Izšla je nova številka!

Tiptop zeleni kotiček za kralje in kraljice žara

Eden od razlogov, zakaj smo tako nestrpno čakali sončne dni, so tudi popoldnevi, preživeti v prijetni družbi ob pripravi jedi na žaru. Slovenci obožujemo »žarjenje«, pa naj bo to na klasične

Manj poznane zelenjadnice, ki jih boste želeli preizkusiti

Ko se sprehajamo mimo vrtov, včasih z veliko radovednostjo kukamo čez plot in poskušamo ugotoviti, kaj neki raste na tisti posebni gredici in se bahavo razkazuje v svojem obilju. Ja, tudi slovenski

Kakšno je idealno mesto za vašo vrtno klop?

Namen vrta je, da v njem uživamo, se predajamo njegovi lepoti, občudujemo naravo okoli sebe in počivamo. V našem zelenem raju zato ne sme manjkati udobna klopca, ki nas vabi, da se usedemo nanjo i

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Domača zeliščna sol in domači pesto

K.K.

Zelišča so pravo darilo narave. Njihova aroma oplemeniti jedi in pijače, z njimi zdravimo telo in duha ter celo razvajamo svoje čute. Nič nenavadnega, da jih imamo tako zelo radi! Pa ste iz njih že naredili domačo zeliščno sol ali pesto? Ko boste prvič poskusili, ne boste nikoli več pomislili, da bi ta dva odlična kulinarična dodatka še kdaj kupili v trgovini.

Zeliščna sol je čarobni dodatek, ki okuse slanih jedi popelje na povsem novo raven. Dodajamo jo lahko v juhe, golaž, enolončnice, solate, k vsem mesnim jedem, ribam … Okuse oplemeniti in jim doda piko na i. Sama sem prvič začela redno kuhati z zeliščno soljo, ko mi je kozarček podarila lastnica biodinamičnega zeliščnega vrta Majnika in od takrat brez nje ne morem več. Ugotovila sem, da so jedi najboljše, če zeliščno sol dodam tik pred koncem priprave, saj takrat zelišča dodajo največ svoje arome.

Dobra novica je, da je priprava nadvse enostavna, potrebujemo le znanje, kako kar najbolje izkoristiti potenciale naših zelišč.

Kako nabiramo zelišča

Zato, da bi lahko pridobili največji potencial zelišč, je pomembno, da ujamemo čas, ko vsebujejo največ arome in zdravilnih učinkovin. Tako jih, če je le mogoče, nabiramo tik pred cvetenjem, če nabiramo njihove cvetove, pa takoj, ko se slednji odprejo. Najboljši čas za nabiranje listov je zjutraj, ko se posuši rosa, cvetove pa nabiramo v sončnem vremenu. Izbrani del rastline odrežemo in z njim ravnamo čim nežneje. Rez naj bo gladka, rastlin prav tako ne stiskamo ali jih kako drugače poškodujemo. Režemo cela stebla, če želimo uporabiti samo liste, pa slednje od stebel ločimo šele po rezanju. Zato, da bo rastlina ohranila svojo moč, nikoli ne poberemo več kot tretjino njene zelene mase.

Nabranih zelišč ne polagamo na velik kup, saj s kopičenjem odrezanih rastlin lahko zmanjšamo njihovo kakovost. Raje jih položimo v tanki plasti na pladenj ali v zračno košaro. Čim prej po rezanju jih je treba tudi pripraviti na sušenje.

Je treba zelišča oprati?


Ker rastline rastejo na našem vrtu, imamo zelo dober nadzor nad tem, kakšni »umazaniji« so izpostavljene. Če tako vztrajate pri ekološki pridelavi in na svojem vrtu ne uporabljate kemičnih sredstev, zelišča pravzaprav ne potrebujejo posebnega umivanja. Lahko jih le nežno potresete, da z njih odpadeta odvečna zemlja in prah. Odtrgate lahko tudi listke, ki niso videti zdravi. In to je dovolj.

Celoten članek preberite v poletni izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj 2021.

Značke: pesto, zeliščna-sol

Zelisca naslovna-jul21.jpg

Naslovna slika

Shutterstock