Izšla je nova številka!

5 trikov, s katerimi lahko osvežimo svoj zeleni kotiček

Ko se začne prebujati narava, vse bolj nestrpno pogledujemo na naš zeleni kotiček.

Balkonske rastline za v krožnik

Na balkonih vedno pogosteje gojimo tudi zelišča.

Nenavadne bučevke, ki jih morate preizkusiti

Druga polovica aprila je čas, ko začnemo misliti na pridelavo bučevk.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Zelene podobe Pirana

Igor Fabjan

Piran, arhitekturni biser slovenske obale, je mogoče spoznavati na različne načine. Med brezciljnimi sprehodi me je večkrat presenetilo bujno zelenje, ki uspeva med kamnitimi zidovi.

Že Tartinijev trg poživljajo rastline v velikih okrasnih koritih, med katerimi so najbolj opazne oljke in oleandri. Le nekaj korakov po ozkih kamnitih ulicah pa zadošča za spoznavanje skritih zelenih kotičkov.

Rastline za senco z užitnimi plodovi
V ulici nad Prvomajskim trgom me že več let navdušuje modra pasijonka, edina vrsta iz velike družine, ki v Primorju uspeva na prostem. Plezavko krasijo veliki vijolično beli cvetovi, ki so odprti le en dan. Iz njih se razvijejo za kokošje jajce veliki oranžni plodovi. Sladko rdeče meso obdaja užitne drobne pečke. Podobne užitne plodove ima kivi, ki se tudi pojavlja na marsikaterem vrtu. Mnogi ga gojijo predvsem zaradi sence, saj raste zelo hitro in bujno. Podobno kot trta, ki tudi zaznamuje vrtove in krasi nekatere hišne vhode.

Privlačni cvetovi tujerodnih okrasnih rastlin
V cvetličnih koritih vse pogosteje naletim na ameriške agave, sukulente z velikimi mesnatimi listi. Iz nekaterih posod kukajo suličasti listi navadne ščitovke, ki izvira iz Azije, dobro pa uspeva na senčnih rastiščih in tudi v temnih prostorih. Kot lončnica ali okrasna rastlina na vrtu se pogosto  pojavlja še hibiskus. Čez ograje marsikje segajo veje jasminove trobe z oranžno rdečimi cvetovi in bugenvileje z vijolično obarvanimi listi, ki obdajajo drobne cvetove. Navdušujejo pa me tudi manj vpadljivi svetlo modri cvetovi kapske svinčnice in beli, izredno aromatični cvetovi jasmina. Navadni bršljan pa samoniklo skrbi za zeleno podobo marsikaterega zidu ...

Zapis s sprehoda po piranskih ulicah preberite v novi številki revije Zeleni raj (letnik II/december 2016 - januar 2017), ki je izšla 21. novembra 2016.

Veje ceder uokvirjajo pogled na mestno panoramo.

Igor Fabjan