Izšla je nova številka!

Trni kot orožje

O živih mejah smo pogosto pisali in spodbujali njihovo zasajanje, saj imajo številne pozitivne učinke za naše okolje, poleg tega pa so vsaka po svoje privlačne. Seveda ne zanikamo, da je z njimi

Vrtnine za čedalje bolj vroča poletja

Podnebne spremembe v naše poletje prinašajo vse bolj ekstremne temperature, veliko daljša pa so tudi obdobja, ko se temperature gibljejo nad 20 °C. Tako se spreminjajo tudi pravila gojenja nekater

Priprave na zasaditev balkonskih in okenskih korit

Skoraj ni človeka, ki ne bi ob pogledu na cvetoče pročelje hiše zavzdihnil od lepote. Okrasna korita na balkonskih ograjah in okenskih policah še tako preprosti hiši dodajo srce, kanček glamurj

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Nepogrešljive

Enoletnice, dvoletnice in trajnice

AMH

Vsak vrtnar, naj bo ljubiteljski ali poklicni, je bil nekoč začetnik. Rastline nas očarajo in zaželimo si jih imeti na vrtu, na balkonu ali v sobi.

Ta privlačnost se v nas naseli za vedno. Hkrati z ljubeznijo do rastlin se nam vzbudi radovednost. Zanima nas, kako se rastlina imenuje, kakšno je primerno rastišče zanjo, kdaj bo cvetela, bo prezimila pri nas …

Kmalu ugotovimo, da nekatere rastline na vrtu znova poženejo tam, kjer so jeseni izginile. (Za posodovke vemo, da moramo večino spomladi ponovno zasaditi.) Spet druge lepotice pa pričakujemo zaman. Kaj je razlog za njihovo (ne)pojavljanje? Jih ne znamo gojiti ali pa se morda razmnožujejo vsako leto znova, s semeni?

Večino okrasnih rastlin lahko razdelimo v naslednje skupine: enoletnice, dvoletnice in trajnice.

Enoletnice
Enoletniceso rastline, ki svoj življenjski krog zaključijo v enem letu. Spomladi jih posejemo, nato vzkalijo, razvijejo stebla, liste in cvetove, iz katerih dozorijo semena. Jeseni je rastlina suha in brez življenja. Shranimo semena za naslednje leto. Naslednje leto rastlina ne bo odgnala.

Sem sodijo: astre, cinije, kapucinke, ognjič, bazilika, kozmeje, enoletne kadulje … Sadimo jih v kombinaciji s čebulnicami ali med zelenjavo. Številni nasadi so sestavljeni le iz enoletnic.

Dvoletnice
Dvoletnice za razvoj od semena do novega semena potrebujejo dve leti. To pomeni, da jih prvo leto posejemo, isto leto vzkalijo in naredijo liste, ki prezimijo na prostem. Spomladi rastlina raste naprej, cveti in razvije semena, nato propade. Na vrtu jih gojimo tako, da jih poleti posejemo, saj se do jeseni razrastejo. Takrat jih tudi razsadimo po vrtu na stalna mesta in prihodnjo pomlad bomo občudovali njihovo cvetje.

Na vrtu se sejejo tudi same. Paziti moramo le, da se ne razrastejo preveč, zato pustimo le nekaj najmočnejših rastlin. Z njimi popestrimo nasad čebulnic spomladi (mačehe, spominčice), sadimo jih med trajnice (naprsteci) ali pa z njimi oblikujemo skupine enako cvetočih rastlin (srebrenke). Med dvoletnice sodijo: večina zelenjave (solate, zelja, pese, korenje), lučniki, nageljni, marjetice itd.

Trajnice
Mnogi zamenjujejo trajnice z lesnatimi rastlinami (grmovnicami). Od teh se ločijo po tem, da imajo grmovnice olesenela stebla, ki čez zimo ostanejo živa, stebla trajnic pa ne. So rastline, ki cvetijo več let zapored in semenijo, vendar po razvoju semen rastlina ne odmre povsem. Odmrejo samo njeni nadzemni deli. Ko minejo njim nenaklonjene razmere (zima, suša), znova odženejo in zacvetijo.

Med trajnice prištevamo rastline s podobnimi lastnostmi, ne glede na to, kje rastejo (vodne trajnice – lokvanj), ter imajo v zemlji korenine ali gomolje. Enako velja tudi za trajne trave. Tudi dalije uvrščamo med trajnice, prav tako gladiole. V svojih prvotnih domovinah so trajne zelike, pri nas pa bi zaradi nizkih zimskih temperatur zmrznile in jih moramo zato izkopati. Vendar so žive in na ta način preživijo več let.

Nekatere ohranijo listje tudi pozimi (nekateri telohi, kopitniki, bergenije, jelenovi jeziki), drugim pa nadzemni deli v celoti odmro (hoste, jesenske anemone, plamenke, zelnate potonike, perunike, maslenice, trobentice).

Trajnice moramo na tri do štiri leta izkopati, razdeliti na manjše skupine in jih znova posaditi. S takšnim pomlajevanjem bomo preprečili, da ne bodo z leti vse bolj klavrno cvetele in končno tudi propadle. Hkrati lahko ob pomlajevanju razveselimo prijatelje in sosede, ko jim podarimo del razrasle trajnice.

Dreamstime