Izšla je nova številka!

Naše mačke pozimi

Tudi tistim mačkam, ki so poleti in v toplem delu jeseni imele prost dostop do vrta, pozimi prijajo najtoplejši kotički v stanovanju.

Ohrovt za umirjenost in zbranost

Ohrovt je zimska zelenjava iz vrst kapusnic, ki je povsem po krivici v senci zelja.

Modne smernice letošnjega prazničnega krašenja

Čarobnost praznikov nam pričarajo čudovite praznične dekoracije.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Delo na tem vrtu je terapija

Stane Sušnik

Med redkimi vrtovi, ki so mi ostali v spominu, je vrt Jožice Maslo v Izoli.

Ne le zaradi posebnosti, saj je to eden redkih peščenih vrtov pri nas, ampak tudi zaradi pravilne odločitve lastnice in načrtovalca Boruta Benedejčiča, da ustvarita vrt, ki se prilega vročemu, suhemu podnebju naše Obale. In ne nazadnje, topla in prijazna osebnost lastnice je tudi pustila svoj pečat.

Prepoznaven vrt

Hiši, ki na tem mestu stoji že skoraj tri desetletja, se zob časa sploh ne pozna. Kar izgubi se v naselju novejših stavb nad Izolo. Zato pa je vrt očitno nov, čeprav je hkrati že zrel, z jasno vsebino in zgradbo.

Jožica Maslo se je za prenovo okolice hiše, kjer je bila dolgo le trata in nekaj dreves, odločila potem, ko so otroci odrasli, domače živali »pa so odšle v pasja nebesa«. Ko je videla Pepin kraški vrt našega uspešnega oblikovalca vrtov, jo je ta vrt pritegnil s svojo skromnostjo, prilagojenostjo revni kraški zemlji. Zato so se njuni pogledi na to, kaj bo uspevalo na soncu izpostavljenem zemljišču z revno prstjo, hitro ujeli.

Namesto trate, ki zahteva veliko vode in nege, sta izbrala pesek ...

Vrt Jožice Maslo predstavljamo v novi številki revije Zeleni raj (letnik III/september 2017), ki je izšla 21. avgusta 2017.

Stane Sušnik