Izšla je nova številka!

5 užitnih plevelov

Predstavljamo vam 5 užitnih in zdravilnih plevelov, ki jih najdete na domačem vrtu.

Naš vrt v pogojih vremenskih skrajnosti

Podnebne spremembe so dejstvo, s katerim se moramo vrtičkarji sprijazniti.

Poletna rez koščičastega sadnega drevja

Žag in škarij letos še ne bomo pospravili.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Klepet ob čaju: V kozarcih shranjeno zdravje

Stane Sušnik

Sanja Lončar, soavtorica številnih uspešnih knjig o začimbah, ki občasno sodeluje tudi z našo revijo, je prava oseba za odgovore na vprašanja, na kaj moramo biti pozorni pri pripravi shrankov.

Vrt v teh tednih ponuja obilo okusnih plodov; naš trud od pomladi je zdaj v marsičem že poplačan. A skoraj ničesar, kar prinesemo z vrta, ne moremo v surovem stanju shraniti za zimske mesece. Zato sem se dogovoril za prijazen pomenek ob čaju z našo strokovnjakinjo za zdrav način življenja, še posebno v povezavi s prehrano.

SHRANJEVANJE NEKOČ IN DANES

Najprej me je zanimalo, ali ljudje dandanes sploh še pripravljajo domače shranke, ob tako bogati ponudbi industrijskih shrankov v trgovinah?
Sanja Lončar: »Nekaj časa smo bili popolnoma prevzeti od te prijazne lenobe … češ da se ne izplača prav nič gojiti in predelovati. Zdaj pa se izplača, vendar iz drugih razlogov. Ljudje počasi ugotavljamo, da v trgovinah lahko večinoma kupimo polnila in mašila, a vse manj hranil. Želimo torej vedeti, kaj jemo in kaj se bo s hrano dogajalo v našem telesu. Pripravljanje domačih shrankov se torej ne vrača kot modna muha, temveč kot potreba.«

Ali danes pripravljamo shranke na enake načine kot nekoč, je tehnološki napredek tudi tu kaj prispeval?
Sanja Lončar: »Tehnologija je prinesla nekaj dobrih stvari, recimo to, da kozarce temeljito pomiješ v pomivalnem stroju. Druga pozitivna zadeva so navojčki za kozarce na klik, kar pomeni, da takoj vemo, ali je pokrov prijel ali ni. Danes poteka postopek zapiranja veliko lažje, udobneje. Shranjujemo lahko brez sladkorja ali drugih kemičnih dodatkov, ki so bili nekoč konzervansi. Povečala se je izbira kozarcev, saj so na voljo majhni kozarci, ki nam omogočajo, da v njih shranimo obrok za enkratno rabo.«

Številne uporabne nasvete za shranjevanje pridelka, ki nam jih je v pogovoru zaupala Sanja Lončar, preberite v novi številki revije Zeleni raj (letnik II/oktober), ki je izšla 19. septembra 2016.

Stekleni kozarci različnih velikosti so najprimernejša embalaža za shranjevanje različnih vrtnin in sadja, bodisi v olju ali v fermentirani obliki.

Dreamstime