Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Zimsko praznično okrašeni vrtovi

Simon Ogrizek

Zimsko praznično okrašen vrt? Najprej seveda pomislimo, kako doseči kaj takega, še posebno če je vrt velik ali zelo majhen, in kako se dela sploh lotiti.

H končnemu uspehu veliko prispeva že sama zasnova vrta, saj si lahko pomagamo z izborom rastlin, ki rastejo na njem, in jih nadgradimo prazničnemu času primerno.

Če ostanemo pri čisto naravnih izhodiščih, je seveda najpomembnejše razmerje med zimzelenimi in listopadnimi rastlinami v zasaditvah, kjer pri izboru zimzelenih rastlin ne smemo preseči 30 odstotkov, saj lahko drugače vrt postane tog in temačen, na njem pa skozi leto ne zaznamo gibanja in sprememb (brstenje, cvetenje, listna barvitost, okras lubja in strukture razrasti, suha socvetja ...).

Kljub temu na vrtu ne bo odveč nekaj kroglasto in stožčasto oblikovanih zimzelenih rastlin, ki nam bodo, ozaljšane z navadnimi belimi lučkami (barva, ki najbolj spominja na svetlobo pravega ognja), na vrt, ko bo ta objet v temo, prinesle praznični čar in ga naredile zanimivega v nočnem času.

Pri izboru zimzelenih rastlin nikakor ne smemo pozabiti na bodiko (Ilex sp.), ki lahko s svojimi rdečimi plodovi in tudi rumeno ali belo zelenimi listi vnese v prostor praznični čar, še posebej če pomislimo na nostalgične, tradicionalne voščilnice z motivi listov in plodov te rastline.

Zanimiva rastlina z zimzelenimi listi je tudi mahonija (Mahonia), še posebej pa nas očara bealijeva različica (Mahonia bealei), ki že v decembru požene zanimiva rumena rozetasta socvetja.

Zelo pomembno je, da znamo vrednost rastline v posameznem letnem času začutiti ne glede na to, ali gre za barvo lubja, zanimive brste, posebne cvetove, nenavadne liste ali suha socvetja. Tako bodo v zimskem času močno prišla do izraza suha socvetja hortenzij (Hydrangea sp.), ki jih jeseni seveda ne smemo porezati. Na njih se bo, obsijano s soncem, pravljično lesketalo ivje, če pa bo zapadel sneg, bodo iz njega še vedno kukale vejice s suhimi socvetji, kar jim bo dodalo pridih skrivnostnosti.

Enako je s travami. Kitajski trsi, pampaške trave, perjanke, zimzeleni šaši, bilnice, kolmeži in druge bodo zimo brez snega pestrile s svojo obliko razrasti, metličastimi socvetji, zimzelenostjo, v igri z ivjem in snegom pa bodo odigrale enako vlogo kakor hortenzije.

Rdeče ali rumeno zeleno obarvano lubje nekaterih drenov (Cornus alba 'Sibirica', C. a. 'Elegantissima', C. stolonifera 'Flaviramea') nam bo zagotovo samo ponujalo izhodišče za krašenje, prav tako so lahko zanimive veje brez, ki bodo s svojo spokojno belino ustvarile pomirjujoče vrtne prizore.

Ko rastlinam odpadejo listi, se pogosto odvije zgodba, ki je včasih sploh ne opazimo.

V zimskem času tako lahko občudujemo povešave in prevešave veje vrb (Salix), brez (Betula), sofor (Sofora) in murv (Morus), zvite veje leske (Corylus avelana 'Contorta') in vrbe (Salix udensis 'Sekka'), nenavadno lubje ambrovca (Liquidambar), trdolesk (Euonimus sp.) in papirnih brez (Betula papyrifera), kroglaste krošnje javorjev (Acer sp.), robinij (Robinia pseudoacacia) in cigarovcev (Catalpa) ter mnoge druge oblike habitusa oziroma oblike razrasti, ki jim lahko dodatno življenje vdihnemo tudi z okrasitvijo z belimi lučkami, s čimer poudarimo njihovo lepoto tudi ponoči.

V zimskem času nikakor ne smemo pozabiti na številne trajnice, ki bodo zanimivo poživile vrt, čeprav so njihovi nadzemni deli suhi. Ne pozabimo tudi na aromatične in zimzelene trajnice.

Nič hudega ni, če trajnice ne cvetijo. Navzlic temu bodo suha stebla in socvetja jesenskih aster, rudbekij, hermelik, angelik, ameriških slamnikov, številnih žajbljev, nemškega rožmarina, timijana in sivke na belo platno zimskega vrta naslikala čudovite prizore.

Dobro zasnovan vrt je torej osnova za praznično dekoracijo. Vrtne kompozicije dopolnimo s stožci ali kroglami, izdelanimi iz mahu, storžev, lubja borov, smrek in tis, ki jim ponoči s praznično razsvetljavo dodamo pravljično patino.

Če imamo vrt v lončkih ali je cvetličnih posod na vrtu več, vanje vstavimo veje različnih iglavcev. Tako zaščitimo osnovno rastlino v posodi, z nekaj aranžerske žice pa zelenje povijemo in oblikujemo stožec, ki ga lahko poljubno okrasimo.

Igra rastlin in svetlobe bo na vrt tudi pozimi prinesla dovolj čarobnosti prazničnih dni.

Friedrich Strauss