Izšla je nova številka!

Od ribniške trojke do čipsa

Rumena koleraba in kolerabica sta torej vrtnini, ki bosta popestrili ne le zimski, temveč tudi jesenski, kolerabica pa še poletni jedilnik.

Iz lepega cveta nastane lep plod

Večina ljubiteljev vrtnic se pri izbiranju grmov za svoj vrt ogiba tistim sortam, ki cvetijo le enkrat v letu. Pri tem pozabijo na to, da imajo številne izmed teh vrtnic dodatno privlačnost – oč

Topla greda kot nekoč

Kljub zavedanju, da je najbolj zdrava sveža, sezoni primerna hrana, že pred koncem zime iščemo možnosti, kako bi se najedli sveže, doma nabrane solate ali drugih vrtnin. Najlažje se je sprehodi

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Nepogrešljive

Strupena tisa in njena nekdanja slava

Vlasta Mlakar

Tisa je iglavec brez storžev, zanimivo drevo, ki je bilo nekdaj zelo razširjeno, danes pa v gozdovih najdemo le posamezna drevesa.

Zraste lahko v razvejen grm ali pa v mogočno drevo. Tisovino so uporabljali že v pradavnini, tisa kot sveto drevo pa je imela pomembno vlogo v mitologiji starih ljudstev. Tisa je skrivnostna lepotica, ki nam s svetlečimi temno zelenimi iglicami in rdečimi jagodami še vedno ponuja svoj najlepši okras.

Tisa in tisovina

Navadna tisa (Taxus baccata) je do 20 metrov visoko vednozeleno iglasto drevo s kupolasto krošnjo. Pogosto razvije več debel, lubje je rdeče rjavo in se lušči v luskah, njeni temno zeleni igličasti listi pa so sploščeni in mehki. Je dvodomna rastlina – tisovci se spomladi odenejo v drobne rumene cvetove, tise pa jeseni obrodijo rdeče jagode, v katerih je seme.

Danes je tisa v gozdovih zelo redka; pojavlja se v odročnih gorskih gozdovih do nadmorske višine 1200 metrov. V naravi je zavarovana, saj je na seznamu ogroženih vrst, zato pa je toliko bolj razširjena kot okrasno drevo v mestnih okoljih. Oblikovano drevnino zasajajo po parkih in vrtovih, na pokopališča, notranja dvorišča, v drevorede in žive meje, kjer priča o svoji nekdanji slavi ...

Več preberite v novi številki revije Zeleni raj (letnik III/oktober 2017), ki je izšla 18. septembra 2017.

Tise spadajo med drevesne vrste, ki lahko doživijo zavidanja vredno starost in se tako razvijejo v občudovanja vredna drevesa.

Shutterstock