Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Sadje

Breskev – za jasno in modro misel

Marija Merljak

Breskev je sadež, ki hitro izgubi ednino. In potem dvojino ... Po navadi uporabljamo kar množino – breskve. Dobre so, sladke in slastne, da se redko kdo ustavi pri eni sami.

Naj se torej posvetim sladkim sadežem z veliko koščico na sredi. Sadeži nosijo enako ime kot drevo, na katerem dozorijo – breskev (Prunus persica). Strokovno ime takoj razkrije povezavo z izvorom, s Perzijo ali današnjim Iranom, od koder so jih že v antiki prek starih Grkov v Evropo prinesli rimski trgovci in vojščaki. Nekateri viri navajajo, da so breskve še starejše in – kitajskega izvora. Rimljani so breskve imenovali perzijsko jabolko in to ime se je obdržalo še zelo dolgo. Domača slovenska imena so tudi: breskovjek, derance, kostenica in krvavice.

Breskev kot drevo je nizke rasti in spada med manjša sadna drevesa. V koščici se skriva škodljivi amigdalin, zato koščica v načelu ni uporabna.

Občutljivo drevo in njegov sadež
Breskve spomladi cvetijo med prvimi, nekako dva tedna pred jablano, in nas počastijo s svojimi lepimi svetlimi rožnatimi cvetovi. So zelo občutljivo drevo in sadež. Zlasti med cvetenjem jih lahko uniči nenadna pozeba. Zato v Sloveniji uspevajo samo v toplih vinorodnih krajih, predvsem na Primorskem ...


O sortah in značilnostih breskev ter njihovi uporabi v ljudskem zdravilstvu in kulinariki več izveste v septembrski številki revije Zeleni raj (letnik II/september 2016).

Ivan Merljak