Izšla je nova številka!

Pomladno prebujanje z redkvicami

Mlada, sočna zelenjava nam koristi, da dopolnimo zaloge hranilnih snovi, ki smo jih iztrošili pozimi.

Pomirjujoče žuborenje vode

Naj bo šumenje morja, tok reke, preskakovanje kamenja bližnjega potoka ali curek vode iz vodnega motiva na vrtu, nam je zvok pretakajoče se vode domač in nas pritegne.

Poznamo sladki krompir?

Sladki krompir (Ipomoea batatas) se na naših vrtovih pojavlja šele zadnjih nekaj let – z namenom, da bi vzgojili gomolje.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Nepogrešljive

Strupena tisa in njena nekdanja slava

Vlasta Mlakar

Tisa je iglavec brez storžev, zanimivo drevo, ki je bilo nekdaj zelo razširjeno, danes pa v gozdovih najdemo le posamezna drevesa.

Zraste lahko v razvejen grm ali pa v mogočno drevo. Tisovino so uporabljali že v pradavnini, tisa kot sveto drevo pa je imela pomembno vlogo v mitologiji starih ljudstev. Tisa je skrivnostna lepotica, ki nam s svetlečimi temno zelenimi iglicami in rdečimi jagodami še vedno ponuja svoj najlepši okras.

Tisa in tisovina

Navadna tisa (Taxus baccata) je do 20 metrov visoko vednozeleno iglasto drevo s kupolasto krošnjo. Pogosto razvije več debel, lubje je rdeče rjavo in se lušči v luskah, njeni temno zeleni igličasti listi pa so sploščeni in mehki. Je dvodomna rastlina – tisovci se spomladi odenejo v drobne rumene cvetove, tise pa jeseni obrodijo rdeče jagode, v katerih je seme.

Danes je tisa v gozdovih zelo redka; pojavlja se v odročnih gorskih gozdovih do nadmorske višine 1200 metrov. V naravi je zavarovana, saj je na seznamu ogroženih vrst, zato pa je toliko bolj razširjena kot okrasno drevo v mestnih okoljih. Oblikovano drevnino zasajajo po parkih in vrtovih, na pokopališča, notranja dvorišča, v drevorede in žive meje, kjer priča o svoji nekdanji slavi ...

Več preberite v novi številki revije Zeleni raj (letnik III/oktober 2017), ki je izšla 18. septembra 2017.

Tise spadajo med drevesne vrste, ki lahko doživijo zavidanja vredno starost in se tako razvijejo v občudovanja vredna drevesa.

Shutterstock