Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Drugačni pirhi

Mojca Sušnik Klemenčič

Otroci imajo bujno domišljijo, ki v prazničnih dneh dobi krila.

Kajti v njihovih očeh so prazniki razburljive dogodivščine, dovolj lepe in skrivnostne, da jih pritegnejo in pri pripravah nanje tudi z veseljem sodelujejo. Počutijo se pomembne, saj so del velikih zgodb, ki so jih okoli najrazličnejših praznovanj stkale generacije naših prednikov. Med pripravami nehote prestopijo nevidno črto v svet odraslih. Pridružijo se jim pri opravilih, ki so drugače rezervirana za nas, odrasle, kot so na primer kuhanje, izdelava okraskov in urejanje stanovanja. 

Če znamo njihovo domišljijo pravilno usmerjati in jo spodbujati, bomo presenečeni nad spoznanjem, kako pametni, vedoželjni, praktični in spretni pri delu so naši otroci. Samo čas jim moramo dati in ob tem ne pozabiti na spodbudne besede, če si to zaslužijo. Samo praznovanje bo potem še lepše in otroci neverjetno pridni.

Ker je velika noč že pred vrati in ker je eden izmed praznikov, ob katerih lahko sprostimo vse zaloge domišljije, poprosimo otroke, da nam pomagajo okrasiti dom in seveda pripraviti  nepogrešljive pirhe, ki naj bodo letos malo drugačni kakor običajno.

Mi pa jim potem, v zahvalo in spodbudo, na vrtu pripravimo še kakšno prav posebno presenečenje.

Mozaični pirhi

Izdelava mozaičnih jajc je lahko in zanimivo opravilo, zato bomo otroke zlahka pritegnili k delu. Skupaj izberimo barvno podlago in iz jajčnih lupin, ki bodo ostale po peki velikonočnih dobrot, pripravimo koščke »mozaika«.

Za podlago lahko uporabimo močne sintetične barve ali pa se odločimo za naravna barvila, ki jih iz rastlinskih delov ali celih rastlin pripravimo doma. Še prej se moramo skupaj z otroki odpraviti na vrt ali sprehod v naravo in nabrati, kar potrebujemo. To se lahko spremeni v učno uro spoznavanja narave in življenja v njej.

Sama izdelava mozaičnih pirhov je preprosta, vendar zahteva čas. Jajca pobarvamo po ustaljenih postopkih. Na ohlajena nato enakomerno lepimo koščke zdrobljene jajčne lupine. Za lepilo uporabimo nestrupeno biološko lepilo, še boljši pa je jajčni beljak, ki ga s čopičem nanesemo na zdrobljene koščke in počakamo, da se malce osuši. Potem košček previdno, da se ne zdrobi, pritisnemo ob lupino pirha.

OTROCI.jpg

Fotografija je simbolična.

Friedrich Strauss