Izšla je nova številka!

Trni kot orožje

O živih mejah smo pogosto pisali in spodbujali njihovo zasajanje, saj imajo številne pozitivne učinke za naše okolje, poleg tega pa so vsaka po svoje privlačne. Seveda ne zanikamo, da je z njimi

Vrtnine za čedalje bolj vroča poletja

Podnebne spremembe v naše poletje prinašajo vse bolj ekstremne temperature, veliko daljša pa so tudi obdobja, ko se temperature gibljejo nad 20 °C. Tako se spreminjajo tudi pravila gojenja nekater

Priprave na zasaditev balkonskih in okenskih korit

Skoraj ni človeka, ki ne bi ob pogledu na cvetoče pročelje hiše zavzdihnil od lepote. Okrasna korita na balkonskih ograjah in okenskih policah še tako preprosti hiši dodajo srce, kanček glamurj

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Zeleni vonji poletja

Liljana Jantol Weber

Pogosto se ne zavedamo, da so pri nekaterih rastlinah kljub njihovim privlačnim cvetovom mnogo bolj dišeči zeleni deli rastlin, saj vsebujejo več eteričnih olj. Tak primer je priljubljena sivka, ki nas pritegne z veličastno modrino svojih drobnih cvetov, a povsem prevzame šele, ko med prsti pomencamo njeno steblo z listi. V aromaterapiji so takšni vonji opredeljeni kot zeleni vonji, parfumarji pa so že v 19. stoletju za to kategorijo dišav našli zgovorno ime – fougère, francosko poimenovanje za praprot.

Številne začimbne in zdravilne rastline z močno zeliščno aromo, ki jo označujemo kot zelen vonj, so na naših vrtovih pogoste in povsem običajne: meta, sivka, dobra misel, majaron, timijan, janež, koromač, koper. A med aromatične rastline s prevladujočo zeleno noto spadajo tudi vse tiste, ki oponašajo vonje teh aromatičnih rastlin in obenem prinašajo svežino, kot jo poznamo na primer pri limoni, mladem grahu ali sveže pokošenem senu.

Vonj po travi, janežu, meti in citrusih

Ena od bolj priljubljenih rastlin za senčne dele vrta, ki diši po majski travi, je dišeča perla (Galium odoratum), okrasna trajnica, ki se s svojo omamno aromo znajde posušena tudi v dišavnih vrečkah in namočena v vinu ter drugih alkoholnih pijačah (npr. majsko vino). Pri odišavljanju alkoholnih napitkov, predvsem likerjev, lahko uporabimo tudi navadni ožepek (Hyssopus officinalis), še raje pa v ta namen posezimo po njegovem daljnem botaničnem sorodniku mehiškemu ožepku (Agastache foeniculum), ki ga zaradi njegovih po janežu dišečih aromatičnih listih imenujejo tudi janežev ožep, medtem ko vonj njegovega sorodnika z drugega konca sveta - kitajskega ožepka (Agastache rugosa), bolj spominja na metinega, zato ga imenujemo tudi korejska meta. Čebele, še posebej pa čmrlji, ožepek naravnost obožujejo.

Enako privlačna za čebele, pa tudi za metulje, je še ena predstavnica zeliščnih aromatičnih vonjev poletja – monarda (Monarda didyma), sorodnica mete, ki jo poznamo tudi pod imenom indijanska kopriva ali bergamotka. Prav slednje poimenovanje namiguje na njen značilni citrusni vonj. Pri monardi so aromatični tako cvetovi, še bolj pa listi, ki dišijo po mešanici mete, dobre misli, vrtnice in limone.

Diši ali smrdi? Privablja ali odganja?

Se kdaj ne morete odločiti, ali neka rastlina diši, ali pa vam je njen vonj neprijeten? Po navadi gre v tem primeru za izrazite in kompleksne vonje, ki pa jih na vrtu lahko zelo koristno uporabimo, predvsem v boju s škodljivci. 

Celoten članek preberite vpoletni izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj 2021.

Značke: zeleni-vonji, poletje, vrt

Majsko vino, znano kot Maitrank, Maiwein, Maibowle in Waldmeisterbowle, je ime pijače, ki za osnovo uporablja z dišečo perlo (Galium odoratum) aromatizirano belo vino. Majsko vino strežejo tradicional

Shutterstock