Izšla je nova številka!

Kako otroke zvabimo izpred ekranov na vrt?

Že odkar so elektronske naprave med nami, se starši pritožujemo, da so otroci preveč pred ekrani. Med pandemijo se je ta navada pri mnogih še okrepila, saj so bili prisiljeni čepeti za štirimi

V novo sezono z novimi preizkusi

Prihaja nova vrtnarska sezona in vsi že nestrpno čakamo, da na zelenjavnih gredicah začnejo rasti naše najljubše rastline. Kaj pa, če bi vseeno letos posadili tudi kaj novega. Miša Pušenjak va

3 kreativne oblike zelenjavnega vrta

Del vrta, ki ga namenimo za gojenje užitnih rastlin, tako imenovani zelenjavni vrt, ima pri večini hiš tradicionalno obliko. Del zemlje spremenimo v kvadratne gredice, med katerimi poteka ozka potk

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Nepogrešljive

Kdaj je primeren čas za sajenje trajnic?

Jožica Golob-Klančič

Skozi vso zimo pričakujemo pomlad, ko bomo spet lahko ob lepem vremenu brskali po vrtu in se lotili sajenja. Tudi trajnic. Pametni lenuhi, ki delajo s pametjo in ob tem uživajo, to lahko počnejo v vseh letnih časih, razen ko je zemlja zmrznjena. Seveda pa ni vseeno, kako se tega lotimo.

Kdor se loteva sajenja brez vnaprejšnjega temeljitega razmisleka in načrtovanja, v mislih ali na papirju, ne more pričakovati dolgoročnih rezultatov. Trenutni navdih ob lepih trajnicah v vrtnem centru pač lahko da le trenutni učinek. Za trajno lepoto trajnic je vsekakor najprej treba oceniti rastne razmere, ki jih trajnicam lahko zagotovimo v posameznih delih vrta. Potem je nujno razmisliti, katerim merilom morajo nove saditve slediti, kaj torej od novih nasadov pričakujemo. Nadalje je treba ugotoviti, kaj je na trgu dosegljivo in pod kakšnimi pogoji.

Naslednji korak je seznam vrst in sort trajnic, ki jih bomo sadili, in seveda število potrebnih sadik ter njihova vrednost. Načrtovanje nasadov trajnic, tako v mislih kot na papirju, pa lahko poteka na dva med seboj zelo različna načina. Lahko najprej določimo prostor, ki jim bo namenjen, in na osnovi danih rastnih razmer, dane površine in namena zasaditve izberemo primerne trajnice. Ali pa najprej ugotovimo, katere trajnice želimo na svojem vrtu imeti, in potem zanje iščemo primeren prostor. Dobri poznavalci bodo to nalogo zlahka opravili. Začetniki pa bodo pogosto potrebovali kar nekaj časa za usklajevanje možnosti in želja, pa še ni nobenega zagotovila, da ne bodo naredili napak. Na izbiro imajo torej učenje iz dosegljivih virov, lahko se učijo na lastnih napakah ali pa poiščejo pomoč tistih, ki o trajnicah že veliko vedo.

Priprava zemlje za sajenje je seveda temeljno opravilo, ki mu moramo posvetiti vso skrb, ne glede na to, v katerem letnem času se bomo zasajanja lotili. Brez tega nikakor ne moremo pričakovati, da bodo trajnice uspevale. Seveda je priprava tal in zemlje odvisna od tega, kakšne trajnice bomo sadili. Velika večina namreč zahteva navadno vrtno prst, ki je brez trajnih plevelov, dovolj globoka in dobro zrahljana, odcedna, da torej voda v njej ne zastaja niti ob dolgotrajnih deževjih, in seveda dobro pognojena z organskimi gnojili.

Posebne trajnice pa potrebujejo tudi posebno zemljo. Nekatere močvirsko, druge prenašajo tudi plitko in sušno, nekatere nujno potrebujejo kislo in spet druge alkalno ali apneno. Nekatere so velike požrešnice in potrebujejo ogromno hrane, druge so skromne.

Primeren čas sajenja je odvisen tudi od tipa in kakovosti sadik

Če smo se odločili za asketsko vzgojene sadike (po videzu morda skromne, a z dobro razvitimi koreninami), vzgojene v lončkih in navadni vrtni prsti, ki so bile med vzgojo vedno na prostem, pozimi in poleti, in so torej nepomehkužene ter zagotovo prilagojene našemu podnebju, jih lahko sadimo na prosto v vseh letnih časih, razen ko je zemlja zmrznjena.

Celoten članek lahko preberete v marčevski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj.

Značke: trajnica, sajenje

Nepogrešljive 1-mar21.jpg

Sadike, ki so prezimile v majhnih lončkih na prostem, bodo v dobri vrtni prsti na vrtu zagotovo dobro uspevale (avtorica slike je Vijoleta Pavlovič).

Jožica Golob-Klančič