Izšla je nova številka!

Trni kot orožje

O živih mejah smo pogosto pisali in spodbujali njihovo zasajanje, saj imajo številne pozitivne učinke za naše okolje, poleg tega pa so vsaka po svoje privlačne. Seveda ne zanikamo, da je z njimi

Vrtnine za čedalje bolj vroča poletja

Podnebne spremembe v naše poletje prinašajo vse bolj ekstremne temperature, veliko daljša pa so tudi obdobja, ko se temperature gibljejo nad 20 °C. Tako se spreminjajo tudi pravila gojenja nekater

Priprave na zasaditev balkonskih in okenskih korit

Skoraj ni človeka, ki ne bi ob pogledu na cvetoče pročelje hiše zavzdihnil od lepote. Okrasna korita na balkonskih ograjah in okenskih policah še tako preprosti hiši dodajo srce, kanček glamurj

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Nepogrešljive

Orhideje so dame, ki vedno očarajo

Dr. Sabina Šegula, Floweracademy.si

Verjetno ene od najpriljubljenejših lončnic pri nas so orhideje. Zato, da bi lepoticam lahko zagotovili primerne razmere, moramo vedeti, v kateri rod spadajo, in se prilagoditi njihovim specifičnim potrebam.

Orhideje, ali kot jih imenujemo slovensko tudi kukavičevke, so botanična družina, ki obsega več kot 30 tisoč različnih vrst, kar pomeni, da predstavljajo okoli 10 % vseh rastlinskih vrst na Zemlji. Njihova naravna rastišča so v tropskih predelih Južne Amerike in jugovzhodne Azije. V Evropi raste okoli 300 vrst, v Sloveniji so do zdaj botaniki našli 83 vrst in podvrst. Nekatere orhideje rastejo kot priraslike v pazduhah vej, druge rastejo na tleh.

Ko opazujemo cvetove, nas njihova lepota nikoli ne razočara. Najpomembnejša revolucija glede razmnoževanja orhidej je meristemsko razmnoževanje, nespolno razmnoževanje v sterilnih razmerah na hranilnih podlagah. To je bil prvi korak k množični proizvodnji hibridov orhidej, ki nas danes razvajajo s svojimi lepimi cvetovi.

Žlahtnitelji so v zadnjih letih vzgojili hibride, ki jih veliko lažje vzdržujemo kot sobne rastline. Seveda je pomembno vedeti, da imajo zbiratelji botanične orhideje, kjer zelo natančno nadzorujejo njihove pogoje rasti. Za običajna gospodinjstva in poslovne prostore pa so na trgu različni rodovi in njihovi hibridi.

Na splošno velja za vse orhideje, kot tudi za druge tropske rastline, da jim prija višja zračna vlažnost. Zato je dobrodošlo, če jih dnevno popršimo z mehko vodo po listih. Ko orhideje zalivamo, moramo biti pozorni, da v okrasnih loncih ne zastaja voda, saj v takem primeru začnejo gniti korenine. Pomembno je tudi, da rastlin nimamo na prepihu. V tem primeru hitro odvržejo cvetne popke in cvetove. V zimskem času bodite pozorni na okenske police, ki jih zastirate z zavesami. Navadno so pod oknom grelna telesa, ki zrak segrevajo. Topel zrak se dviguje in hkrati ohlaja ob hladnem steklu. Tako začne krožiti. Če smo okno zagrnili z zaveso, je to kroženje zraka še bolj intenzivno in taka mikroklima nikakor ne ustreza orhidejam.

Orhideje falenopsis

Najpogostejše orhideje, ki nam krasijo domove, so orhideje falenopsis (Phalaenopsis). Njihova vzgoja ni zahtevna, oskrba z vodo je najbolj preprosta tako, da jih enkrat tedensko zalijemo tako, da voda v okrasnem loncu sega do roba lonca, v katerem orhideja raste. Voda naj ima sobno temperaturo in v njej so lahko raztopljena posebna hranila za orhideje. Čez pol ure to vodo odlijemo.

Še več o tem in drugih vrstah orhidej preberite v februarski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj.

Značke: orhideje, nega

Trendi 1-feb21.jpg

Nov sistem gojitve vand - inovativen lonec.

Dr. Sabina Šegula