Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Najlepši so poletni večeri

Priredil: Ernest Kociper

Dvajset načinov, da postanejo še lepši.

Skoraj nikoli ne zaključimo naših nasvetov o negovanju vrtov, ne da bi vas pozvali, da si vzemite čas za posedanje, sprehod ali samo ogledovanje svojega vrta. Vrt mora biti naš prostor sprostitve, čeprav je ob tem tudi naše malo delovišče. Gotovo na njem ne manjka kotičkov za posedanje, vprašanje je le, kako pogosto so zasedeni. In kdaj je primernejši čas za uživanje, če ne v toplem poletnem večeru?

Na vrtu lahko sprostimo svoje čute na različne načine. Ponujamo vam več domislic, kako združiti prijetno okolje in toplo ozračje ter prebuditi svoja čutila, medtem ko na vrtu počivamo ali se zaposlimo s kakšnim lahkim, sproščujočim opravilom.

1. S knjigo v roki
Ni pomembno, kam sedemo ali ležemo, knjiga je vselej dobrodošla. Beremo lahko sede ali leže, s pripravljenim napitkom ali ob šopku dišečega cvetja. Pomembno je le, da si izberemo berilo, ki nam je všeč. Morda kako pesniško zbirko? Knjigo o lepih vrtovih? Doživeto napisan roman?

2. Z odprtimi očmi in ušesi
Eden od načinov doživljanja poletnih večerov je lahko tudi takšen, da povsem odpremo vsaj tri svoje čute in se prepustimo zaznavanju vsega, kar vidimo, slišimo in vohamo. Sprostimo telo in odprimo oči, da bomo videli žuželke, kimajoče cvetove, mežikanje kresničk in še kaj; prisluhnimo brenčanju letečih živalic, večernemu pogovoru ptic, šumenju vode v naši fontani; globoko vdihavajmo arome cvetov in listja, ki v poletnih večerih še posebej opojno dišijo.

3. Opazujmo svoje cvetoče gredice od blizu
Ker podnevi hitimo čez vrt, da bi čimveč postorili, včasih minejo celi dnevi, ne da bi utegnili pogledati, kaj pravzaprav raste, cveti in se razvija na naših gredicah. Zato je v poletnem mraku pravi čas, da počepnemo k cvetovom, jih opazujemo od blizu, zaznavamo odtenke njihovih barv, se čudimo drugačni temperaturi posamičnih barv, s prsti otipamo dlakave površine listov, jih stremo in poduhamo …

4. Zalivamo žejne rastline
Navadno utegnemo šele pod večer prijeti v roke zalivalko ali gibljivo cev vodne napeljave in odžejati rastline, ki so se čez dan napile sončne toplote. Predvsem lončnice pričakujejo redno vsakodnevno zalivanje. Staro pravilo je, da moramo zalivati s postano vodo. Med dolivanjem vode k posodovkam bomo lahko pozorno opazovali naše cvetoče prijateljice, zvok vodnega curka pa vselej učinkuje pomirjujoče. Vodne kapljice na rastlinah in vlažna prst bodo ohladile razgreto ozračje in večer bo postal prijetno hladen, primeren za sproščujoč zaključek dneva.

5. Potopimo se v sončni zahod
Poiščimo na vrtu prostor, od koder vidimo zahajati sonce, namestimo si udoben stol, morda celo razpnimo visečo mrežo, lahko pa razprostremo preprogo in nanjo položimo blazine. Ugreznjeni v udobje sledimo sončnemu zahodu in opazujmo, kako se pri tem spreminjajo barve na našem vrtu.

6. Povabimo prijatelje!
Mnoge užitke doživljamo globlje skupaj z drugimi. Med takšne spada uživanje hrane in pijače v družbi. Povabimo znance, prijatelje ali sorodnike in pripravimo preprosto večerjo. Na žaru lahko opečemo ne le mesene jedi, ampak tudi mnoge sveže zelenjadnice, ki jih pridelamo na zelenjavnem vrtu. Jedili bomo svežo hrano s poreklom in v spominu bo ostal edinstven dogodek.

7. Ko se spusti mrak …
… se iz skrivališč prikažejo sicer nevidni prebivalci našega vrta: ježi, rovke, netopirji in drugi. Če bomo nepremično sedeli in jih potrpežljivo čakali, bodo brez strahu tekali po svojih poteh.
Morda si opazovanje olajšamo z daljnogledom, tako da jih ne bomo motili.

8. Bosi po trati
Kdor ima redno košeno trato, si bo zvečer lahko sprostil noge tako, da bo bos obšel svoj vrt. Morda imamo zeliščni vrt zasajen prav na robu trate in lahko z dotikom posamičnih zelišč spodbudimo izločanje eteričnih olj in s tem vabljivih arom. Oblaki dišav iz limoninega sporiša, citronke, nemškega rožmarina, mete, dobre misli in podobnih zelišč bodo spodbudili čarobno razpoloženje.

9. Napitek z domačimi zelišči
Kdor ima rad koktajle, si lahko zmeša takšnega po svojem receptu; ljubitelji brezalkoholnih pijač pa bodo sveži sok obogatili z dodatkom listov citronke, mete ali s cvetom boreča, drobne vrtnice ali maslenice.

10. Povežimo šopek iz vrtnih cvetlic
Za nekatere je rezanje cvetov na domačem vrtu pravi tabu, drugi pa vedo, da je cvetje tako na vrtu kot v vazi namenjeno istemu: da bi krasilo naš bivanjski prostor. Trajnost večine odrezanih cvetov je približno enaka, kot če bi ostali na rastlinah, zato lahko svojo teraso ali kotiček za sedenje na vrtu ozaljšamo s šopkom, ki smo ga sami sestavili. Četudi je najbolj priporočljivo, da cvetje odrežemo zgodaj zjutraj, lahko izjemoma to storimo tudi kdaj pod večer.

11. Fina rez naših živih mej
Na vrhuncu poletja so žive meje iz pušpana, tise, gabra, lovorikovcev in drugih grmovnic že ušle iz zaželenih oblik in razsežnosti. V različne like oblikovane grmovnice še pogosteje potrebujejo rez, ki ohranja želeno formo. Če obrezujemo pogosto, ni nevarnosti, da bi poletno sonce ožgalo sicer skrite dele žive meje. Ure pred temo lahko izkoristimo za manikiranje teh živih mej in topiarijev.

12. Naj zadiši sivka!
Julija se razpro drobna socvetja različnih vrst in sort sivke. Odvisno od spretnosti naših rok se lotimo izdelave stvari, povezanih z nepozabnim vonjem te sredozemske dišavnice. Lahko naberemo cvetove in jih zašijemo v dišečo blazinico, morda povežemo šopke in jih posušimo; spretnejši bodo znali splesti košek iz sivkinih stebelc.

13. Svež solatni krožnik
Zvečer ni priporočljivo veliko in izdatno jesti, zato je velika skleda mešane solate pravšnje okrepčilo. Sestavimo solatno mešanico, po možnosti iz različno obarvanih listov solatnic, okrasimo jo s cvetovi kapucink, boreča in nageljčkov ter ponudimo domačim v posebej izbranih posodah. Tako si bodo lahko večerjo bolje zapomnili.

14. Sveže dišeče perilo
Morda imamo doma laneno srajco ali haljo, ki jo poredko oblečemo? Operimo jo in jo na vroč poletni dan posušimo tako, da jo položimo čez grm rožmarina ali sivke na domačem vrtu. Ko bo suha, bomo željno vdihovali aromo, ki jo je vsrkala med sušenjem.

15. Kopel za utrujene noge
Za nami je dolg, naporen dan in noge nas bolijo od hoje in vročine. Pripravimo si umivalno skledo, napolnjeno s toplo vodo, v katero smo kanili nekaj kapljic mandljevega olja in potresli cvetne lističe vrtnic.

16. Igra svetlobe
Od nekdaj si želimo temo premagati z lučjo. Ni nujno, da bi zapravljali denar za drago vrtno osvetlitev. Zadošča, da po vrtu v mraku razpostavimo nekaj barvastih kozarcev, v katere postavimo svečke; lahko jih nadomestimo tudi s kozarčki za marmelado; celo manjše oljenke bodo prišle prav za osvetlitev premišljeno izbranih kotičkov. Naj se naša domišljija zaiskri!

17. Vrtno igrišče
Po soparnem vročem dnevu se otroci razživijo šele zvečer. Ker so počitnice, jim ni treba zgodaj v posteljo, zato jim posvetimo uro ali dve ter se jim pridružimo pri igranju. Izmenjaje si lahko pripovedujemo malo manj strašne zgodbe (je le večer, mar ne?) ali obudimo spomine na našo mladost in na igre, kakršne smo se igrali takrat. Spoznali bomo, da otroci sploh niso tako zelo zahtevna bitja, za kakršna jih imamo, in da ni vse v dragih igračah, temveč v pristnem stiku in preprostih rečeh. Otroci bodo tako zaposleni, da še opazili ne bodo, da že vsaj uro ali dve niso pogrešali televizijskega ali računalniškega zaslona.

18. Dišeče mešanice
Zdi se, da so večeri kakor ustvarjeni za dela, ki nam jih drugače ne uspe narediti. V prijetno hladnem ozračju je veliko lažje vkuhavati doma pridelano zelenjavo in sadje, povezovati suhe cvetlice v šopke ali iz njih spletati venčke. Tudi izdelave dišavne mešanice posušenega cvetja in zelišč se lahko lotimo ali pa s posušenimi sivkinimi cvetovi polnimo lanene vrečke, ki bodo lepo darilo prijateljem in znancem.

19. Skriti umetnik v nas
Pravijo, da je večerna svetloba nekaj posebnega. Zakaj torej ne bi poskusili prijeti v roke čopiča in naslikati motiva z domačega vrta? Izbor tehnike slikanja, lahko seveda tudi rišemo, je prepuščen našim željam, sposobnostim in volji. Morda bodo začetni koraki prerasli v ljubezen do konca življenja.

20. Vrnitev v davnino
Če smo vsaj malo romantični, zakurimo ogenj in uživajmo v opazovanju ognjenih zubljev, ki počasi ližejo naložena polena. Dim in ogenj bosta odgnala nadležne žuželke, nas pa bosta toplota in pomirjujoče prasketanje polen zazibala v sanjarjenje.



Friedrich Strauss