Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Sadje

Posebnosti rezi jablan v obdobju polne rodnosti

Matjaž Zupančič

Počasi se zima bliža koncu in upati je, da s svojim repom letos ne bo spet opletala zadnje dni aprila kot že dve leti doslej. Ne glede na to pa je treba jablane obrezati kot vsako leto in jih tudi z drugimi pomotehničnimi ukrepi pripraviti na novo sezono, če želimo jeseni obirati kakovostna jabolka. Zato si poglejmo nekaj posebnosti rezi jablan v obdobju polne rodnosti.

Kdaj obrezujemo?

Redno vzdrževane jablane lahko obrezujemo že od odpadanja listja jeseni pa vse do začetka brstenja spomladi. Prej seveda začnemo tisti, ki imamo na skrbi veliko dreves, tisti, ki imate na domačem vrtu le nekaj posameznih in jih obrezujete sami, pa lahko delo še malce odložite. Zamudniki, ki boste obrezovali po začetku brstenja, boste z rezjo odstranili tudi dobršen del rezervne hrane prejšnje sezone, ki je v mirovanju sicer skladiščena v koreninskem sistemu, deblu in debelih primarnih vejah, z brstenjem pa se pospešeno premešča v krošnjo, v tanjše vejice in brste. Od te hrane so odvisni vsi fiziološki procesi v tem letu do konca junija: od zaključka diferenciacije cvetnih brstov, makro- in mikrosporogeneze, cvetenja do oplodnje. Zato jo je treba »šparati«! A kljub temu velja, da je bolje obrezati pozno kot pa sploh ne!

Zimski mraz obrezancem ne more škoditi, saj redno vzdrževanim drevesom izrezujemo le veje majhnega premera, zato je izpostavljenost ran zimskemu mrazu zanemarljiva. Rez mladih jablan pred vstopom v polno rodnost in tistih, ko so bile posajene lani jeseni, pa vendarle nekoliko odložimo do konca februarja ali začetka marca. Vsekakor jih je pametno obrezati, preden vzbrstijo.

Podobno kot za jablanovo mladino velja tudi za staro drevje, namenjeno pomladitvi ali obnovi krošnje zaradi zanemarjenosti ali dolgoletne napačne rezi. Z rekonstrukcijsko rezjo bomo odstranili tudi debelejše veje in povzročili drevju rane večjega premera (a ne večjih od 10 cm!) in bi zato lahko prišlo tudi do pozebe globlje v tkivo. Se pa občutljivost precej zmanjša, če večje rane takoj po rezi poškropimo z 10-odstotno raztopino mikrobiološkega sredstva na podlagi koristnih mikroorganizmov EM Terra Active Mikrobi, za nameček poleg številnih drugih biološko aktivnih snovi tvorijo tudi rastne hormone: citokinine, gibereline in avksine, zato celitveno tkivo, kalus, rane hitreje preraste. Zaradi antagonizma pa so rane zaščitene tudi pred vdorom patogenih gliv in bakterij, ki bi lahko ogrozile zdravje drevja.

Znanost o rezi


O rezi sem v tej reviji že pisal, a to je večna tema, ki ima za številne še vedno pridih skrivnosti in nekakšne umetnosti, celo magije morda. Res so v preteklih stoletjih, ko je bilo načinov rezi toliko, kot je bilo mojstrov, ljudi, ki so znali obrezovati sadno drevje, imeli za čudodelce, ki zmorejo obvladovati naravo. No, tega je bilo konec z nastopom ameriške sadjarske šole v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, ko so rez sadnega drevja prvič v zgodovini postavili na znanstvene temelje v skladu s spoznanji fiziologije rastlin. Rez je s tem izgubila umetniško-obrtniški značaj. Seveda spoznanja znanosti na tem področju skokovito napredujejo, zato smo priča vse hitrejšemu razvoju tehnologij pridelave sadja.

Splošna načela rezi so vsem sadnim vrstam skupna, razlike pa so posledica načina, kako drevje posameznega sadnega plemena razvija rodni les.

Jablane lahko razvrstimo v štiri skupine

Danes poznamo prek 10 tisoč sort jablan, med katerimi so manjše ali večje razlike v načinu rasti in rodnosti. Po francoskih virih (J. M. Lespinasse) lahko na ta način vse sorte jablan razvrstimo v štiri skupine.

Celoten članek preberite v marčevski izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 21. februarja 2022!

Mojstri naslovna-mar22.jpg

za naslovno fotko

shutterstock