Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Skrb za pernate prebivalke naših vrtov

Urša Gajšek

Na naših vrtovih v tem času gnezdijo številne vrste ptic. Jih radi opazujete? Vsekakor so zelo zanimive, da se bodo dobro počutile v naših vrtovih, pa je treba poznati nekaj ukrepov, prijaznih do ptic.

Ene od najpogostejših ptic na naših vrtovih so velika sinica, plavček in brglez. V njihovih gnezdih se že skrivajo prvi mladički, ki jim starši v tem času zelo pridno prinašajo žuželke. Njihov delovnik se začne že zgodaj zjutraj. Dolgega spanca si res ne morejo privoščiti, saj morajo nahraniti veliko lačnih ust. Ptice pevke imajo lahko na leglo tudi do 10 mladičev. Par lastovke mora na primer dnevno naloviti do sedem tisoč žuželk, da lahko napolni trebuščke vseh svojih mladičev.

Pticam lahko nekoliko olajšamo naporen delovnik in jim s tem omogočimo uspešnejšo gnezditev. S cvetočimi vrtovi omogočamo, da imajo hrano v neposredni bližini, nastavimo pa jim lahko tudi vodo. S preprostimi ukrepi lahko poskrbimo, da so na naših vrtovih varne.

Voda za ptice

Po dežju se na cestah in drugih manj prepustnih površinah naberejo številne luže. Takrat lahko opazujemo prave »ptičje zabave ob bazenu«. Domači vrabci, kot tudi številne druge vrste ptic, se zberejo ob nastalih bazenih, kjer se naužijejo sveže deževnice. Številni z velikim veseljem poskačejo v plitvo vodo in se tudi skopajo.

Takšna napajališča/kopališča jim lahko pripravimo tudi na svojih vrtovih. Ptice nam bodo zelo hvaležne, še posebej v sušnih mesecih, ko v okolici vode ni na pretek ali je težje dostopna.

Za to nam ni treba kupovati posebnih napajalnikov. Za začetek lahko vodo napolnimo v plitev podstavek za rože ali kakšno drugo plitvo posodo. Zelo pomembno je, da je posoda res plitva in vode ne nalijemo več kot 5 centimetrov, da lahko ptice v njej stojijo. Pregloboka voda je namreč za ptice past in se lahko v njej utopijo. Pomembno je tudi, da ima posoda hrapavo dno, da pticam ne drsi.

Posodo z vodo namestimo na mesto, kjer imajo ptice dober pregled nad okolico, hkrati pa je v bližini kakšno grmovje ali drevje, kamor se lahko ob nevarnosti umaknejo. Zaradi mokrega perja ptice nekoliko slabše vzletajo, zato je zaradi varnosti pred plenilci dobro tudi, da je posoda na dvignjenem mestu.

Zaradi nevarnosti različnih okužb je pomembno, da skrbimo ...

Celoten članek preberite v junijski izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 16. maja 2022!

Značke: ptice, vrt

Domača mačka predstavlja nevarnost za naše pernate prijatelje.

shutterstock