Izšla je nova številka!

Kako otroke zvabimo izpred ekranov na vrt?

Že odkar so elektronske naprave med nami, se starši pritožujemo, da so otroci preveč pred ekrani. Med pandemijo se je ta navada pri mnogih še okrepila, saj so bili prisiljeni čepeti za štirimi

V novo sezono z novimi preizkusi

Prihaja nova vrtnarska sezona in vsi že nestrpno čakamo, da na zelenjavnih gredicah začnejo rasti naše najljubše rastline. Kaj pa, če bi vseeno letos posadili tudi kaj novega. Miša Pušenjak va

3 kreativne oblike zelenjavnega vrta

Del vrta, ki ga namenimo za gojenje užitnih rastlin, tako imenovani zelenjavni vrt, ima pri večini hiš tradicionalno obliko. Del zemlje spremenimo v kvadratne gredice, med katerimi poteka ozka potk

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Nepogrešljive

Trajnice na grobovih

Jožica Golob-Klančič

V dnevih pred prvim novembrom številni hitijo urejati poslednje vrtičke svojih najbližjih. V dobri veri z instant zasaditvami okrancljajo grobove in ob tem ne razmišljajo o dolgoročnih rešitvah, zato so naša pokopališča prepolna najrazličnejših rastlin, neznansko pisana in velikokrat tudi strašno kičasta. Pa je lahko drugače? Jožica Golob Klančič predstavlja, kako lahko na grobovih s trajnicami dosežemo eleganten videz, ki se bo z leti le še nadgrajeval.

Danes skrbimo za urejen in ocvetličen videz grobov vse leto. In tudi sveče so tam vse leto. Res pa še vedno največ in vsega preveč tja znosimo za prvi november. Seveda pa na pokopališčih najdemo zelo malo trajnih zasaditev. Tudi trajnice (ki naj bi bile trajne!) menjamo zelo pogosto iz več razlogov. Prvi je lahko ta, da so sadike zaradi načina gojenja z mnogo kemije in na hitrico zelo pomehkužene in zato hitro umrejo. Drugi pa je lahko ta, da se v poplavi ponudbe ne znajdemo prav dobro in ne zmoremo izbrati takih, ki bi bile dolgo lepe.

Tretji razlog je, da nenehno tekmujemo med seboj, kdo bo bolj trendovski, kot nas s svojim stalnim bombardiranjem in vedno novimi idejami spodbuja okolje. Ker tako ne gledamo groba, kaj pa šele pokopališča kot celote, ob nakupu in sajenju vidimo le posamezne rastline. Zato jih največkrat zasajamo na grobna polja zelo na redko, skoraj vsako drugačno, zasaditve pa tudi stalno menjujemo. Ko katera ni več lepa ali celo umre, jo pač zamenjamo. Zato so naša pokopališča prepolna najrazličnejših rastlin, neznansko pisana in velikokrat tudi strašno kičasta. Sploh pa za prvi november. Redki so umirjeno elegantno zasajeni grobovi, lepi skozi vse leto in tudi za prvi november brez nepotrebnega kiča.

Do narave prijazne zasaditve grobov

Kadar vrtnarimo do narave prijazno, tudi na grobovih, stremimo za trajnimi zasaditvami, takimi, ki za vzgojo ne potrebujejo kemije. Ne v fazi vzgoje sadik in ne v času trajanja zasaditve na grobovih. Z njimi želimo ustvariti umirjeno eleganco in hkrati poskrbeti za kak barvit poudarek v skladu z letnimi časi in osebnimi okusi.

Grobovi so v resnici »vrtički« ali »vrtne gredice« v malem. Obiskujemo jih lahko zelo pogosto ali zelo poredko, kakor kdo zmore in kakor kdo čuti potrebo. Ob njih ali le ob mislih nanje »malo požebramo« ali malo »pomeditiramo« in se v mislih srečujemo z našimi pokojniki. Zato veljajo zasaditve grobov za našo »povezavo« z našimi dragimi, odsevajo našo življenjsko filozofijo in so v skladu tudi z našim odnosom do narave.

Nekatere stare in preizkušene, neznansko trpežne trajnice, ki so že nekoč davno rasle tudi po naših grobovih, se spet vračajo, tako na vrtove kot tudi na grobove. Pridružujejo se jim nekatere novejše, a naj bo merilo pri izboru vedno, da bodo predvsem dolgo žive in bodo nezahtevne za vzdrževanje. Ostale naj bi na stalnem mestu leta in leta in lepe naj bi bile dolgo časa ali celo zelene tudi pozimi.


V novembrski izdaji revije Rože&vrt/Zeleni raj preverite, katere trajnice se na grobovih najbolje obnesejo in kakšne kreacije nam ponujajo.

Naslovna slika

Shutterstock