Izšla je nova številka!

Igra barv v poletnem vrtu

Večina lastnikov vrtov pravi, da je njihov zeleni raj najlepši v pozni pomladi. In ja, res je, maja in junija zagotovo cveti najbolj množičen orkester rastlin, ob taki eksploziji barv pa je nedvom

10 idej za dnevno sobo na prostem

Tisti, ki so dovolj srečni, da imajo okrog hiše nekaj svoje zemlje, to navadno dobro izkoristijo. Spremenijo jo v zelenico, morda otroško igrišče in zelo pogosto tudi v zelenjavne gredice. V zadn

Ameriška borovnica

Čas je, da se z bolj ali manj visokih krošenj sadnega drevja spustim k tlom, k sadnim grmom. O jagodičju bo torej tekla beseda. Sem spadajo maline, robide in njihovi križanci, rdeči, beli in črn

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Setveni koledar

Biodinamično sadjarstvo – 1. del

Meta Vrhunc

Sadje je eno izmed ključnih človekovih živil. Če gledamo z vidika zdravja, je zelo pomembno, na kakšen način ga pridelujemo, da čim bolj podpremo telesne in energijske funkcije. Ta tema je naši vodilni strokovnjakinji s področja biodinamike Meti Vrhunc še posebno ljuba, zato naj bo v tokratni izdaji razložila malce več o ozadju pridelovanja sadja in vzgoje sadnih dreves, v naslednji številki pa bomo spoznali še, po kakšnih načelih sadno drevje vzgajajo biodinamiki.

Si lahko predstavljamo, kako je bilo na Zemlji pred 8.000, pred 9.000 leti? In kakšen je bil takrat človek?

Biodinamika je eno izmed praktičnih področij iz zapuščine dr. Rudolfa Steinerja. Vso njegovo zapuščino prežema nauk z imenom antropozofija, modrost o človeku. Po tem nauku lahko zasledujemo razvoj človeške kulture v tako imenovanih poatlantskih kulturnih epohah, v povprečju 2.160 let trajajočih obdobjih za tem, ko se Atlantida z visoko kulturo in znanji potopi in se kultura človeka začenja skoraj na začetku.

Atlantida se je potopila, ko je bilo Sonce v pomladišču pred ozvezdjem Leva. Kaj pa je pomladišče Sonca? Morda v pomoč: če govorimo o Vodnarjevi dobi, govorimo o času, ko bomo videli Sonce na prvi dan pomladi, 21. marca, pred ozvezdjem Vodnarja. Pomladišče Sonca se vsakih 72 let premakne za 1° pred zodiakom, trakom ozvezdij za planeti našega osončja, v smeri urnega kazalca. Tega ritma človek ne more zaznati. Po Steinerju pa je pomladišče Sonca zelo pomembno, je odločilno za to, kakšne spodbude pritekajo iz duhovnega sveta človeštvu in kaj naj bi človeštvo v tistem obdobju razvilo.

Potop Atlantide se je zgodil pri pomladišču Sonca pred Levom, zdaj imamo pomladišče Sonca pred Ribama. Od Leva do Rib smo v obdobjih povprečno po 2.160 let doslej dobivali spodbude iz ozvezdja Raka, Dvojčkov, Bika in Ovna. Čez približno 450 let bo Sonce na 21. 3. pred Vodnarjem.

In kako se je človeštvo razvijalo po potopu Atlantide?

V času, ko je bilo pomladišče Sonca pred Rakom, je najprej nastala zelo razvita kultura na območju Indije. Človek se je šele takrat toliko osamosvojil, da je obvladal lov in ribolov. Ko je bilo Sonce v pomladišču pred ozvezdjem Dvojčkov in se je kultura preselila v Perzijo, je iz duhovnega sveta pritekla k ljudem pobuda, da v ritualih čaščenja duhovnega polagajo v zemljo semena divje rastočih rastlin. Tako so se kot darilo duhovnega sveta razvile kulturne rastline, temelj naše prehrane. Pobuda je dosegla ljudi vse Zemlje. Zibelka žita sta res Bližnji vzhod in Perzija, toda proso je takrat kultivirano tudi v južni Afriki, koruza v Srednji Ameriki, soja in proso na Kitajskem.

In sadje? Grozdje in olive, jabolka, hruške, breskve so takrat razvili v Perziji, na Kitajskem jabolka in citruse.

Po Steinerjevem učenju smo dobili sadje približno v istem času kot žito. Eno in drugo so plodovke in po Steinerju tista hrana, ki podpira prebavo in okončine, predel, od koder človek črpa fizično moč. Za delo z zemljo je potrebna.

Sadje in žito imamo v našem času po vsem svetu. Kako je to mogoče?

Sepp Holzer, kmet upornik, kot se sam imenuje, ima kmetijo Krameterhof v »avstrijski Sibiriji«, v Lungau. Kmetija se razteza v gorah na 1.100 do 1.500 metrih nadmorske višine. Pred leti smo ga obiskali in nismo se mogli dovolj načuditi, da ima tam avgusta zrele češnje vseh mogočih vrst, da jabolka in hruške bogato in brez težav rodijo. Sepp Holzer in njegova kmetija sta živ dokaz za to, da so se rastline sposobne prilagajati drugačnim okoljem in drugačnemu delu z njimi.

Zagotovo so se tako v času perzijske kulturne epohe razvite kulturne rastline širile v svet in se prilagajale drugačnim podnebnim razmeram. Razvile so se avtohtone, lokacijam prilagojene kulturne rastline, ki pa ne kažejo bistvenega odstopanja od enkrat človeku danega. Jablana ostane jablana in ječmen ostane ječmen …

Globlji pomen sadnega drevja

Sadno drevje je posebno žlahtno darilo duhovnega sveta. Razlogov, zakaj je tako, je več. Steiner pravi, da je pentagram oblika, v kateri sta skrita skrivnost in končni smisel človeka. Če razrežemo počez jabolko ali hruško, vidimo, da so semena položena v peterokotno obliko. Zato?

Celoten članek preberite v februarski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj.

Dr. Rudolf Steiner je začetnik biodinamičnega gibanja, v svoja preučevanja pa je vključeval tudi astrološke izračune in vpliv položaja zvezd na dogajanje na zemlji.

shutterstock