Izšla je nova številka!

Zelenjavni vrt

Naj bo hrana tudi za dušo.

Vrtnice

Brezčasne cvetljične kraljice malo drugače.

Setveni koledar

Kako izbrati, katerega bomo uporabili?

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Sadje

Jabolka – in kruh

Marija Merljak

Jabolko in kruh. To je bila malica moje mladosti. Sprva tudi malica v šoli, saj do sredine moje osnovne šole šolska malica še ni bila urejena.

Pa tudi potem sta bila jabolko in kruh pogosto na vrsti. Obvezno smo ju dobili, kadar smo šli na šolski izlet. To niso bili izleti z avtobusi v kak turistični kraj. Vzeli smo pot pod noge in s Cola šli na Javornik, do Črnega vrha ali v mesto – v Ajdovščino. Jabolka so bila lepa nagrada, kadar smo zmagali med dvema ognjema v kraški vrtači, kjer je bilo šolsko igrišče. Kje so ti časi!

V nekem pogledu so bila jabolka simbol moje mladosti. Majhna, drobcena, včasih nezrelo zelena ali sramežljivo rdeča, včasih krepko zardela, tudi obtolčena. Toda bila so naša domača, tista šolska pa iz doline, kjer je eno največjih podjetij Vipavske doline zbiralo sadje za marmelade in sokove.
Tekoče vode v hiši nismo imeli, kakor tedaj skoraj nihče. Kapnica se je zbirala v hlevu, nas otroke je bilo v temi strah, zato si zob zvečer nismo umivali. Mama je rekla: »Pojejte jabolko, pa bodo čisti!« In smo.

Pojedli smo vsaj dve do tri jabolka na dan. Tedaj še nisem poznala reka, da jabolko na dan odžene zdravnika stran. Vedeli pa smo, da so jabolka zdrava in tudi marsikdaj pomagajo ob črevesnih težavah.

Zakaj je jabolko tako posebno? Ker je sočno in odžeja. Ker ima mešanico okusov, od svežega, sladkega do kislega. Ker je mešanica barv, ki spodbudno delujejo na našo psiho in nas razveseljujejo. V njih je preplet vonjav, ki napolnijo prostor ...  Poznate živilo, v katerem bi bilo vse to?

Celoten članek strokovnjakinje Marije Merljak, opremljen z recepti za slastne jabolčne jedi, je objavljen v novi številki revije Zeleni raj (letnik II/december 2016 - januar 2017), ki je izšla 21. novembra 2016.

Ivan Merljak