Izšla je nova številka!

2 P-ja: pastinak in portulak

Pastinak je verjetno najmanj znana zelenjava za domačo juho. Vsi poznamo korenček, peteršilj, zeleno, brez njih tudi ni domače goveje ali zelenjavne juhe. Pastinak pa nekako ni našel poti v naša

9 napak, ki se jim želimo izogniti pri vrtnarjenju na visokih gredah

Visoke grede ljubitelje vrtnarjenja navdušujejo vedno bolj in postajajo pravi »bum« tako na manjših kot tudi na večjih vrtovih ter celo na terasah in balkonih. Ja, res so nadvse praktične, pa š

Preizkušene zmagovalke z balkonov

Juhu, prihaja čas, ko bomo lahko spet naše balkone in terase oblekli v cvetje. Predvsem dame smo velike ljubiteljice balkonskih rož, in čeprav se že skoraj tradicionalno na slovenskih balkonih bo

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Pomladne modne smernice v floristiki 2021

dr. Sabina Šegula

Če smo se česa naučili, je to, da moramo življenje sprejeti tako, kot pride. Turbulentni časi in kriza zahtevajo osredotočenost na bistvo – premislek, preusmeritev, ustrezno ukrepanje, iskanje miru v novi normalnosti. Izkoristimo to priložnost! Po tem, da bi bil naš dom kraj, v katerem se resnično počutimo sproščeno, hrepenimo bolj kot kadarkoli prej. V teh naših oazah zavetja lahko kreativno ustvarjamo po lastnem okusu.

Topel sanjski sončni poljub

Topel sanjski sončni poljub je modna smernica, ki nas popelje v razvajanje sončnih žarkov. Ko začutimo sonce na koži, zapremo oči in že smo v svetu vrtnic, nežnih rožnato mareličnih odtenkih, ki se dopolnjujejo z barvami koral. Vse barve so nekoliko obledele, nežne, in da izstopajo, se uporabi osnova, ki je sestavljena iz odtenkov peska, ki nas v mislih popelje na peščene plaže. Kot poudarek je dodana sveža paleta vodnih odtenkov. Drzen kontrast, ki se tu pojavlja, je rumeno rožnata kombinacija.

Cvetje, ki se uporablja v teh dekoracijah, je lahko sveže ali posušeno, vse bolj pa se uveljavljata tudi kakovostno svileno cvetje in zelenje. Pomembno mesto ima nežna puhasta trava, ki dekoracije naredi bolj zračne, lahkotne.

Dekorativni trakovi so iz tekstila, žametni in bombažni. Tudi pri floristiki je vse pomembnejša trajnostna usmeritev, zato se vse bolj uveljavljajo trakovi, narejeni iz naravnih razgradljivih materialov. Okrasni dodatki sledijo barvam modne smernice, motivi pa so iz narave.

Sreča

Modna smernica, poimenovana sreča, sledi nežnim rožnato mareličnim odtenkom, le da so tokrat to osnovne barve, ki prevladujejo. Dodatek k tej barvni paleti so smetanasto peščene barve. Ta barva naj bi spominjala na sveže barve prvih poganjkov, ki jih opazite v naravi.

Celoten članek preberite v aprilski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj.

Značke: floristika, trendi

Trendi2-apr21.jpg

Suho naravno cvetje

dr. Sabina Šegula