Izšla je nova številka!

Trni kot orožje

O živih mejah smo pogosto pisali in spodbujali njihovo zasajanje, saj imajo številne pozitivne učinke za naše okolje, poleg tega pa so vsaka po svoje privlačne. Seveda ne zanikamo, da je z njimi

Vrtnine za čedalje bolj vroča poletja

Podnebne spremembe v naše poletje prinašajo vse bolj ekstremne temperature, veliko daljša pa so tudi obdobja, ko se temperature gibljejo nad 20 °C. Tako se spreminjajo tudi pravila gojenja nekater

Priprave na zasaditev balkonskih in okenskih korit

Skoraj ni človeka, ki ne bi ob pogledu na cvetoče pročelje hiše zavzdihnil od lepote. Okrasna korita na balkonskih ograjah in okenskih policah še tako preprosti hiši dodajo srce, kanček glamurj

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Zdravje in slast spomladanskega regrata

Slavica Smrdel

Po dolgi in hladni zimi se vedno razveselimo daljših in toplejših dni, ko se z veseljem odpravimo v naravo in občudujemo prve spomladanske rastline ter cvetlice, ki nas razveseljujejo s svojimi živimi barvami in nežnimi cvetovi … Med njimi je seveda tudi regrat, ki že zgodaj spomladi požene značilne nazobčane zelene liste. Spomladanski regrat uvrščamo med t. i. superživila. Je sicer ena izmed najbolj razširjenih rastlin, ki raste na travnikih in v krtinah, pa tudi na obronkih gozda in je samonikla rastlina.

Zaradi značilne grenkobe regrat vzbuja tek, pospeši prebavo in je odličen za spomladansko čiščenje telesa. Uporabni so vsi regratovi deli: listi, cvetovi in korenine. Poznamo več vrst regrata, tudi gojenega, ki ima malo večje liste in ni tako grenak. Menim, da ga je v naravi dovolj za vse ljubitelje sprehodov in strastne nabiralce regrata. Najraje nabiramo liste, ki jih uporabimo za solato. Prav tako lahko nabiramo tudi mlade cvetove v popkih, ki jih uporabimo kot nadomestilo kapram. Iz regratovih cvetov lahko pripravimo marmelado, jih vlagamo v olje ali naredimo regratov med. Korenine regrata so nekoč sušili in uporabili kot nadomestek za kavo, kot cikorijo. V spomladanskem času priporočam, naj bo regrat čim večkrat na jedilniku in na mizi.

V kulinariki je regrat vedno dobrodošel, iz listov lahko naredimo pesto ali juho, jih uporabimo v solati ali kot prilogo glavnim jedem. Regrat zelo radi kombiniramo s šparglji, koprivo, mlado čebulo, krompirjem, fižolom, lečo in čičerko. Najbolj priljubljena regratova solata je s panceto, krompirjem in jajcem. Domišljija pri uporabi regrata ne pozna meja, za malce navdiha pa z vami delim tri meni ljube recepte.

Regratova solata z jajčno omako

Potrebujemo:

300 g očiščenega regrata

100 g kuhanega rjavega fižola

80 g krompirja

1 mlado čebulo

100 g trdega ovčjega sira

Za preliv:

50 ml oljčnega olja

2 trdo kuhani jajci

100 ml razredčenega kisa

ščepec soli in poper

1 žlico gorčičnih semen

Priprava:

Regratove liste dobro očistimo, operemo in odcedimo na cedilu. Nato jih ...

Celoten članek preberite v aprilski izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 21. marca 2022!

za naslovno fotko

shutterstock