Izšla je nova številka!

Zdaj je čas za sajenje jagodičja

Mnogi ljubiteljski lastniki vrtov nimajo dovolj prostora, da bi na vrtu gojili sadno drevje. Skoraj gotovo pa ni vrta, na katerem ne bi bilo prostora za kak grm jagodičja.

Jesenski nagrobni aranžmaji

Bliža se čas, ko bodo naša pokopališča prepolna cvetja. Da ne bi grobov krasili samo s krizantemami, ponujamo nekaj izvirnejših predlogov.

Zelišča, ki rastejo na betonski steni

Ni dvoma, da so zelišča trenutno najbolj vroča skupina rastlin. Da pa bi kdo posadil zelišča samo zato, da bi olepšal del svojega kraja, in same rastline potem ponudil krajanom ... tega so se do

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Vrt, ki je precej več kot le zbirka hortenzij

Stane Sušnik

Naša redna bralka Morena Kocjančič iz Sečovelj mi je na enem od izletov, ki jih je priredila naša revija, omenila, da ima posebno rada hortenzije.

Ker so te eden mojih najljubših grmov, me je radovednost vlekla na njen vrt. Tam sem presenečen ugotovil, da je njen vrt še veliko več kot le zbirka hortenzij.

Obsežno, ravno zemljišče, katerega večji del leži za domom družine Kocjančič, ponuja obilo možnosti za oblikovanje, vrtnarjenje in pridelavo sveže hrane. Obnovljena hiša je Morenin dom, kjer se je rodila in odrasla, zato prostor in razmere za vrtnarjenje najbolje pozna.

Tako je razumljivo, da je vrt zlagoma oblikovala sama, brez tuje pomoči, saj najbolje pozna značilnosti zemljišča (ki meri okoli pol hektara), klimatske posebnosti in prst, v kateri uspevajo vsakovrstne rastline.

Okrasni vrt namreč vključuje tudi manjši rastlinjak za vzgojo sadik in dvignjeno gredo, v kateri se menjujejo vrtnine. Blizu se razteza daljša njiva, na kateri poleti zorijo plodovke, levo in desno od nje se vrstijo nizi sadnega drevja (kaki, jablane, hruške), manjši oljčnik in nekaj ducatov vinskih trsov ...

Vrt družine Kocjančič predstavljamo v novi številki revije Zeleni raj (letnik III/maj 2017), ki je izšla 18. aprila 2017.

Hortenzije prejmejo ravno prav svetlobe in sence pod dvignjenimi krošnjami kakijevih dreves. Zato uspevajo kot malokje.

arhiv Morene Kocjančič