Izšla je nova številka!

Kako otroke zvabimo izpred ekranov na vrt?

Že odkar so elektronske naprave med nami, se starši pritožujemo, da so otroci preveč pred ekrani. Med pandemijo se je ta navada pri mnogih še okrepila, saj so bili prisiljeni čepeti za štirimi

V novo sezono z novimi preizkusi

Prihaja nova vrtnarska sezona in vsi že nestrpno čakamo, da na zelenjavnih gredicah začnejo rasti naše najljubše rastline. Kaj pa, če bi vseeno letos posadili tudi kaj novega. Miša Pušenjak va

3 kreativne oblike zelenjavnega vrta

Del vrta, ki ga namenimo za gojenje užitnih rastlin, tako imenovani zelenjavni vrt, ima pri večini hiš tradicionalno obliko. Del zemlje spremenimo v kvadratne gredice, med katerimi poteka ozka potk

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Damiana, zelišče za vročo ljubezen

C.U.

Ko se prebuja pomlad, se začnejo ženiti ptički in ljubezen je v zraku. Nič ni lepšega, kot biti sveže zaljubljen, ko se zdi, da hodimo po oblakih, in komaj čakamo, da svojega ljubljenega ali ljubljeno razvajamo z dotiki. Kaj pa, ko se prva strast malce umiri? Vsekakor je vedno lepo, ko imamo koga radi, a včasih pogrešamo tiste nagajive metuljčke v trebuščku in si zaželimo, da bi bilo v našem odnosu spet tudi malce več žgečkljivosti. Pa ste vedeli, da nam pri tem lahko pomaga grmiček z domačega vrta?

Damiana (Turnera diffusa) je nizek grmiček, ki zraste od 30 do 50 cm v višino, krasijo pa ga čudoviti rumeni cvetovi in nadvse aromatični bleščeči temno zeleni listi z nazobčanim robom. Rastlina prihaja iz subtropskih predelov Srednje Amerike, Mehike in Karibov, pri nas pa je še precej nepoznana, saj žal v naših podnebnih razmerah ni prezimna. Kljub temu jo lahko gojimo kot zelo lepo enoletnico ali pa jo posadimo v lonce, ki jih pozimi primerno zaščitimo pred mrazom.

In zakaj je damiana rož'ca za ljubezen? Njene čarobne moči so prepoznali že stari Indijanci, še posebno Maji, ki so to zares aromatično zelišče cenili kot napoj za vse vrste spolnih težav, od impotence do neplodnosti, uporabljali pa so jo tudi za dvigovanje spolne sle. Dandanašnje raziskave kažejo, da rastlina dejansko deluje kot naravni antidepresiv in nam lahko pomaga pri nadzorovanju anksioznosti, tržno pa se poudarja predvsem njen sloves naravnega afrodiziaka. Številni jo uporabljajo tudi za pomoč pri težavah z urinalnim sistemom, prebavi in za uravnavanje menstruacije. Že vrsto stoletij se je uporabljala tudi kot analgetik, predvsem za pomoč pri glavobolih in menstrualnih bolečinah.

Legalna »marihuana«

Zanimiv podatek je, da si predvsem v ZDA, kjer je damiana bolj poznana, mnogi z njo pomagajo, ko želijo prenehati kaditi. Namesto tobaka si v cigareto zvijejo mešanico posušenih listov damiane in pasijonke, to pa naj bi jih pomirilo in jim olajšajo značilne znake abstinenčne krize pri odtegnitvi tobaka oziroma nikotina.

To pa ni edini razlog, zakaj nekateri damianine liste tudi pokadijo. Izkušeni uživalci pravijo, da ima kajenje podobne učinke kot marihuana, nekateri pa opisujejo tudi doživljanje občutkov, podobnih lucidnim sanjam. Maji so že vedeli, zakaj je bila damiana pri njih tako priljubljena, vse več pa je navdušencev tudi med sodobnimi Američani. V nasprotju z marihuano je gojenje damiane v večini ameriških držav (izjema je le Lousiana) dovoljeno in tako postaja legalna alternativa domače droge. Zanimiva informacija, za katero pa verjamemo, da je ne boste zlorabili.


Več o vzgoji in uporabi damiane preberite v marčevski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj.

Značke: zelišče, damiana

Zelišča naslovna-mar21.jpg

Naslovna slika

Shutterstock