Izšla je nova številka!

Vrt svetovnega prvenstva v nogometu

Nogometna žoga predstavlja na vrtu poseben izziv, saj nežne rastline in predvsem lastniki vrtov ne prenesejo zgrešenih strelov na improvizirane gole med javorji in vrtnicami.

Paprika in čili na vrtu in na krožniku

Paprika vseh vrst, barv, oblik in ostrine.

Zalivanje na zelenjavnem vrtu

V vročih mesecih ne gre brez zalivanja vrta, a tega opravila se je priporočljivo lotiti čim bolj zgodaj zjutraj.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Delo na tem vrtu je terapija

Stane Sušnik

Med redkimi vrtovi, ki so mi ostali v spominu, je vrt Jožice Maslo v Izoli.

Ne le zaradi posebnosti, saj je to eden redkih peščenih vrtov pri nas, ampak tudi zaradi pravilne odločitve lastnice in načrtovalca Boruta Benedejčiča, da ustvarita vrt, ki se prilega vročemu, suhemu podnebju naše Obale. In ne nazadnje, topla in prijazna osebnost lastnice je tudi pustila svoj pečat.

Prepoznaven vrt

Hiši, ki na tem mestu stoji že skoraj tri desetletja, se zob časa sploh ne pozna. Kar izgubi se v naselju novejših stavb nad Izolo. Zato pa je vrt očitno nov, čeprav je hkrati že zrel, z jasno vsebino in zgradbo.

Jožica Maslo se je za prenovo okolice hiše, kjer je bila dolgo le trata in nekaj dreves, odločila potem, ko so otroci odrasli, domače živali »pa so odšle v pasja nebesa«. Ko je videla Pepin kraški vrt našega uspešnega oblikovalca vrtov, jo je ta vrt pritegnil s svojo skromnostjo, prilagojenostjo revni kraški zemlji. Zato so se njuni pogledi na to, kaj bo uspevalo na soncu izpostavljenem zemljišču z revno prstjo, hitro ujeli.

Namesto trate, ki zahteva veliko vode in nege, sta izbrala pesek ...

Vrt Jožice Maslo predstavljamo v novi številki revije Zeleni raj (letnik III/september 2017), ki je izšla 21. avgusta 2017.

Stane Sušnik