Tudi to
Zdrav obrok pisanih odtenkov
V tem mrzlem zimskem času nam živahne barve vsekakor pridejo prav, kajne? Pisani odtenki nas s svojo igrivostjo spravijo v dobro voljo in prav zato sem se odločila, da vas tokrat povabim k pripravi dveh okusnih in hkrati zelo zdravih jedi, ki bosta zaradi zanimive pojavnosti glavni sestavini tudi na krožniku videti kot prava pisana atrakcija.
In kaj je ta glavna sestavina? Zagotovo jo vsi poznate. To je pisanolistna blitva. Sama sem izbrala vrsto blitve, ki je mešanica sorte »bright lights«, pri kateri so stebla obarvana rumeno, belo, rdeče in oranžno, listi pa so pisani in je rastlina videti res zelo lepo. Prav zato je tudi izjemno zanimiva za uporabo v sodobni kuhinji, bodisi za različne juhe bodisi v solati s fižolom, krompirjem in čičeriko ter drugimi stročnicami. Lahko jo uporabimo tudi za različne nadeve, rižote, testenine in narastke, najbolj pa je priljubljena kot dodatek k ribjim jedem, s česnom in krompirjem.
Pisanolistna blitva je podobna špinači, vendar ima malo bolj intenziven okus. Voda, v kateri kuhamo blitvo, ni pozneje več uporabna, saj v njej ostanejo kisline. Uživamo lahko liste in stebla, vendar jih je treba kuhati ločeno. Stebelca blitve narežemo na manjše koščke in jih kuhamo v kropu 4 minute, liste pa samo 1 minuto. Blitvo uporabimo vedno svežo, saj zelo hitro ovene. Zaradi čudovitih barv je pisanolistna blitva uporabna tudi kot dekoracijo v šopkih.
Blitva s krompirjem in porom
Sestavine:
500 g pisanolistne blitve
250 g krompirja
150 g pora
2 stroka česna
25 ml oljčnega olja
sol, poper
mleti koriander ali muškatni orešček
Priprava:
Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke, nato damo kuhati v mrzlo vodo. Ko zavre, ...
Celoten članek preberite v marčevski izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 21. februarja 2022!