Izšla je nova številka!

Vrt svetovnega prvenstva v nogometu

Nogometna žoga predstavlja na vrtu poseben izziv, saj nežne rastline in predvsem lastniki vrtov ne prenesejo zgrešenih strelov na improvizirane gole med javorji in vrtnicami.

Paprika in čili na vrtu in na krožniku

Paprika vseh vrst, barv, oblik in ostrine.

Zalivanje na zelenjavnem vrtu

V vročih mesecih ne gre brez zalivanja vrta, a tega opravila se je priporočljivo lotiti čim bolj zgodaj zjutraj.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Nepogrešljive

Strupena tisa in njena nekdanja slava

Vlasta Mlakar

Tisa je iglavec brez storžev, zanimivo drevo, ki je bilo nekdaj zelo razširjeno, danes pa v gozdovih najdemo le posamezna drevesa.

Zraste lahko v razvejen grm ali pa v mogočno drevo. Tisovino so uporabljali že v pradavnini, tisa kot sveto drevo pa je imela pomembno vlogo v mitologiji starih ljudstev. Tisa je skrivnostna lepotica, ki nam s svetlečimi temno zelenimi iglicami in rdečimi jagodami še vedno ponuja svoj najlepši okras.

Tisa in tisovina

Navadna tisa (Taxus baccata) je do 20 metrov visoko vednozeleno iglasto drevo s kupolasto krošnjo. Pogosto razvije več debel, lubje je rdeče rjavo in se lušči v luskah, njeni temno zeleni igličasti listi pa so sploščeni in mehki. Je dvodomna rastlina – tisovci se spomladi odenejo v drobne rumene cvetove, tise pa jeseni obrodijo rdeče jagode, v katerih je seme.

Danes je tisa v gozdovih zelo redka; pojavlja se v odročnih gorskih gozdovih do nadmorske višine 1200 metrov. V naravi je zavarovana, saj je na seznamu ogroženih vrst, zato pa je toliko bolj razširjena kot okrasno drevo v mestnih okoljih. Oblikovano drevnino zasajajo po parkih in vrtovih, na pokopališča, notranja dvorišča, v drevorede in žive meje, kjer priča o svoji nekdanji slavi ...

Več preberite v novi številki revije Zeleni raj (letnik III/oktober 2017), ki je izšla 18. septembra 2017.

Tise spadajo med drevesne vrste, ki lahko doživijo zavidanja vredno starost in se tako razvijejo v občudovanja vredna drevesa.

Shutterstock