepih zrelih rastlin, ki bodo ohranjale strukturo okrasne grede, preostale pa nadomestimo z novimi, zdravimi in zanimivimi lepoticami. Da bodo ohranjene rastline obdržale svojo polno kondicijo, jih pomladimo z deljenjem ali osvežitveno rezjo, po potrebi pa jih tudi zredčimo in razbremenimo starih rastlinskih delov.

Ko smo odstranili želene rastline, je zelo pomembno, da pozornost namenimo obogatitvi zemlje. Trajnice bodo v isti podlagi rasle vrsto let in zato je zdaj prava priložnost, da poskrbimo za najboljšo osnovo. Zemljo temeljito razrahljamo in jo obogatimo s preperelim hlevskim gnojem, kakovostnim organskim gnojilom v obliki peletov ali kompostom. Če so tla glinena in zbita, lahko organski masi vmešamo še malce grobega peska. Zelo pomembno je tudi, da tla dobro očistimo plevelov, pozorni smo še zlasti na trajne plevele, saj nam sicer pozneje lahko povzročijo kar nekaj preglavic.


Nakup rastlin

Največja sezona prodaje trajnic je spomladi, zato se lahko zgodi, da komercialne vrtnarije ne bodo polno založene in bo izbira trajnic v lončkih nekoliko bolj skromna. Obiščite katero od specializiranih vrtnarij za trajnice, kjer vam bodo usposobljeni vrtnarji tudi pomagali pri izboru in nakupu. Če boste izbirali med sadikami v loncih, bodo morda nekatere že tako velike, da jih boste lahko delili in boste tako z nakupom ene sadike v resnici dobili več sadik v eni. Vsekakor pa natančno preverite, da so te sadike zdrave in imajo močen koreninski sistem. Naj vam ne bo nerodno sadike v lončku malce zavrteti in nežno povleči iz lončka, da lahko preverite, kakšno je stanje njenih korenin. Zdrave korenine so enakomerno razporejene v prsti iz lončka in jo čvrsto držijo skupaj.

Najbolj ključno pri izboru sadik z golimi rastlinami je, da se koreninska gruda ne izsuši. Tako je najbolje, da sadike posadimo takoj po nakupu, če tla na gredicah še niso pripravljena in takojšnje sajenje ni mogoče, pa je priporočljivo, da sadike začasno posadimo v lonce. Še posebno bodite pozorni, če boste sadike naročali prek spleta. Pošiljko je treba razpakirati takoj po prejemu in rastline dobro pregledati. Če bo pošiljka potovala dalj časa in če opazimo, da so konice korenin posušene ali pa da koreninska gruda ni enakomerno razraščena, sadiko poslikamo in prodajalcu pošljemo fotografijo kot dokaz za reklamacijo.

Ker je ta čas primeren tudi za deljenje trajnic, je velika možnost, da boste kakšno sadiko dobili v dar. Pravijo, da se podarjenemu konju ne gleda v zobe, a vseeno bodite pri takem darilu malce previdni. Natančno preverite, da gruda podarjene sadike ne vsebuje plevelov, morda sadike celo za kratek čas posadite v lončke in tako preverite, ali morda ne bodo izrasle kakšne nezaželene bilke. Pleveli nam na okrasnih gredicah naredijo največ sivih last, zato previdnost res ni odveč. Poleg tega imejte v mislih tudi to, da se podarjena rastlina očitno bogato razrašča, zato lahko podoben scenarij pričakujete tudi na svoji gredici. Dobro premislite, kje in kako jo boste lahko imeli pod kontrolo.

Pametni razmišljajo vnaprej

Vedno znova poudarjamo, da je za to, da bo učinek lep na dolgi rok, na vrtu zelo pomembno, da sadimo po vnaprej premišljenem zasaditvenem načrtu, a še vedno se zgodi, da se ljubitelji vrtnarjenja po nakupih odpravljajo spontano in se brez premisleka vdajo skušnjavam hipnega navdiha. To je pri zasajevanju trajnih okrasnih nasadov res zelo tvegano ravnanje, saj rastline skozi leta spreminjajo svoj videz, in če pravočasno ne ocenimo teh sprememb, se lahko kaj kmalu spet srečamo z razočaranjem in novim poizkusom zasajevanja.

Celoten članek, v katerem predstavljamo tudi ideje za zasaditev okrasnih gredic s trajnicami, preberite v novembrski izdaji revije Rože&vrt/Zleni raj.
TM 1 – nov20.jpg

Čeprav smo morda vajeni, da večino zasaditev opravimo pomladi, pa je jesenski čas za sajenje trajnic bolj ugoden. Mlade rastline imajo takrat idealne pogoje, da svojo energijo usmerijo v razrast koren

Dreamstime