Izšla je nova številka!

Pomladno prebujanje z redkvicami

Mlada, sočna zelenjava nam koristi, da dopolnimo zaloge hranilnih snovi, ki smo jih iztrošili pozimi.

Pomirjujoče žuborenje vode

Naj bo šumenje morja, tok reke, preskakovanje kamenja bližnjega potoka ali curek vode iz vodnega motiva na vrtu, nam je zvok pretakajoče se vode domač in nas pritegne.

Poznamo sladki krompir?

Sladki krompir (Ipomoea batatas) se na naših vrtovih pojavlja šele zadnjih nekaj let – z namenom, da bi vzgojili gomolje.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Da rož'ca ne bo žejna

Marjan Kodelja

Če smo že vse mogoče stvari povezali v internet, zakaj ne bi tudi naših rožic?

Kajpada je to že nekaj časa možno s pomočjo rogovile »Flower power«, tej pa so lani dodali še pametni cvetlični lonček »Parrot pot«.

V obeh primerih tipala merijo temperaturo nad prstjo in v njej, osvetljenost rastline, raven vode (vlažnost prsti) ter vsebnost potrebnih gnojil. Podatke prek vmesnika Bluetooth prejema aplikacija pametnega telefona, ki nam, sicer v angleškem jeziku, zna tudi svetovati.

Lonček ali rogovila?

Prednost lončka v primerjavi z rogovilo je v rezervoarju za vodo s kapaciteto dobrih dveh litrov ter miniaturnem sistemu »namakanja«. Vse je prilagojeno manj veščemu gojitelju, tako s stališča namestitve in uporabe aplikacije kot načina, kako mu ta svetuje. Povezava med napravama in telefonom poteka prek omenjenega vmesnika, kar v praksi pomeni, da lahko »zdravje« rastlin spremljamo le, ko smo v njihovi bližini ...

Celoten članek preberite v novi številki revije Zeleni raj (letnik III/februar 2017), ki je izšla 16. januarja 2017.