Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Razkošne barve poznega poletja

Metka McCully Žigon

Ko se poletje že nagiba v jesen, nas razveseli razkošje trav, ki so v tem času najlepše. Z njimi in s pozno cvetočimi trajnicami lahko ustvarimo čudovite kombinacije, ki bodo lepe še dolgo v jesen in zimo.

Največ okrasnih trav cveti jeseni in so zato takrat najlepše. Odlično se kombinirajo s številnimi jeseni cvetočimi trajnicami. Pozno poletje in jesen sta bogata z bleščečimi, toplimi barvami, ki naravnost žarijo. Tako je tudi ta gredica zelo bogata z oranžno-rdečimi odtenki. Omislijo naj si jo le tisti, ki se ne ustrašijo močnih barv.

Uporabila sem kar nekaj višje rastočih trajnic, kot je sončnica 'Lemon Queen', ki nas razveseli s svojimi številnimi limonasto svetlo rumenimi cvetovi. Te zelo rade obiskujejo čebele. Zaradi višine jo sadimo v ozadje gredice. Za dramatičnost na gredici poskrbi kloščevec (ricinus) s svojo višino in dekorativnimi škrlatnimi listi. Izbrani miskant oziroma kitajski trstikovec mu je odlična družba, saj so njegovi cvetovi prav take rdeče rjave barve. Vsaka od teh rastlin je zelo velika in ji moramo nameniti dovolj prostora na gredici (vsaki en kvadratni meter). Preostale trajnice: raketica (knifofija), helenij in krokozmija, cvetijo v res žarečih barvah, so bujno cvetoče in nezahtevne. Zrastejo okrog meter v višino in jih sadimo v skupine vsaj po tri do pet rastlin iste vrste skupaj. Lahko ustvarimo tudi večje skupine, pač glede na velikost naše gredice. V barvno kombinacijo sem vključila še dalije, ki so najlepše pozno poleti in jeseni. Cvetijo bujno, v najrazličnejših barvah. Ob rob gredice posadimo perjanko, čudovito in nezahtevno okrasno travo.

Opis posameznih predlaganih rastlin

1. Miscanthus sinensis 'Flamingo' – kitajski trstikovec, miskant
Čudovita okrasna trava. Zraste kar meter in pol visoko. Ker je večina trav najlepša jeseni, velja to tudi za trstikovec. Razvije rdečkaste pahljačaste late in zelo lepe liste.

2. Ricinus communis – kloščevec, ricinus
Pri nas je ta eksotična in res zelo privlačna rastlina enoletnica. Zelo hitro raste in sredi poletja doseže višino dva metra ali več. Ima čudovite velike, škrlatne liste. Zelo dekorativni so tudi živordeči, okrogli plodovi. Lepo se obnese v kombinacijah z dalijami, še posebno tistimi s temnimi listi.

3. Helianthus 'Lemon Queen' – sončnica
Visoka, zelo lepa trajnica. Zraste kar dva metra visoko. Cveti konec poletja. Navedena sorta naredi ogromno manjših (okrog 5 cm premera) cvetov, marjetkaste oblike. Cvetovi so svetlo rumeni in se dobro obnesejo tudi v vazi. Potrebuje sončno lego, dobro prenaša sušo. Če ne pretiravamo z gnojenjem, kljub višini ne potrebuje opore.

4. Crocosmia 'Lucifer' – krokozmija
Čudovita trajnica, bleščečih sijočih barv. Cveti od sredine do konca poletja rumeno, oranžno ali rdeče, odvisno od sorte. Tudi listi so lepi, sveže zeleni in suličaste oblike. Najbolje uspeva na soncu, a v primerno vlažni zemlji, sicer ne cveti tako bogato. Navedena sorta zraste okrog meter v višino in cveti res bogato, rdeče barve. Ni za zelo mrzle kraje.

5. Dahlia sp. – dalija
V Mehiki, od koder izvira, je trajnica, v naših krajih pa moramo gomolje jeseni izkopati in jih shraniti za naslednje leto. Obstaja nepregledno število sort, ki se razlikujejo po višini rasti, obliki cvetja in barvi. V naši kombinaciji bi izbrala tako s temnimi listi in oranžno-rdečimi ali rumenimi cvetovi. Dalije potrebujejo redno zalivanje in dognojevanje, sicer pa so nezahtevne in zelo bogato cvetijo vse poletje do slane.

6. Helenium 'Moerheim Beauty' – helenij
Zame so heleniji ena najlepših poznopoletnih trajnic. Cvetijo bogato v toplih oranžno rumenih barvah. Cvetovi so v obliki marjetic. So zelo nezahtevna, hvaležna trajnica. Potrebujejo sonce in bogato vrtno zemljo. Lepo se kombinirajo z okrasnimi travami. Dobro se obnesejo tudi v šopkih. Cvetijo zelo dolgo od sredine poletja pa vse do oktobra. Tudi odcveteli so lepi in jih ne porežemo vse do zime.

7. Kniphofia uvaria 'Grandiflora' – baklasta lilija
Trajnica, približno meter visoka. Cvetovi so na dolgih pecljih, zelo opazni in navadno dvobarvni. Spominjajo na baklo. Navedena sorta ima oranžno-rdeče cvetove. Je pa v tem rodu veliko različnih kultivarjev. Na gredici jih sadimo bolj zadaj, tako da je kakšna druga skupina rastlin pred njimi, ker so listi baklaste lilije videti nekoliko neurejeno. Baklaste lilije imajo rade bogato, rodovitno zemljo, na polnem soncu. Tla morajo biti odcedna, kar je pomembno še posebej pozimi, ko zaradi preveč vlage propade več rastlin kot zaradi mraza.

8. Pennisetum alopecuroides 'Hameln' – perjanka
Še ena zelo uporabna, trpežna in lepa okrasna trava. Perjanka zraste od 50 do 80 cm visoko. Listje je lepo in tvori goste, bogate šope. Poleti poženejo rjavi, dekorativni cvetni lati. Na gredici se lepo kombinira s številnimi trajnicami in drugimi travami, uporabna pa je tudi v šopkih.

Zahteve za gojenje

Lega: polno sonce
Zemlja: dobra vrtna prst, obogatena s humusom
Zahtevnost za gojenje: nezahtevno
Čas cvetenja: avgust, september, oktober
Barve: močna oranžna, rdeča, rumena s škrlatno

Pri kombiniranju upoštevajmo le višino rastlin, da posadimo višje bolj v ozadje in nižje rastoče spredaj, da se rastline ne bodo zakrivale. Vedno sadimo skupine rastlin, nikakor le ene same. Manjša ko je rastlina, več jih potrebujemo, le zelo velike oziroma zelo strukturne lahko sadimo posamično.

Izbrana kombinacija trajnic in okrasnih trav bo blestela od sredine poletja do pozne jeseni. Lepa bo vse do prvega snega, ki navadno polomi rastline.

No, pa še opozorilo, tale kombinacija je čudovita pozno poleti, od spomladi do poletja pa je neopazna. Zato zahteva res premišljeno lego na vrtu, da ne bomo prvo polovico leta razočarani in veseli le štiri mesece. Umestite jo torej s premislekom. Delno lahko to pomanjkljivost popravite s sajenjem spomladanskih čebulnic in enoletnic, ki zapolnijo čas in prostor v obdobju, ko so rastline iz naše kombinacije bolj speče lepotice.

Naj vam bo predlagana kombinacija v navdih za jesensko zasaditev. Jesen je tudi najboljši čas za sajenje okrasnih trav in številnih drugih trajnic. Seveda najboljši učinek ne bo že kar prvo leto, a po dveh do treh letih bomo nad našo gredico že zelo navdušeni in ponosni.

Z izbiro drugih jeseni cvetočih trajnic, ki cvetijo v drugačnih barvah, si lahko ustvarite kombinacijo, ki vam bo najbolj ugajala in se bo najlepše zlila v obstoječe kombinacije ter barvne sheme na vašem vrtu.

Trajnice, ki se lepo kombinirajo z okrasnimi travami

  • Rumeno, ornažno cvetoče: Helenium, Helianthus, Rudbeckia, Solidago, Solidaster
  • Rožnato, modro cvetoče: Aconitum, Aster novae-angliae, Aster nova belgii, Chleome, Eupatorium, Sedum
  • Belo cvetoče: Anemone japonica, Aster, Cimicifuga

 

Marianne Majerus