Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Nepogrešljive

Perunike - vladarski simbol

Jože Bavcon, Blanka Ravnjak – Botanični vrt Univerze v Ljubljani

Prastara rastlina, poznana že iz starega Egipta in Indije, ki je simbolizirala življenje – perunika ali tudi lilija.

Tej vrsti naj bi dala ime grška boginja mavrice Iris (Irida). Z nastopom krščanstva je iris postal simbol Marijine bolečine, na kar nakazujejo mečasti listi.

Francoski kralji so imeli lilijo za svoj simbol, kar izvira iz samega začetka njihove zgodovine. Močvirske perunike so prvemu francoskemu kralju Klodviku (509–511) rešile življenje, saj je zaradi njih vedel, da je reka tam plitva, in jo je lahko prebredel ter se rešil pred  sovražnikovo vojsko. Postala je simbol francoskih kraljev: Fleur de Saint Louis -  poenostavljeno fleur de lys, kar je izvorno pomenilo cvetlico svetega Ludvika. Lys pa v francoščini že dolgo pomeni lilijo. Pomeni simbol vladarske veličine.

Ali poznamo perunike, ki uspevajo v naši naravi?

Le kaj je lahko mala Slovenija prispevala k perunikam? Veliko, in to še v novejšem času. Pa najprej k našim perunikam. Kajti glede na majhnost našega ozemlja smo lahko ponosni, da pri nas v naravi uspeva kar precej vrst perunik.

Na Krasu najprej zacveti ilirska perunika (Iris pallida Lam. subsp. illyrica (Tommasini) T. Wraber), ki je tako poimenovana zaradi svoje razširjenosti na ozemlju nekdanje Ilirije. Z močno koreniko je rastlina skoraj prisesana med skale in jih intenzivno obrašča. Iz korenike izraščajo mečasti listi. Listna ploskev je postavljena tako, da ni neposredno izpostavljena sončnim žarkom. Gre za prilagoditev rastline legam, ki so močno izpostavljene soncu. Sinja modrina cvetov in nežnost cvetnih listov presenečata glede na zelo ostre razmere v njenem življenjskem okolju.


Perunike, ki rastejo samoniklo v naravi, predstavljamo v novi številki revije Zeleni raj (letnik III/junij 2017), ki je izšla 15. maja 2017.

Pri nas v naravi največkrat najdemo ilirsko peruniko, ki pogosto raste v skupinah.

Jože Bavcon