Izšla je nova številka!

Zelenjavni vrt

Naj bo hrana tudi za dušo.

Vrtnice

Brezčasne cvetljične kraljice malo drugače.

Setveni koledar

Kako izbrati, katerega bomo uporabili?

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Nepogrešljive

Dalije so vrtni zaklad

Izidor Golob

Na vrtu jih uporabimo za ospredje cvetlične gredice, višje sorte so kot nalašč za velikopotezno načrtovane parkovne nasade. Toda tu se cvetna lepota ne konča.

Ali bi kdo od nas lahko pogrešal krompir, papriko ali koruzo v vseh neštetih sortah in potem v kuharsko domiselno pripravljenih jedeh? Močno dvomim! Zato si upam trditi, da so tudi dalije v vrtnem življenju skoraj nepogrešljive vsaj v našem času, ker nas predkolumbovsko obdobje slovenske hortikulture presneto malo gane.

Vse našteto rastlinje je namreč človek – zbiralec (osvajalec, radovednež in raziskovalec) prinesel v Evropo šele po odkritju novega sveta. Vse to se nam zdi danes samoumevno in nepogrešljivo za kakovost življenja, za pestrost vsakdanjika, v sivini preteče monotonije.

Dalije so vrtni zaklad, ko s svojim cvetjem lepšajo vsa nadstropja od prve stopničke pri 20 cm pa vse tam do višine moža. Uporabnost je prav raznovrstna in spremenljiva, kot so spremenljive po svojih dednostnih usmeritvah prav vse gojene dalije. Zato botanični prilastek variabilis zadeva prav vse. Na vrtu jih uporabimo za ospredje cvetlične gredice, višje sorte so kot nalašč za velikopotezno načrtovane parkovne nasade.

Toda tu se cvetna lepota ne konča. Nadaljuje se v domači vazi, v floristovi domišljijsko zasnovani stvaritvi, v žalnem aranžmaju na pokopališki gomili ali v natrpano atraktivnem cvetličnem sprevodu. A še vedno nismo končali: cvetje nekaterih drobnocvetnih dalij (miniaturne pomponke) uspešno sušimo in po svoji uporabnosti prav nič ne zaostaja za posušenimi vrtnicami.

Dalije cvetijo vse dolgo, vroče poletje

Zato jih cenimo bolj kot drugo sezonsko cvetje. Dalije so prebivalke Mehike in tam so to trajne rastline, pri nas pa zime na prostem ne preživijo. Od sredine aprila jih sadimo na prosto, že prve jesenske slane pa jih zanesljivo posmodijo.

Tako je torej z Mehičanko, ki ne bo nikoli navdušena nad romantiko slovenskega zasneženega vrtička. Na srečo ohranjamo življenje te lepotice s pridelkom semena ali s shranjevanjem gomoljev. Setev je umestna predvsem pri dalijah z enojnimi ali delno polnjenimi cvetovi, vse sortno čiste množitve pa so vezane bodisi na delitev zasušenih in prezimljenih stebelnih štrcljev z gomolji ali na razmnoževanje s pomladnimi zelnatimi potaknjenci.

To, kar v vsakdanji govorici imenujejo cvet, je pri dalijah cvetni košek. Po taki cvetni obliki se je nekoč imenovala vsa družina košarnice (Compositae), danes preimenovana v nebinovke (Asteraceae). Zgradba »cvetov« močno spominja na sončnice, marjetice, ivanjščice in malo manj na regrat, na cvet rogovilčka ali solate. Za košek dalij so značilni obodni jezičasti cvetovi in v sredini nakopičeni cevasti cvetovi. To je pravilo za dalije z enojnimi cvetovi, pri polnjenocvetnih pa velja, da v sredici natrpanih jezičastih cvetov skoraj ne opazimo.

Cvetni koški, majhni ali naravnost orjaški, so lahko enojni, polpolnjeni ali polnjeni. Vse to so, podobno kot barva, višina in še mnogotere lastnosti rastline, ki je bila nekoč vzgojena iz semena, pozneje pa so jo razmnoževali vegetativno (klonirali) in jo zdaj poznamo pod sortnim imenom. Zaradi velike pestrosti je bilo treba sorte razvrstiti v več skupin po cvetni zgradbi.

Značilnosti cvetnih koškov

  • enojne dalije: koški imajo samo en venec jezičastih cvetov
  • ovratničarke ali dalije z nabornico imajo ob zunanjih jezičastih cvetovih venec krajših, nekoliko cevastih jezičastih cvetov
  • pomponke imajo večinoma majhne cvetne koške, zelo gosto polnjene in kot cofek kroglasto oblikovane
  • kaktejke imajo polnjene koške, pri katerih so vsi jezičasti cvetovi po vzdolžni osi skoraj cevasto zviti
  • dekorativne dalije: bogato polnjeni koški imajo ploščate ali le malo upognjene jezičaste cvetove

Gomolji od sajenja do zazimljenja

Pri pomladnih nakupih iz bogate semenarske ponudbe kar ne morem mimo privlačnih barvnih slik, ki spremljajo vrečke s sorazmerno majhnimi gomolji dalij. Pogosto se jim pozna, da so se debelili v cvetličnem lončku pridobitnega pridelovalca. Izkušnje so me naučile, da ne gledam le slike, saj so včasih gomolji že gnili ali polomljeni prek vseh dopustnih meja potrošnikove strpnosti.

Poletna oskrba dalij pomeni v glavnem privezovanje stebel pri visokih sortah, občasno gnojenje in morda zalivanje v suši. V Angliji zanesenjaške vrtnarske duše pripravljajo cvetje dalij za razstave tako, da stranske popke pravočasno odstranijo. Za domačo floristiko to ni potrebno. Pozorno pa moramo spremljati jesenske vremenske napovedi: enkratna nočna slana za dalije ni pogubna, toda to je preplah za vrtnarja. Hitro vzemimo v roke vilasto lopato, da privzdignemo gomolje, prikrajšamo stebla, rastline označimo z etiketami in jih shranimo za nekaj suhih dni pod napušč. Potem otresemo presušeno prst in zložimo gomolje v zaboj, kjer bodo skupaj z domačimi zalogami krompirja dočakali pomladne dni.

Od setve do cveta

Malenkost drugačen je življenjski krog pri setvi dalij. Seme iz naključnih ali ciljnih oprašitev uporabijo žlahtnitelji za iskanje novih sort v doslej neznanih oblikah in barvah, z izboljšanimi lastnostmi. Tudi semenarske hiše ponujajo semensko mešanico enojnih sort ali ovratničark. Razveseljiva je ponudba semen, iz katerega vzklijejo dalije z rdečkastim listjem in steblovjem. Ponujajo celo nizke sorte s polvrstnatim cvetjem. Ljubitelj si seveda lahko sam nabere seme, če odcvetele koške pusti dozoreti. Aprilska setev v lonček ali zabojček skoraj ne more spodleteti, sadike sredi maja skrbno posadimo na prosto in čakamo. Večinoma bodo vzklile rastline neizenačene višine, vsaka bo imela nekoliko drugačen cvet, polnjenih koškov skoraj ne bo. Najbrž bo že pred jesenjo treba priznati, da se potomci po uporabnosti ne morejo primerjati s starši. Toda če je med sejanci všečna rastlina, jo označimo, izkopljemo gomolj in ga shranimo za vegetativno razmnoževanje v naslednjih pomladih.

Ime: slovensko je to preprosto dalija, včasih regina ali georgina. Strokovno ime Dahlia je izbrano v čast švedskemu botaniku dr. Andreasu Dahlu, ki je bil vnet učenec znamenitega Linneja, začetnika dvojnega poimenovanja.

Botanični predniki: prva vrsta do takrat v Evropi neznane rastline, ki je zacvetela poleti 1790. madridskemu botaniku, naj bi bila Dahlia pinnata. Pri nastanku sodobnih vrtnarskih sort so sodelovale  vsaj še naslednje vrste: D. coccinea, D. rosea, D. juarezii.

Podzemna posebnost: korenine blizu razrastišča kopičijo rezervna hranila in tako nastanejo koreninski gomolji, ki nimajo spečih brstov. Gomolji dalij vsebujejo okoli 42 odstotkov inulina, sestavljenega sladkorja, ki ga vsebujejo tudi koreni cikorije in gomolji topinamburja. Gomolji dalij so torej užitni, za ljudi in za voluharja!

Dreamstime