Izšla je nova številka!

Ljubezen na prvi pogled

Zdaj, ko zunanji vrt počiva, imajo lončnice priložnost, da osvojijo vso našo pozornost. Pa lahko dosežejo, da se vanje povsem zaljubimo? In mar ne bi bilo to zares lepo? Ja, biti zaljubljen je ta

9 kljukic, ki jih lahko končno odkljukamo med prostimi prazničnimi dnevi

Vsi nestrpno pričakujemo božične in novoletne praznike. Čeprav se marsikdo jezi, da se nanje začnemo pripravljati prekmalu, pa v resnici s tem ni nič tako zelo napačnega. Dnevi so vedno krajši

Vrtiček na okenski polici

Urbani ljubitelji doma pridelanih vitaminov znajo pozimi dobro izkoristiti okenske police. Na njih je mogoče »vzgojiti« pravi mali vrtiček, v katerem lepo rastejo zelišča, kot so origano, drobnj

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Trendi v floristiki 2021 – advent in novoletne dekoracije

Dr. Sabina Šegula

Pomemben del praznikov je tudi okraševanje. Floristi temu času namenijo prav posebno pozornost in tako sem se tudi letos tik pred izidom revije odpravila v Nemčijo, kjer smo z mojstri iz različnih delov sveta odkrivali nove trende adventne in novoletne dekoracije. Z velikim navdušenjem z vami delim nekaj glavnih smernic in vam s povsem svežimi fotografijami pošiljam navdih tudi za lastnoročno ustvarjanje.

Rdeča nit vseh modnih smernic je nevtralna osnova za različne sloge, ki se tokrat mešajo in dopolnjujejo. Karakter tradicionalnih slogov se lepo dopolnjuje z novimi modnimi dodatki. Skrb za naravo, okolje in človeka je še vedno v ospredju. Uporaba recikliranih in naravnih materialov ter novih modnih dodatkov v kombinaciji z različnimi tehnikami izdelovanja je tokratno vodilo za praznične dekoracije. Motivi jelenov, zvezd, stiliziranih smrek in snežink so prisotni tako v obliki figur kot v tiskanih trakovih. Trakovi so iz bombaža, jute, volne. Poudarek je na celotnem videzu dekoracije, ko se posode zlijejo skupaj z aranžmajem v enotno praznično podobo. Mistično vzdušje pa pričarajo majhne lučke, ki jih vtkemo v dekoracije.

Naravno, zeleno – temni žajbelj in mentol

Naravna zelena je v floristiki nevtralna barva. Barva temnega žajblja pomirja, hladni odtenki mentola v kombinaciji z belo in peščenimi odtenki pa nam pričarajo hladno doživetje spokojne zimske pokrajine. Kjer je nekoliko več barve temnega žajblja, se v dekoracijo vkomponirajo še zlati dodatki. Najpomembnejše je, da se ob teh dekoracijah sprostimo in nam misli odtavajo v spokojen zimski gozd.

Barvni odtenki konjaka

V zimskem času dodajmo nekaj toplih občutkov z odtenki konjaka, ki so zajeti v različnih plodovih in lesu. V turbulentnem času hrepenimo po občutku topline, naravnem občutku varnosti. Dodatek rožnatih odtenkov v barvni paleti od smetanaste do barve žgane oranžne gline nas spomni na praznične aromatične janeževe zvezdice, cimet in ingver. Namen dekoracije v tem modnem trendu je zadržati pogled, pomirjajoča mehkoba barv nas popelje v zasanjan svet vonjav prazničnih medenjakov.

Rožnati gozd

Deluje kot topla odeja, ki nas nežno ovije in varuje pred zimskim mrazom. Barvni odtenki od ...

Celoten članek, skupaj s fotografijami trendovskih adventnih in novoletnih aranžmajev, poiščite v decembrski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj.

za naslovno fotko

dr. Sabina Šegula, Floweracademy.si