Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Zdrav obrok pisanih odtenkov

Slavica Smrdel

V tem mrzlem zimskem času nam živahne barve vsekakor pridejo prav, kajne? Pisani odtenki nas s svojo igrivostjo spravijo v dobro voljo in prav zato sem se odločila, da vas tokrat povabim k pripravi dveh okusnih in hkrati zelo zdravih jedi, ki bosta zaradi zanimive pojavnosti glavni sestavini tudi na krožniku videti kot prava pisana atrakcija.

In kaj je ta glavna sestavina? Zagotovo jo vsi poznate. To je pisanolistna blitva. Sama sem izbrala vrsto blitve, ki je mešanica sorte »bright lights«, pri kateri so stebla obarvana rumeno, belo, rdeče in oranžno, listi pa so pisani in je rastlina videti res zelo lepo. Prav zato je tudi izjemno zanimiva za uporabo v sodobni kuhinji, bodisi za različne juhe bodisi v solati s fižolom, krompirjem in čičeriko ter drugimi stročnicami. Lahko jo uporabimo tudi za različne nadeve, rižote, testenine in narastke, najbolj pa je priljubljena kot dodatek k ribjim jedem, s česnom in krompirjem.

Pisanolistna blitva je podobna špinači, vendar ima malo bolj intenziven okus. Voda, v kateri kuhamo blitvo, ni pozneje več uporabna, saj v njej ostanejo kisline. Uživamo lahko liste in stebla, vendar jih je treba kuhati ločeno. Stebelca blitve narežemo na manjše koščke in jih kuhamo v kropu 4 minute, liste pa samo 1 minuto. Blitvo uporabimo vedno svežo, saj zelo hitro ovene. Zaradi čudovitih barv je pisanolistna blitva uporabna tudi kot dekoracijo v šopkih.

Blitva s krompirjem in porom

Sestavine:


500 g pisanolistne blitve

250 g krompirja

150 g pora

2 stroka česna

25 ml oljčnega olja

sol, poper

mleti koriander ali muškatni orešček

Priprava:

Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke, nato damo kuhati v mrzlo vodo. Ko zavre, ...

Celoten članek preberite v marčevski izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 21. februarja 2022!

Značke: recepti, blitva

Pisano listna blitva

Slavica Smrdel