Izšla je nova številka!

Zelenjavni vrt

Naj bo hrana tudi za dušo.

Vrtnice

Brezčasne cvetljične kraljice malo drugače.

Setveni koledar

Kako izbrati, katerega bomo uporabili?

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Burbonke na Kostanjevici

Matjaž Mastnak

Ni ga čez doživetje cvetočih burbonk na Kostanjevi nad Gorico!

Večina gospa, ki  fantazirajo o starih vrtnicah, govori o burbonkah. Po zaslugi Nove Gorice so postale sinonim za zgodovinske rože – pa če so burbonke ali ne. Lep uspeh!

Obisk polno razcvetenega rožnega vrta burbonk ob kostanjeviškem samostanu je res močno doživetje. To ni le razkošje cvetja in vonja, to je kar razvrat cvetne lepote. Če se da, pridem naokoli vsako leto ali vsaj vsako drugo leto. In vsakič se mi na tistem vrtu čas ustavi. Za rože srečni kraj! Na Primorskem bi težko našli vrt, ki bi bil bolj varno s treh strani ograjen proti burji in bolj polno predan soncu. Mikroklima tistega vrta je neverjetna. Zima se mu izogne v velikem loku, tam jesen le s kratkim izdihom postane in poda roko pomladi. Če so poleti zalite, tam vrtnice rastejo kot nore. In temu ustrezno noro cvetijo. Burbonke bi težko kje drugje pri nas bolje pokazale, kaj znajo, kot prav tu, na tem zavarovanem, od narave in človeka blagoslovljenem vrtu.

Kaj so burbonke?

Burbonke so le ena od skupin starih vrtnic. V burbonkah so se prvič učinkovito združile vrtnice Vzhoda in Zahoda. Torej vrtnice bengalke, ki zaradi genske okvare brez premora cvetijo, in evropske klasične vrtnice, ki so imele zapleteno in razkošno zgradbo cveta ...


Celoten članek preberite v novi številki revije Zeleni raj (letnik III/maj 2017), ki je izšla 18. aprila 2017.

Roža brez trna – 'Zéphirine Drouhin' – je ena imenitnejših popenjavih burbonk.

Matjaž Mastnak