Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Nepogrešljive

Cvetoča pomlad od božiča do pusta

ZR

Ko začne kopneti sneg, se začnemo ozirati po prvih cvetovih. Za nekatere prvi zacvetijo zvončki, drugi najprej opazijo trobentice, oni, ki zaidejo nekoliko višje, kjer je topleje, ali pod redko drevje, pa se razveselijo telohov.

Črni teloh (Helleborus niger) nam z drobnimi rožnatimi popki, ki kukajo izmed listja ali mahu, naznanja, da bo pomlad zagotovo prišla. Če znova zapade sneg ali se ohladi, strne svojih pet cvetnih lističev in jih zopet razpre ob prvi otoplitvi.

Kdor ga ima na vrtu, ve, da je to povsem nezahtevna cvetlica, ki zanesljivo, iz pomladi v pomlad, znova odžene; med temno zelenimi listi je vsako leto več cvetnih popkov. Ni ga treba ne zalivati ne senčiti, ne gnojiti ne okopavati, niti odstranjevati uvelih cvetov niti na štiri leta razdeliti in pomladiti (tako kot večino trajnic). Ne, telohe moramo pustiti pri miru – če smo jih posadili na pravi prostor. Izberimo jim rodovitno zemljo, v kateri ne manjka apnenca, kakšen kamen jim bo celo dobro del, in raje imajo dopoldne sonce in popoldne senco.

Prav črni teloh je v zahodnoevropskih deželah tako priljubljen, da ga gojijo na plantažah (za rezano cvetje v božičnem času) ali na vrtnarijah, za nadaljnjo prodajo v lončkih. Prve uvožene sadike pri nas so bile videti precej kilave, s časom pa so začeli prihajati k nam zares lepi telohi, recimo sorta 'Christmas Carol'. Odlikujejo jo veliki, snežno beli do bledo rumenkasti cvetovi, ki se dvigajo iznad rogljatih temnih listov. Ker je teloh zimska cvetlica, nas bo veselil s cvetenjem več tednov. Cvetočo sadiko ali dve postavimo v pleteno košaro, prazen prostor med lončkoma zapolnimo z mahom in že imamo izviren okras!

Najbolj mu prija svetla, zaščitena lega pred vhodom, na hladni okenski polici ali na hodniku. Če zunanja temperatura pade pod ledišče, ga  seveda umaknemo v notranjost – a ne zato, ker bi sicer pozebel, temveč da obvarujemo cvetove in spodbudimo njihov razvoj.

Spomladi pa lahko rastlino iz lončka posadimo na vrt in potrpežljivo počakamo nekaj let, da se vraste. Telohi namreč ne marajo presajanja in prav zato jih nima smisla izkopavati v naši naravi. V lončkih bodo le hirali, poleg tega je tako ravnanje proti predpisom in v nasprotju s spoštovanjem narave. Sadike vrtnarskih različic črnega teloha pa so vzgojili prav zato, da lepše in bolj bogato cvetijo ter nam razsvetlijo sobe in poglede!

Friedrich Strauss