Izšla je nova številka!

Zelenjavni vrt

Naj bo hrana tudi za dušo.

Vrtnice

Brezčasne cvetljične kraljice malo drugače.

Setveni koledar

Kako izbrati, katerega bomo uporabili?

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Nepogrešljive

Skrbnim vrtnarjem vrtnice cvetijo tudi jeseni

Matjaž Mastnak

Kako bogato bodo vrtnice septembra vnovič zacvetele, je odvisno od sort, zdravja in vrtnarske oskrbe.

V življenju se  samo enkrat zares ljubi. Menda. Bolj gotovo je, da vrtnice enkrat v letu zares močno cvetijo, vse drugo je – pocvitanje. A smo zanj septembra bolj hvaležni kakor za junijski cvetni bum, ki se nam zdi samoumeven in ga od vrtnic tako rekoč zahtevamo.

Avgustovski dež prinese olajšanje. Popusti vročina, zato ljudje in vrtnice spet zaživimo. Mnogo vrtnic v dolgotrajni vročini preide v neke vrste mirovanje, ko ne rastejo in ne cvetijo. Avgustovski dež jim da spodbudo za nov začetek. Če je cvetenje vrtnic v mesecu rožniku zanesljivo, septembra ni več tako. Zdaj je veliko odvisno od vremena in mnogo tudi – od vrtnarja.

Kako bogato bodo vrtnice septembra vnovič zacvetele, je odvisno od sort, zdravja in vrtnarske oskrbe. Cvetni temperament je vgrajen v sorto, poenostavljeno povedano – v ime vrtnice. Starinske so cvetele enkrat na leto in takšnih se ne da izzvati, da bi zacvetele septembra spet. Ne gre. Zadnjič je od mene neki gospod po vsej sili želel recept, kako bi se dalo to »izsiliti«, s kakšnim gnojenjem, precepljanjem ali čimerkoli. Ko vrtnica vendar tako krasno diši! Odgovor je preprost: če si črn, si črn; če cvetiš samo junija, cvetiš samo junija.

Vsaka potrebuje počitek

Skoraj vse vrtnice, ki so danes naprodaj, so takšne, da cvetijo trajno ali ponavljavo. Trajnocvetne so tiste, ki so neprenehoma v cvetju, kar je komaj mogoče, saj si morajo tudi najbolj »pridne« vrtnice med dvema valoma cvetenja vzeti kak teden za oddih. To ponavljavo cvetenje je z drugo besedo pocvitanje. Med cvetenjem in pocvitanjem je takšna razlika kot med biti mlad in biti mladosten. Oboje je v redu, kaj v resnici pomeni, pa tudi vsakdo ve. Še ena podobnost med temi pojmi obstaja: za pocvitanje in mladostnost je treba – in se da – kaj narediti!

Prva stvar, ki vpliva na pripravljenost vrtnice za vnovično jesensko cvetenje, je njeno zdravje. Od črne pegavosti izmučeni grmiči, ki konec poletja dočakajo brez enega listka, še najmanj zelenega, ter s popki na vrhu stebelc, ki se nikoli ne bodo izvili iz belega zapredka pepelaste plesni, so zanesljiv in trajen razlog slabe volje. Septembra od njih ne moremo pričakovati spodobnega cvetenja, samo še eno poglavje boja za življenje, bolje rečeno, mučeništva za životarjenje.

Teoretično se dajo vse sorte vrtnic s tedenskim škropljenjem ohraniti zdrave. Ni ta cena previsoka? Za moj nazor je. Ne samo stroški s škropivi in ne samo mučno in natančno škropljenje, predvsem dejstvo, da svoje neposredno življenjsko okolje sistematično zastrupljamo – to se mi zdi nerazumljivo in greh zoper naravo in zdrav razum. Če so vrtnice neodporne, je treba v orodnico po kramp in problem rešiti na edini zanesljiv način.

O odpornih sortah se bomo pogovarjali prihodnjič. Tokrat samo en napotek. Stopite septembra do kakšnega rozarija in si zapišite imena sort, ki so zdaj zdrave in cvetoče. Ljubiteljski vrtnarji so prav tako dragoceni informatorji o tem, kaj se obnese in kaj ne. A tudi pri njih je bolje videti vrtnice na lastne oči kot verjeti na besede zaljubljenega, pa čeprav samo v ljubice z lastnega vrta. Vsake oči imajo svojega malarja in vrtnice za vaš vrt morajo biti všeč vam, in ne komu drugemu. September, ko se vrtnice vsako jutro zbudijo mokre od rose, je najboljši čas za sodbo o listnem zdravju. Mokri listi so namreč najbolj dovzetni za nove okužbe z glivičnimi boleznimi.

Z motiko in pozornostjo

Večina vrtnic je taka, da na njihovo zdravje vpliva vrtnarjeva skrbnost. Na pravo mesto posajene, pravi čas gnojene, redno oplete, redno okopane, poleti zalivane, odcvetelih cvetov očiščene in vseh načetih listkov obrane vrtnice bodo krepke in pripravljene cveteti. Brez nič ni nič! Zlasti pri vrtnicah, ki so srednje odporne proti glivičnim boleznim, je vrtnarjeva skrbnost bistvena.

Neugodno vreme nam pri takšnih sortah lahko skali uspeh – a po drugi strani je vse, kar je podarjeno brez muke, v naših očeh brez cene in ne prinaša pravega veselja. To, kar sem naštel v prejšnjem odstavku, je potreben pogoj za močno septembrsko cvetenje. Vendar so to obresti na delo, ki smo ga vlagali vse tri poletne mesece. Septembra nam jo lahko zagode predvsem preveč dežja, ki uničuje cvetove in daje dodaten veter v jadra glivičnim boleznim. Čeprav so zdaj vrtnicam šteti tedni, pa redne nege ne smemo opustiti do vzimovanja.

Čar septembrskega cvetja

Jeseni cvetijo vrtnice manj bujno kot junija, a lepše. Na sončen septembrski dan so barve čistejše in močnejše kot sredi razbeljenega poletja. Svetli cvetovi ohranijo očarljive pastelne odtenke in ne pobledijo takoj do bele. Rdeči cvetovi so rdeči, brez črnikastih, zažganih robov venčnih listkov. Lepo nastavljeni cvetovi živijo dlje, saj jih ne mučijo pripeka, vročina in suh veter.

Vrtnarjeva skrbnost bo poplačana.

rose.JPG

Redke so popenjavke, ki jeseni dolgo in močno cvetijo. Med takimi je 'New Dawn'.

Matjaž Mastnak