Tudi to
Zdravje in slast spomladanskega regrata
Po dolgi in hladni zimi se vedno razveselimo daljših in toplejših dni, ko se z veseljem odpravimo v naravo in občudujemo prve spomladanske rastline ter cvetlice, ki nas razveseljujejo s svojimi živimi barvami in nežnimi cvetovi … Med njimi je seveda tudi regrat, ki že zgodaj spomladi požene značilne nazobčane zelene liste. Spomladanski regrat uvrščamo med t. i. superživila. Je sicer ena izmed najbolj razširjenih rastlin, ki raste na travnikih in v krtinah, pa tudi na obronkih gozda in je samonikla rastlina.
Zaradi značilne grenkobe regrat vzbuja tek, pospeši prebavo in je odličen za spomladansko čiščenje telesa. Uporabni so vsi regratovi deli: listi, cvetovi in korenine. Poznamo več vrst regrata, tudi gojenega, ki ima malo večje liste in ni tako grenak. Menim, da ga je v naravi dovolj za vse ljubitelje sprehodov in strastne nabiralce regrata. Najraje nabiramo liste, ki jih uporabimo za solato. Prav tako lahko nabiramo tudi mlade cvetove v popkih, ki jih uporabimo kot nadomestilo kapram. Iz regratovih cvetov lahko pripravimo marmelado, jih vlagamo v olje ali naredimo regratov med. Korenine regrata so nekoč sušili in uporabili kot nadomestek za kavo, kot cikorijo. V spomladanskem času priporočam, naj bo regrat čim večkrat na jedilniku in na mizi.
V kulinariki je regrat vedno dobrodošel, iz listov lahko naredimo pesto ali juho, jih uporabimo v solati ali kot prilogo glavnim jedem. Regrat zelo radi kombiniramo s šparglji, koprivo, mlado čebulo, krompirjem, fižolom, lečo in čičerko. Najbolj priljubljena regratova solata je s panceto, krompirjem in jajcem. Domišljija pri uporabi regrata ne pozna meja, za malce navdiha pa z vami delim tri meni ljube recepte.
Regratova solata z jajčno omako
Potrebujemo:
300 g očiščenega regrata
100 g kuhanega rjavega fižola
80 g krompirja
1 mlado čebulo
100 g trdega ovčjega sira
Za preliv:
50 ml oljčnega olja
2 trdo kuhani jajci
100 ml razredčenega kisa
ščepec soli in poper
1 žlico gorčičnih semen
Priprava:
Regratove liste dobro očistimo, operemo in odcedimo na cedilu. Nato jih ...
Celoten članek preberite v aprilski izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 21. marca 2022!