Izšla je nova številka!

Trni kot orožje

O živih mejah smo pogosto pisali in spodbujali njihovo zasajanje, saj imajo številne pozitivne učinke za naše okolje, poleg tega pa so vsaka po svoje privlačne. Seveda ne zanikamo, da je z njimi

Vrtnine za čedalje bolj vroča poletja

Podnebne spremembe v naše poletje prinašajo vse bolj ekstremne temperature, veliko daljša pa so tudi obdobja, ko se temperature gibljejo nad 20 °C. Tako se spreminjajo tudi pravila gojenja nekater

Priprave na zasaditev balkonskih in okenskih korit

Skoraj ni človeka, ki ne bi ob pogledu na cvetoče pročelje hiše zavzdihnil od lepote. Okrasna korita na balkonskih ograjah in okenskih policah še tako preprosti hiši dodajo srce, kanček glamurj

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Setveni koledar

Novo učenje tudi kot priložnost za lasten razvoj

Meta Vrhunc

Biodinamika kot metoda in biodinamični preparati kot njen osrednji del so nekaj izjemnega. Metoda ni težka, ni zapletena, je pa drugačna. Po našem vajenem razumevanju sveta je brez pomislekov težko sprejemamo. Ali je začetek dela po biodinamični metodi prej stvar zaupanja kot razumevanja? Kaj pa, če je modrost srca, ki ji še ne znamo prav prisluhniti, tista, ki nas zanjo odpira? Morda vas prepričajo ravno nova znanja …

Slišali smo za biodinamiko, pri tistih, ki tako kmetujejo in vrtnarijo, opazujemo na rastlinah novo veselje do rasti in dobre pridelke, srečujemo nasmejane obraze. Zgledi vlečejo? Že 98 let kaže biodinamika svojo odličnost. Z njo ohranjamo ekološko ravnotežje, pridelki so brez strupov, obogateni z vitalnostjo, ki je ne vidimo le na rastlinah, temveč tudi tistih, ki se z njimi prehranjujejo. Primerov, na katerih blagodejno učinkovanje biodinamike vidimo, je tudi v Sloveniji že cela vrsta, tudi take pionirje med njimi imamo, ki na evropskih razpisih dosegajo najvišja priznanja. Dvoma ni! Biodinamiki lahko zaupamo.

Poleg teoretičnega znanja je seveda čim bolj dosledno delo v vseh segmentih metode tisto, ki vodi do uspehov. Vedeti moramo, da rezultati ne pridejo čez noč, saj imamo vrsto razlogov, od utrujenosti zemlje do bolnega človeka, ki jih moramo privesti v novo zdravje.

Da bi prišli do cilja, moramo začeti. Tudi pri biodinamiki. Na poti z vedeti in narediti se prebujamo tudi v razumeti in čustveno spremljati. Človek, ki se postavlja v biodinamiko z vsemi svojimi darovi – razumeti, čutiti in delati, je skoraj na cilju. Okrepi fizično telo, poglobi bogastvo duše in širino svojega duha. Novo razumevanje narave in sebe prinaša notranjo trdnost in pogum.

Nekje začetek in nekje cilj?

Članstvo pri enem od slovenskih biodinamičnih društev je začetnikom v veliko pomoč, tudi glede izdelovanja nekaterih biodinamičnih preparatov, ki se jih sam ne more lotiti. V društvih delamo skupaj. Pri tem se bogatimo z izmenjavo izkušenj, veselimo se prijateljevanja z enako mislečimi. Da se pri vsem tem prebuja nekaj, kot notranja sreča, je dejstvo. Srce dobro čuti, kako zelo zdravljenja potrebna je naša zemlja, nekaj v nas se veseli, da se te naloge oprimemo. Biodinamika je temelj nove človeške kulture.

Za začetek teorija

Vse torej izhaja iz teorije, pot do nje pa ni pretirano težka. Temeljno znanje si lahko naberete na spletnih straneh www.ajda-vrzdenec-zalozba.si, kjer v zapisih predavanj tujih predavateljev, biodinamiki zapisanih antropozofov in v arhivu najdete pravo zakladnico strokovnih vsebin, med knjigami, ki jih lahko tudi naročite, pa lahko izberete tisto, kar vam je posebej blizu. Nekaj dragocenih napotkov za biodinamične začetnike prinaša skoraj redno tudi ta revija, v kateri vam danes podrobneje predstavimo delo z biodinamičnimi preparati.

Vas torej zanima? Pa najprej ponovimo: katere biodinamične preparate imamo? Po Steinerju imamo dva preparata za škropljenje in šest tako imenovanih kompostnih preparatov.

Preparata za škropljenje

Preparata za škropljenje gnoj iz roga in kremen iz roga pomagata, da se rastline močno povežejo z energijami Zemlje in kozmosa. Za kakovost pridelkov je pomembno, da se rastlina v svoji vertikali navzdol, proti sredini Zemlje, in navzgor, proti Soncu, dobro vzravna in pri tem poveže z energijami planetov, ki posredujejo vitalne energije za napajanje življenja Zemlje. A pozor: te energije, imenujemo jih etri, so rastlini na voljo šele v določenih globinah zemlje in v določenih višinah nad zemljo!

Moderno oziroma tako imenovano konvencionalno kmetijstvo tega ne ve. Z mineralnim gnojenjem navaja rastline na oblikovanje plitkega koreninskega sistema, rast v višino pa pogosto namenoma zavira. To je zelo slabo.

Oba preparata, gnoj in kremen iz roga, izdelujemo prednostno v kravjih rogovih. Kot mnogo živalskih organov rogovi tudi po tem, ko je žival mrtva, še naprej opravljajo funkcijo, ki so jo opravljali v živali. Sposobnost roga je, da vsesava energije, jih ureja in seva nazaj. To sposobnost iz videnja Rudolfa Steinerja lahko koristno uporabimo. Biodinamiki v kravji rog nabiramo v njem shranjeno substanco energije časa in okolja, v katerem ga položimo v zemljo.

Celoten članek preberite v junijski izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 16. maja 2022!

za naslovno fotko

Meta Vrhunc