Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Nepogrešljive

Posebneži v svetu okrasnih sobnih rastlin

Sabina Šegula

V zadnjih dveh letih so se navade ljudi zelo spremenile. Zaradi covida-19 smo bili vsi primorani spremeniti svojo dnevno rutino, doživeli smo omejitve gibanja in tako je vsak po svoje iskal svoj kotiček, kjer bi vsaj za trenutek pozabil na težave v zunanjem svetu. To je vodilo v nove trende, med njimi tudi ljubiteljsko zbirateljstvo sobnih rastlin.

Vemo, da nam sprehodi v naravo pomagajo, ko smo v stresu. Ljudje na podeželju so imeli več možnosti gibanja v naravi, na svojih vrtovih in v bližnjih gozdovih. Kaj pa prebivalci velemest, mesta navadno nimajo toliko možnosti za uživanje v naravi ... Tako se je pojavil zbirateljski trend nenavadnih sobnih rastlin.

Kako nastanejo tako nenavadne sobne rastline?

Nekatere so žlahtnitelji vzgojili namerno, želene lastnosti rastlin, ki se med seboj lahko spolno razmnožujejo, so želeli združiti z medsebojnim opraševanjem. Ko je seme tako oprašenih cvetov dozorelo, so nato to seme posejali in čakali, kakšne lastnosti bodo imele na novo vznikle rastline. Ta postopek lahko traja več kot deset let. Se pa občasno zgodi, da v proizvodnji rastlin naključno nastane zanimiva genska mutacija, recimo drugače obarvani listi, drugačen vzorec na listih, mogoče so listi nagrbančeni ali ponekod brez klorofila – niso zeleni. Take rastline pridelovalci izločijo iz populacije običajnih rastlin.

Če je bila genska sprememba zanimiva, so potem te rastline začeli razmnoževati vegetativno, nespolno z deli rastlin, saj se s tem vzdržujejo lastnosti materinskih rastlin. Poleg zaželene spremembe v videzu rastline je mnogokrat tudi sprememba tista, ki otežuje razmnoževanje takih rastlin. To pomeni, da se potaknjenci težje ukoreninijo, rastlina raste počasi, v zgodnjem razvoju lahko propade. Posledično so take rastline posebneži med drugimi okrasnimi rastlinami iste vrste in so zelo redki.

To pa je tisto, kar je pospešilo nov zbirateljski trend. Tako kot bi zbirali redke znamke, kovance ali druge redke posebne predmete, danes zbiratelji zbirajo redke gensko spremenjene rastline.

Skrb za moderne posebneže

Največ takih rastlin se opazi v množični proizvodnji in kje drugje bi bilo to lahko pogosteje kot na Nizozemskem. Za iskanje takih »zelenih posebnežev« za prodajo se je specializiral florist Eric Pannenborg, ki ima svojo cvetličarno Florale – Extase. Ko sva se pogovarjala, kako nabavlja te rastline, mi je zaupal, da takih izjemno redkih rastlin ni mogoče zaslediti v ponudbi na cvetlični borzi v Aalsmeerju. Rastline dobesedno poišče neposredno pri proizvajalcih, vendar jih je kljub temu težko dobiti. Te rastline so za pridelovalce zelo dragocen genetski potencial, ki bo mogoče čez nekaj let nova uspešnica na trgu zelenih rastlin.

Kljub temu je to zanj poseben izziv, saj s tem dodatno obogati svojo ponudbo na novonastalem trgu. Njegova cvetličarna je popolnoma drugačna od drugih. Že na vhodu vidimo, da je ponudba individualno prilagojena. To pomeni, da vedno išče posebne rastline in posebne posode, naredi edinstvene kombinacije.

Večinoma so v trenutni ponudbi »zeleni posebneži«, ki imajo domovino v tropskem gozdu. To pomeni, da moramo zanje poskrbeti tako, da ...

Celoten članek preberite v februarski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj.

Značke: sobne-rastline, nega

za naslovno fotko

shutterstock